Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Παράταση στις αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους έως τα τέλη Ιουνίου

Παράταση στην διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.
Όπως είπε η κ. Μπιρμπίλη σε συνέντευξη Τύπου, το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι ότι στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις. Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.
Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη.
Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ν.Σηφουνάκης επισήμανε ότι προκειμένου να αποφορτιστούν τα πολεοδομικά γραφεία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση, να καταθέσουν τα παράβολα, μέσω των μηχανικών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, χωρίς να συνωστίζονται οι ίδιοι στις πολεοδομίες.
Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι οι «Καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Έτσι, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην παράταση εφαρμογής του νόμου, όπως άλλωστε αναμενόταν, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες πολλές φορές ξεπερνούν και τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου