Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Όλη η εγκύκλιος για τον προγραμματισμό προσλήψεων στους ΟΤΑ

Επτά χιλιάδες λιγότερες ή μειωμένες κατά 15% θα είναι οι προσλήψεις με συμβάση ορισμένου ή έργου στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού το 2011, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (θα την βρείτε στα συνημμένα).
Οι φορείς θα πρέπει να προβούν σε προγραμματισμό των προσλήψεων αυτού του είδους, υποβάλλοντας τα αιτήματά τους μέχρι 3 Μαρτίου 2011.


ΕΠΕΙΓΟΝ-FAX
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                      Αθήνα, 24 Φεβρουαρίθυ 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ                                        Αρΐθ. Πρωτ.: ΟΙΚ.9089
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ                ΠΡΟΣ: τους κ.κ. Γενικούς Γραμματείς
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ                              Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
ΤΜΗΜΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ

Ταχ.Δ/νση
Σταδίου 27

Τ.Κ.
10183 Αθήνα

Τηλέφωνο
213-1364000

FAX
213-1364383,
-389
ΘΕΜΑ:   Προγραμματισμός προσλήψεων για τις άμεσες επείγουσες ανάγκες στους
ΣΧΕΤ.:    ΟΤΑα' και β' βαθμού
Η     Α.Π.     ΔΙΠΠ/Φ.2.9/31/οικ.80/3-1-2011     εγκύκλιος    της     Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλ. Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΑΗΔ
Τόσο ο «Καλλικράτης» όσο και ο ν.3812/2009 «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις» εντάσσονται σε μία γενικότερη προσπάθεια εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, αξιοκρατίας και αντικειμενικοποίησης του συστήματος προσλήψεων αλλά και της ανακατανομής του ήδη υπηρετούντος προσωπικού στο δημόσιο εν γένει, ώστε το υφιστάμενο δυναμικό να αξιοποιηθεί πλήρως και να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες των φορέων, προκειμένου να μην υποχρεούνται να καταφεύγουν στην πρόσληψη νέου προσωπικού, ιδίως δε πάσης φύσεως συμβασιούχων.
Ειδικότερα, με τις διατάξειςτου «Καλλικράτη» προβλέπεται η συγχώνευση ομοειδών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αλλά και η συγχώνευση/συνένωση των επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Επιπλέον, για όσες νέες αρμοδιότητες απονέμονται στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, μετατάσσεται στους φορείς της και το αντίστοιχο προσωπικό που ασκούσε τις αρμοδιότητες αυτές, προερχόμενο είτε από τις καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είτε και από τις κρατικές Περιφέρειες. Αντίστοιχες προβλέψεις διέπουν και το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης όπως συγκροτείται με τον «Καλλικράτη», υπό τη μορφή των αιρετών Περιφερειών. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις ενισχύουν τους ΟΤΑ με το αναγκαίο προσωπικό, και μάλιστα έμπειρο, το οποίο μπορεί, εφόσον κατανεμηθεί σωστά, να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των φορέων και να παράσχει αξιόλογες υπηρεσίες στους πολίτες.
Έπειτα από τα ανωτέρω, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει, στα πλαίσια του καθιερωμένου ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, να εξετάσουν ενδελεχώς τις ανάγκες τους


και να υποβάλουν τα αιτήματά τους μόνο για το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, σε
συμμόρφωση και με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.4 περ.δτου ν.3899/2010.
Έτσι, οτο πλαίσιο προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2011, για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων έργου, εφόσον απαιτείται χορήγηση έγκρισης, σύμφωνα με τα οριζόμενα οτην ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει, οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού, η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ θα πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματά τους διά των υπηρεσιών σας (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) οτην υπηρεσία μας, προκειμένου να προωθηθούν για έγκριση από την Τετραμελή εξ Υπουργών Επιτροπή.
Ειδικότερα, η διαδικασία έγκρισηςτων αιτημάτων έχει ωςεξής:
1. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου:
Τα αιτήματα των φορέων θα πρέπει να περιέλθουν οτην υπηρεσία μας διά των υπηρεσιών σας το αργότερο έως 3-3-2011, συνοδευόμενα από:
α) Απόφαση δημοτικού, περιφερειακού ή διοικητικού συμβουλίου (ανάλογα αν πρόκειται για δήμο, Περιφέρεια, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, σύνδεσμο κ.λ.π.), με την οποία θα περιγράφεται λεπτομερώς ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη τέτοιου είδους προσωπικού, κατά βαθμίδα εκπαίδευσης και ειδικότητα.
β) Αντίγραφο του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, εφόσον πρόκειται για ΟΤΑ α' βαθμούοτον οποίο  θα  πρέπει  να  έχουν  προβλεφθεί  οι  θέσεις του  αιτούμενου προσωπικού, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 205 του ΚΚΔΚΥ (ν.3584/2007). γ) Βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας των παραπάνω φορέων ότι θα προβλεφθούν οτον προϋπολογισμό τους οι σχετικές πιστώσεις για το έτος προγραμμσπσμού. δ) To Παράρτημα Β που επισυνάπτεται οτην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και ΗλεκτρονικήςΔιακυβέρνησηςτου Υπουργείου μας, συμπληρωμένο. Η ορθή και επιμελής συμπλήρωση του παραρτήματος κρίνεται επιβεβλημένη, αφού από αυτή προκύπτει εάν πρόκειται για εποχιακές ή άλλες περιοδικές ή πρόσκαιρες ανάγκες ή τις ανάγκες σε προσωπικό για προγράμματα ή έργα που χρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού διαπιοτώσει, έπειτα από έλεγχο όλων των δικαιολογητικών, ότι πρόκειται πράγματι για ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν μόνο με την πρόσληψη τέτοιου προσωπικού, προβαίνει οτη σύνταξη εισηγητικής έκθεσης, οτην οποία αιτιολογείται πλήρως και με σαφήνεια η αναγκαιότητα χορήγησης της σχετικής έγκρισης. Εάν ο Γενικός Γραμματέας διαπιοτώσει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, δεν θα προωθεί τα σχετικά αιτήματα.


Τα υπό προώθηση αιτήματα, συνοδευόμενα από τα υπό α-δ στοιχεία που προπαρατίθενται, καθώς και την εισηγητική έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα διαβιβάζονται συγκεντρωτικά για όλους τους φορείς, και όχι μεμονωμένα, οτη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του ΥΠΕΣΑΗΔ.
Σημειώνεται ότι από τις διατάξεις του άρθρου 9 ν.3812/2009 παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου με διάρκεια σύμβασης ίση με τη σχολική περίοδο, εφόσον πρόκειται για προσωπικό σχολείων, εκπαιδευτηρίων και βρεφονηπιακών σταθμών. Επομένως, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δύνανται να ζητήσουν προσωπικό ορισμένου χρόνου με διάρκεια σύμβασης έντεκα (11) μηνών, όσο δηλαδή διαρκεί η σχολική περίοδος οτην περίπτωση αυτή.
2. Συμβάσεις μίσθωσης έργου
Όσον αφορά τις συμβάσεις μίσθωσης έργου, τα αιτήματα των φορέων θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 3-3-2011 στις υπηρεσίες σας, συνοδευόμενα από:
α) Απόφαση δημοτικού, περιφερειακού ή διοικητικού συμβουλίου, με την οποία θα περιγράφεται λεπτομερώς ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η ανάθεση τέτοιου έργου β)   Βεβαίωση   της   οικείας   οικονομικής   υπηρεσίας   ότι    θα    προβλεφθούν   οτον προϋπολογισμό των οικείων φορέων οι σχετικές πιστώσεις για το τρέχον έτος γ) To Παράρτημα Γ της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
δ) Αντίγραφο του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του φορέα, ώοτε να διαπιοτωθεί
εάν προβλέπονται θέσεις αντίοτοιχης ειδικότητας με τις αιτούμενες, και αναλόγως να
ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 10 ν.3812/2009 ή του άρθρου 14 παρ.ΐα του
ίδιου νόμου για την έγκριση των αιτημάτων.
Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού διαπιοτώσει,
έπειτα από έλεγχο όλων των δικαιολογητικών, ότι πρόκειται για γνήσιες συμβάσεις έργου που δεν
υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προβαίνει οτη
σύνταξη εισηγητικής έκθεσης, οτην οποία αιτιολογείται πλήρως και με σαφήνεια η αναγκαιότητα
χορήγησης της σχετικής έγκρισης.
Τα υπό προώθηση αιτήματα, συνοδευόμενα από τα υπό α-δ οτοιχεία που προπαρατίθενται, καθώς και την εισηγητική έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα διαβιβάζονται από τις υπηρεσίες σας συγκεντρωτικά για όλους τους φορείς, και όχι μεμονωμένα, έωςτις 4-3-2011 οτο ΑΣΕΠ, για την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3812/2009.
Αντίοτοιχα δικαιολογητικά, και εντός των αντίστοιχων προθεσμιών, θα προσκομίσουν και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις των ΟΤΑ, προκειμένου τα αιτήματά τους για την πρόσληψη


προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων έργου να εγκριθούν από τον οικείο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σημειώνεται ότι τα αιτήματα για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου θα αποστέλλονται από τις επιχειρήσεις απευθείας στο ΑΣΕΠ.
Σημειωτέον ότι τα αιτήματα των επιχειρήσεων για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων έργου υπάγονται οτον περιορισμό κατά 15 % που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.4 περ.δ του ν.3899/2010. Επομένως, οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα πρέπει να χορηγήσουν εγκρίσεις λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες που είχαν χορηγηθεί το έτος 2010, βάσει των στοιχείων που τηρούνται οτις υπηρεσίες τους.
Υπενθυμίζεται ότι, οτα πλαίσια του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2010, πρώτου έτους εφαρμογής των προβλεπομένων οτο ν.3812/2009, είχαν αναρτηθεί οτην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας (www.ypes.gr), και οτη διαδρομή: Περιφερειακή Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση, ΟΤΑ (α' και β' βαθμού), Προσλήψεις, Συχνές Ερωτήσεις, διευκρινιστικές απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης και υλοποίησης των συμβάσεων, απαντήσεις οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί και οτις οποίες σας παραπέμπουμε για περαιτέρω ενημέρωσή σας και ανάλογη εφαρμογή.
To  Υπουργείο   παραμένει   οτη   διάθεσή   σας  για   κάθε   περαιτέρω   διευκρίνιση   και πληροφορία.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ                                                             Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.  ΑΣΕΠ
2.             Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης & Ηλ. Διακυβέρνησης -Δ/νση Προσλήψεων
3.             Σώμα  Επιθεωρητών-Ελεγκτών                            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ Δημόσιας Διοίκησης

4.        Ελεγκτικό Συνέδριο
5.        ΚΕΔΚΕ
6.        ΕΝΑΕ
7.        ΠΟΕ-ΟΤΑ
8.        ΠΟΠ-ΟΤΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1.       Γραφείο κ. Υφυπουργού
2.       Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
3.       Γραφείο κ. Γεν. Δ/ντη ΟΤΑ
4.       Δ/νση Οικονομικών ΟΤΑ
5.       Δ/νση Ο.Λ. ΟΤΑ (5)
6.       Δ/νση Διοίκησης
7.       Δ/νση Οικονομικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου