Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Όχι στις γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ ζητούν οι κάτοικοι του Αφρατίου

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, οι κάτοικοι του Αφρατίου, παρουσία του Δημάρχου Χαλκιδέων, δημοτικών συμβούλων και άλλων εκπροσώπων φορέων, εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το θέμα της διέλευσης πολύ κοντά στον οικισμό τους των γραμμών υπερ-υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Σε έναν οικισμό που ήδη «φιλοξενεί» πυλώνες και γραμμές υψηλής τάσης μέσα στον βασικό κορμό του, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Έγινε ενημέρωση για τις πιθανές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία των ανθρώπων, όταν δεν τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι απαραίτητοι ασφαλείς όροι που καθορίζονται από την επιστήμη και τις διεθνείς και εθνικές συμβάσεις.
Oι κάτοικοι στις ομιλίες τους απέδωσαν σοβαρές ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Ληλαντίου, η οποία δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους κατοίκους, αλλά και στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η οποία τελικά ενέκρινε την συγκεκριμένη όδευση των γραμμών υπερ-υψηλής τάσης της ΔΕΗ πολύ κοντά στον οικισμό του Αφρατίου.
Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για μια ασφαλή και ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το Τοπικό Συμβούλιο Αφρατίου σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκιδέων και με επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση, να ζητήσουν από τη ΔΕΗ την τροποποίηση της όδευσης της γραμμής, ώστε να είναι σε όσο μεγαλύτερη απόσταση από τον οικισμό, και να διασφαλιστούν οι μέγιστες προϋποθέσεις εκμηδενισμού των όποιων δυσμενών επιπτώσεων για τους κατοίκους και τον οικισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου