Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Προεκλογικές θέσεις και υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές στις 25 Μαίου 2014

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Οι Ευρωεκλογές του 2014 θέλουμε και μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής ήττας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων που οδήγησε σε κοινωνική και οικονομική διάλυση.  Ταυτόχρονα, διεξάγονται στις 18 Μαΐου οι Αυτοδιοικητικές εκλογές. Δίνουμε τη μάχη να ξανά αποκτήσει η χώρα Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί οι Κυβερνήσεις των μνημονίων και η τρόικα επέβαλαν «ετεροδιοικηση» και προέβησαν σε διάλυση των οικονομικών και πολιτικών δυνατοτήτων των τοπικών αρχών.


Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, κρίνονται πολιτικά οι δύο διαφορετικές στρατηγικές για την πορεία της χώρας και της Ε.Ε. Μια μειοψηφική στην κοινωνία πολιτική, των Κυβερνήσεων από το 2009, που ευνοεί και αναδιανέμει πλούτο, κοινωνική και πολιτική δύναμη υπέρ των ολίγων και σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού της χώρας μας, πολιτική που σωρεύει αδιέξοδα, που έχει αποτύχει παταγωδώς, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και φτώχιας και η στρατηγική που υποστηρίζουμε και για την οποία αγωνιζόμαστε, κοινωνικά πλειοψηφική και οικονομικά βιώσιμη, που αφορά στην προοδευτική έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη, στην αναδιανεμητική πολιτική, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στις επιχειρήσεις σε δυναμικούς κλάδους με νέες τεχνολογίες και στην αξιοπρεπή διαβίωση

Οι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων που επέβαλαν, αποτελούν βίωμα για κάθε ελληνική οικογένεια. Αποτελούν γεγονότα που έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αναδιανομή ισχύος και πλούτου υπέρ των ισχυρών, σε φτωχοποίηση εκατομμύρια Έλληνες και σε οικονομική και κοινωνική διάλυση τη χώρα.

Μπορούμε και πρέπει να οδηγήσουμε σε ήττα αυτή την πολιτική, ο τραγικός απολογισμός της οποίας είναι:

• μείωση του Εθνικού πλούτου κατά 25% και πλέον (60 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ),
• 1 εκατομμύριο 500 χιλιάδες άνεργοι και 450 χιλιάδες οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο,
• μείωση των εισοδημάτων του 80% του πληθυσμού από 40% έως 60%,
• 200 χιλιάδες λουκέτα σε παραγωγικές επιχειρήσεις
• Δεκάδες χιλιάδες λουκέτα σε καταστήματα και απολύσεις,
• Αποσάθρωση της νέας γενιάς της χώρας με 150 χιλιάδες Έλληνες νέους επιστήμονες, μετανάστες. Το πιο μορφωμένο δυναμικό της ελληνικής νεολαίας που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά σε μια σύγχρονη οικονομία της γνώσης για τη χώρα
• 4 εκατομμύρια άνθρωποι στα όρια της φτώχειας,
• δεκάδες χιλιάδες πολιτών σε ανθρωπιστική κρίση και σε συσσίτια,
• αναδιανομή δεκάδων δις από τις δυνάμεις της εργασίας στο κεφάλαιο,

Απέτυχαν στη δική τους πολιτική. Το χρέος είναι σε χειρότερη θέση και τα ελλείμματα μειώθηκαν από τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη «στάση πληρωμών» του Δημοσίου, τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, τη φοροεπιδρομή και τη λαφυραγώγηση των μισθών και των συντάξεων.  

Πέραν του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών που θα αποτελέσει την καταδίκη αυτής της πολιτικής τόσο στη χώρα όσο και στην Ε.Ε., η χώρα μας χρειάζεται μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας στην Ε.Ε., που θα απαλλάξει τον τόπο και την ΕΕ από το ΔΝΤ και την νεοφιλελεύθερη επικυριαρχία, προκειμένου:

•    Να καταστήσει το χρέος βιώσιμο.                                                       
•    Να συντάξει ένα νέο –οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο-δημοσιονομικό πρόγραμμα σταθερότητας από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του δικαιώματος της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας και ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων κατά κλάδο και περιφέρεια, με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
•    Να αναλάβει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επανάκτηση δικαιωμάτων των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής και τη δίκαιη συμμετοχή τόσο για την έξοδο από τη κρίση όσο και για την αναδιανομή του ΑΕΠ της χώρας.
•    Να συμβάλλει από κοινού με άλλες Κυβερνήσεις στην Ε.Ε. στην προώθηση για συνολική λύση της ευρωπαϊκής κρίσης .

 και όσον αφορά στην Ε.Ε., θα  επιδιώξει τη θεσμοθέτηση:
•    Του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου,
•    αμοιβαιοποίησης του χρέους,
•    εισαγωγής του θεσμού των ευρωομολόγων,
•    μιας κοινής τραπεζικής αρχής και εγγύησης των καταθέσεων και
•    μιας κοινά αποδεκτής δημοσιονομικής  πολιτικής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών-μελών της Ε.Ε. και με αντίστοιχες μεταβιβάσεις από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε κάθε πολίτη να δώσουμε από κοινού τη μάχη για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την δημοκρατική και προοδευτική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η συντριπτική πλειοψηφία έχουμε υποστεί κοινωνικά και οικονομικά πλήγματα. Ωστόσο, αφήνουμε στην άκρη την απάθεια, τη δυσπιστία, τη ματαίωση και κάθε λογική παραίτησης που επιδιώκει το σύστημα και μπαίνουμε στη μάχη.

Έχουμε σχέδιο. Από το Φεβρουάριο του 2010, μιλήσαμε γιατί γνωρίζαμε τις συνέπειες που θα προκαλούσαν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Β. Βενιζέλου, Α. Σαμαρά. Τέσσερις μήνες πριν την ένταξη της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και το πρώτο μνημόνιο.

Στη συνέχεια, οργανώσαμε την Κίνηση για Την Προοδευτική Έξοδο από την Κρίση, με θέσεις και δράσεις απέναντι στην ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια και μιλήσαμε για την προοδευτική έξοδο από την κρίση και το ανάλογο σχέδιο τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Τον Ιούλιο του 2013, προχωρήσαμε στην Πρωτοβουλία Συγκρότησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κόμμα αυτόνομο και αυτοτελές με σαφείς προοδευτικές αξίες και αρχές. Για την αυτονομία της πολιτικής. Για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων

Γιατί Σοσιαλιστικό Κόμμα; Για την έξοδο από αυτή τη κρίση, η χώρα χρειάζεται Σοσιαλιστικό Κόμμα και όχι εγκάθετα πολιτικά σχήματα των καναλαρχών και της διαπλοκής ή μεταμορφωμένες πολιτικές ομάδες που ενώ οδήγησαν σε βλάβη τον τόπο, επιδιώκουν ανεπιτυχώς να εμφανιστούν ως άλλοι.

Θέλουμε: Σταθερότητα και βεβαιότητα για το αύριο. Όχι άλλες πρακτικές πολιτικής εξαπάτησης και εκφοβισμού, που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σε αυτές τις εκλογές δική μας είναι η απόφαση. Οι ηγεσίες του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μας έβλαψαν με τις αποφάσεις τους.

Τώρα έχουμε εμείς την ευθύνη. Θα επιλέξουμε με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας και του ελληνικού λαού και όχι με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών, της διαπλοκής και της ευρωπαϊκής και εγχώριας ολιγαρχίας.

Τώρα είναι η ώρα όλων μας, ως Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών.

 Για την ανασύνταξη της ελληνικής κοινωνίας και την ανάταξη της οικονομίας σε σταθερή και προοδευτική κατεύθυνση με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη για τις νέες και τους νέους, για τους ανέργους, για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την φτώχεια. Να οργανώσουμε ξανά σε παραγωγική, δημοκρατική κατεύθυνση και σε ελπιδοφόρα πορεία, ένα δημιουργικό μέλλον για την Ελλάδα.

Από την ψήφο όλων μας,  εξαρτάται η πορεία της χώρας και της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα, σε αυτές τις Ευρωεκλογές αξίζει να επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συγκροτούν σαράντα δύο πολίτες με ξεχωριστή διαδρομή στο χώρο της εργασίας, της επιστήμης, της κοινωνίας, των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

Να οδηγήσουμε σε πολιτική ήττα την νεοφιλελεύθερη πολιτική με τη ψήφο μας και στην αντιπολίτευση τις πολιτικές δυνάμεις που την ψήφισαν, την στήριξαν, την εφάρμοσαν και συνεχίζουν, παριστάνοντας –σε ένα θέατρο του παραλόγου- ότι σώζουν τη χώρα.

Τίποτε δεν είναι αναλλοίωτο και αμετάβλητο.  Άνθρωποι αλλάζουν αποφάσεις ανθρώπων.

Έχουμε τη δυνατότητα ως λαός και ως χώρα να βαδίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική λύση, με σχέδιο και προοπτική.

Με γνώση, συνέπεια, αξιοπιστία.

Ως πολίτες, έχουμε το λόγο. Οι αρχές ασκούνται έμπρακτα.



Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος,

Στέφανος Τζουμακας.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συμμετάσχει  στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, με τους κάτωθι υποψήφιους:

 ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ναυπηγός, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Χανιά, Κρήτη
 ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Λουκά, Αεροναυπηγός, Στουτγάρδη, Κεφαλονιά.
 ΒΑΛΤΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Εύα), Επιχειρηματίας, Καλαμάτα.
 ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Μαθηματικός, Άγιος Νικόλαος Κρήτη
 ΒΛΑΧΟΥ ΚΛΕΟΝΙΚΗ, Διεθνολόγος, Ιωάννινα, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα
 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Διδάκτωρ Γεωπόνος, Θεσσαλονίκη.
 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, Λογιστής, Αθήνα.
 ΓΟΥΛΑΡΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, πρώην διοικητικός υπάλληλος Νοσ/μείου Βεροίας, Βέροια.
 ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΣ ΦΩΤΙΟΣ, Τραπεζικός, Ηλεία.
 ΔΗΜΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, πρώην Ιδιωτικός Υπάλληλος-Αγρότης, Πιερία.
 ΕΚΜΕΚΤΣΗ ΜΑΡΙΑ, Δικηγόρος, Βόννη, Κομοτηνή, Αθήνα.
 ΚΑΛΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Επιχειρηματίας, Νέα Υόρκη, Αιτωλοακαρνανία.
 ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δημοσιογράφος, Αρκαδία, Αθήνα.
 ΚΑΠΕΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Μόνικα Βέργη), Ηθοποιός –Δημοσιογράφος, Έβρος,Αθήνα.
 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, Ελεύθερος Επαγγελματίας,  Καβάλα.
 ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη.
 ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, Πολιτικός Μηχανικός (MSc),  Κατερίνη, Αθήνα.
 ΛΙΑΣΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δικηγόρος,  Πειραιάς.
 ΛΩΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Εκπαιδευτικός Γερμανικής Εκπαίδευσης, Ανόβερο, Θεσπρωτία..
 ΜΑΜΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Ψυχολόγος- Πολιτικός Επιστήμονας(Ma), Λέσβος, Αθήνα.
 ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΆΡΗΣ, Ιατρός, πρώην Βουλευτής, Σέρρες, Θεσσαλονίκη.
 ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Οικονομολόγος, Κυκλάδες, Αθήνα.
 ΜΠΟΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Μαθηματικός, Μεσσηνία, Αθήνα.
 ΝΤΟΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας  Βέλγιο, Αθήνα.
 ΝΤΟΥΣΚΑ ΑΛΕΞΙΑ, Νοσηλεύτρια, Γερμανία, Αθήνα.
 ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ,  Τραπεζικός, Αθήνα.
 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ(Νότα), Δικηγόρος, Αθήνα.
 ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΑ, Δημοσιογράφος, φοιτήτρια ΕΑΠ, Ηράκλειο Κρήτης
 ΠΑΠΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Κτηνοτρόφος, Ιωάννινα.
 ΠΑΣΤΡΑ ΑΣΠΑΣΙΑ, Ηθοποιός-έμπορος τροφίμων, Αθήνα.
 ΡΕΤΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής/Μουσικός, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας, Βόλος, Αθήνα.
 ΡΙΖΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Μουσικός, Αθήνα.
 ΡΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Οικονομολόγος, Άρτα, Αθήνα, .
 ΡΟΚΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, Ιδιωτική Υπάλληλος, Αρκαδία, Αθήνα.
 ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, Ζωγράφος,  Σάμος, Αθήνα.
 ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός, Επικεφαλής Κόμματος, Αθήνα.
 ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Οικονομολόγος, Κεφαλονιά.
 ΤΣΙΑΤΑ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (Κέλλυ), Πολιτικός Μηχανικός, Τρίκαλα, Αθήνα.
 ΤΣΙΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Φοιτητής Πολιτικών Μηχανικών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Πέλλα
 ΤΣΟΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής, Χειρούργος Οδοντίατρος, Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου