Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το νέο "ανατολικό μπλοκ" . H είδηση που δεν "είδαμε"

«Συμφωνία που αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη»
Πως είδε ο Ευρωπαϊκος τύπος την «Συμφωνία που αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη»
H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Το νέο ανατολικό μπλοκ» και φιλοξενεί άρθρα και σχόλια γύρω από την συμφωνία-ορόσημο που υπέγραψαν χθες Ρωσία και Κίνα για την παροχή φυσικού αερίου. Στον υπότιτλο του κύριου άρθρου διαβάζουμε:
«Μια συμφωνία με επιπτώσεις. Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Στην Ανατολή διαμορφώνεται ένα νέο ισχυρό μπλοκ. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιθωριοποιεί με τη συμφωνία την ΕΕ, που απειλεί με κυρώσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει μάλιστα λόγο για ιδεολογική αντιπαράθεση Μόσχας και Πεκίνου εναντίον της Δύσης σημειώνοντας: «Ρώσοι και Κινέζοι επικαλούνται κοινές “αξίες“ απέναντι σε μια παρακμιακή Δύση, αμφισβητώντας το δικαίωμα των δυτικών να ορίζουν εκείνοι τις διεθνείς θεμελιώδεις αρχές. Σε όλους τους διεθνούς θεσμούς, Κίνα και Ρωσία εξουδετερώνουν συστηματικά τις αμερικανικές και δυτικές ηγεσίες. Πίσω από την οικονομική παγκοσμιοποίηση κρύβεται στην πραγματικότητα μια ιδεολογική μάχη».
  
Η συμφωνία
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο καθορισμός της τιμής ήταν το κύριο εμπόδιο στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, βάσει συμβολαίου ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ήσαν παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη ρωσική υπό κρατικό έλεγχο Gazprom και της κινεζικής National Petroleum Corp (CNPC).
Η Gazprom δεν αποκάλυψε την συμφωνηθείσα στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας τιμή του φυσικού αερίου.
Συμβολικά, η συμφωνία αποτελεί θρίαμβο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην επιδίωξή του για την εξασφάλιση νέων εταίρων στην Ασία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι πελάτες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε εμπορικό επίπεδο, πολλά εξαρτώνται από την τιμή και άλλους όρους της σινο-ρωσικής συμφωνίας.
Η τιμή της μετοχής της Gazprom ενισχύθηκε κατά 2% μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι ανήκει στην ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του ευρωπαϊκού αερίου, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι η διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου