Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

“Κεντροδεξιά Ελιά” με τους 11 “ανεξάρτητους”, “κεντρώους” και εξωκοινοβουλευτικούς, το plan B Σαμαρά σε κακό αποτέλεσμα την Κυριακή

Το εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης από 'δυσάρεστο' εκλογικό αποτέλεσμα επεξεργάζεται το Μαξίμου. Ποιους περιλαμβάνει και τι προβλέπει για την "ανασυγκρότηση" της παράταξης

Έτοιμος να προχωρήσει στη συγκρότηση της “κεντροδεξιάς Ελιάς” φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς. Ιδιαίτερα αν επαληθευθούν τα δυσοίωνα εκλογικά σενάρια που δίνουν “καθαρή πρωτιά”στο ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη άνοδο της ΧΑ ίσως και σε διψήφιο ποσοστό και “χαμηλές πτήσεις” του κυβερνητικού εταίρου, όπως εκφράζεται από την Ελιά.

Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, σε αυτήν την περίπτωση, θα αποτελεί όπως ομολογούν όλοι στο Μαξίμου, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 152 + 2 (Λοβέρδος-Αηδόνης) εδρών καθώς με την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή όλα τα καυτά νομοσχέδια, που εσκεμμένα η κυβέρνηση είχε αφήσει πίσω, για μετά τις εκλογές.
Το plan B που έχει εκπονήσει το Μαξίμου, και έχει ήδη δρομολογηθεί με ‘μυστικά δείπνα’ και “επαφές” με τους ενδιαφερόμενους, στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, όπως ο Θεόδωρος Βάρδας, περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός πόλουν κυβερνησιμότητας από την υπάρχουσα Βουλή, με άλλη κυβέρνηση ίσως αλλά με τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη γίνει οι σχετικές διεργασίες ώστε να ενδυναμωθεί η κοινοβουλευτικη ομάδα της ΝΔ, με την επιστροφή-επανάκαμψη πολλών από τους ανεξαρτοποιημένους βουλευτές που προέρχονται από τον κεντροδεξιό αλλά και τον καθαρά κεντρώο χώρο.
Στο μυαλό του Αντ.Σαμαρά, είναι ‘να φύγει μπροστά’ από την επερχόμενη κοινοβουλευτική κρίση με μια αμιγώς πολιτική κίνηση, που δεν θα είναι άλλη από τη συγκρότρηση μιας “κεντροδεξιάς Ελιάς”. Το προσκλητήριο θα απευθύνεται στην ομάδα των 11 ανεξάρτητων σήμερα βουλευτών ( Κακλαμάνης, Πολύδωρας,
Νικολόπουλος,Νταβρής,Γιοβανούδας,Γιαταγάνα,Παραστατίδης, Κασαπίδης,Σταυρογιάννης, Κουράκος, Γιοβανόπουλος), που μετά και τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη σκέπτονται σοβαρά να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων επικεφαλής, αλλά και σε στελέχη του “κεντρώου” χώρου, ιδιαίτερα αν υπάρξουν “εξελίξεις” στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικά.
Η ‘ομάδα’ Χρυσοχοίδη, το δίδυμο Λοβέρδου-Αηδόνη, αλλά και εξωκοινοβουλευτικές σήμερα προσωπικότητες από το χώρο των “Σημιτικών” αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου, θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα ταίριαζαν στο εγχείρημα μιας “κεντροδεξιάς Ελιάς”.
Στο πλαίσιο αυτών των ζυμώσεων λέγεται ότι ήδη κοντά στο ενδεχόμενο επιστροφής τους τη ΝΔ βρίσκεται ο Γιώργος Νταβρής και ο Γιώργος Κασσαπίδης. Από την άλλη μεριά οι αυτοδιοικητικές εκλογές δημιούργησαν μείζον θέμα στη κοινοβουλευτικη συνοχή του κόμματος καθώς ο Άρης Σπηλιωτόπουλος παρέδωσε την έδρα του ενώ ο Νικήτας παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής χωρίς να στηρίζει τη ΝΔ. Παράλληλα, η ΝΔ βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο να κερδίσει τον Δήμο Λαμιέων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης καθώς η βουλευτική του έδρα στο κόμμα θα επιστραφεί στο κόμμα με το οποίο εξελέγξει, δηλαδή τη ΝΔ.
Κρυφό χαρτί στο εγχείρημα Σαμαρά θεωρείται ότι είναι ο ανασχηματισμός.Σε περίπτωση που η ΝΔ ηττηθεί κατά κράτος μπαίνει σε εφαρμογή το σενάριο της διαχειρίσεως κρίσεως και από το συρτάρι βγαίνει η λίστα που προβλέπει δομικό και σαρωτικό ανασχηματισμός.
Σε αυτή την περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο κυβερνητικό σχήμα, αξιοποιώντας τις τρεις κενές θέσεις στο επικράτειας. Στόχος αυτού του ανασχηματισμού είναι να δώσει έναν αέρα αλλαγής στην κυβέρνηση επικοινωνώντας παράλληλα ότι το Μέγαρο Μαξίμου “έλαβε το μήνυμα” της κάλπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου