Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

H ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ,ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΟΜΩΣ ΤΙΣ AΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ
Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον το θέμα που προέκυψε σχετικά με την επιλογή της Τράπεζας στην οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καταθέτει τα διαθέσιμά της. Το θέμα έχει προφανώς δύο διαστάσεις.
Η πρώτη αφορά αυτή καθεαυτή την επιλογή. Εφόσον δεν έχουμε υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι σκόπιμο να σχολιάσουμε. Η δεύτερη αφορά αυτή καθεαυτή τη διαδικασία. Δηλαδή κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, όπως εξειδικεύονται στην διακήρυξη του διαγωνισμού. Σε αυτή την διάσταση δεν χωρούν ούτε παρερμηνείες ούτε υπεκφυγές. Η επιλογή του τραπεζικού οργανισμού προϋποθέτει καθαρή διαγωνιστική διαδικασία η οποία και διαφανής πρέπει να είναι και ανοικτή. Η αξιολόγηση των προσφορών πρέπει επίσης να είναι απολύτως τεκμηριωμένη διότι δεν αφορά την κατάθεση των χρημάτων οποιουδήποτε ιδιώτη ο οποίος αξιολογεί υποκειμενικά οικονομικό του συμφέρον αλλά αφορά το δημόσιο χρήμα και η προστασία των συμφερόντων της περιφέρειας πρέπει να είναι απολύτως διαφανής και τεκμηριωμένη. Η μη προστασία του δημοσίου συμφέροντος συνιστά ασφαλώς και απιστία σε βάρος της περιφέρειας. Στην επιλογή δεν χωρούν επίσης χαριστικές λόγω εντοπιότητας ή συμπάθειας ή συνήθειας προτιμήσεις εκτός εάν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας αλλά και τότε επιβάλλεται η πλήρης αιτιολογία.
Η ανάδειξη του θέματος παρουσιάζει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον, τουλάχιστον για την ευβοϊκή αυτοδιοίκηση. Πόσοι δήμοι άραγε δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχο δημόσιο διαγωνισμό ή ακόμη έχουν αποφασίσει χωρίς σχετική συζήτηση στο δημοτικό τους συμβούλιο; Αξίζει κανείς να ερευνήσει το θέμα διότι αποπνέει μία περίεργη νοοτροπία για τη διαχείριση του δημοσίου – δημοτικού εν προκειμένω χρήματος. Ιδίως εκεί όπου οι αδιαφανείς επιλογές αγγίζουν σχέσεις απόλυτης ιδιοποίησης, σε στενό φιλικό ή και οικογενειακό κύκλο, των πολιτικών και διαχειριστικών λειτουργιών που αναφέρονται στο θέμα.
Η ανάδειξη του θέματος στην Περιφέρεια είναι ευκαιρία να κινητοποιήσει και εκείνους που πρέπει να ξυπνήσουν, από θεσμικό καθήκον, σε τοπικό πολιτικό επίπεδο. Εκτός εάν έχουν λόγους να κοιμούνται.
http://evia2020.blogspot.com/2011/11/h.html#.Ts_3hQKyuWE.gmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου