Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011 Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν ...

Η «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Πριν ακόμα ξεκαθαρίσει επισήμως τι θέλει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, τα «μαχαίρια» στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αρχίσει να ακονίζονται, τα γεύματα και οι... συναντήσεις σε σπίτια υποψηφίων δίνουν και παίρνουν και οι συμμαχίες στήνονται στο παρασκήνιο.
Τη δεύτερη κατ' ιδίαν συνάντησή τους από την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και εξής, είχαν χθες στα γραφεία της αντιπροεδρείας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα οι δύο βασικότεροι - όπως θεωρούνται - αντίπαλοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.


Παρότι το μήνυμα που έφτανε λίγο αργότερα στα κινητά βουλευτών από τον έναν εκ των δύο, μιλούσε για 'αδελφικό κλίμα' που επικράτησε, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι έγινε η συνάντηση και όχι στα αποτελέσματά της, στην πραγματικότητα, στο μόνο που συμφώνησαν οι δύο παλιοί συνοδοιπόροι, είναι ότι ... διαφωνούν.

Ειδικότερα, όχι μόνο δεν κατέστη δυνατή τυχόν συμπόρευση και μία μόνο υποψηφιότητα, όπως θα επιθυμούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά δεν κατάφεραν να τα βρουν ούτε καν επί της διαδικασίας. Ο κ.Λοβέρδος φέρεται να επέμεινε στην τήρηση του καταστατικού και άρα σε 'καθαρή εκλογή' από τη βάση, πράγμα που είχε συμφωνήσει σε συνάντησή του με την υπόλοιπη 'τρόικα' του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Πέμπτης.

Αντίθετα, υπέρ του σεναρίου εκλογής προέδρου από την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα και επικύρωσης της απόφασης μετά από το Εθνικό Συμβούλιο ή το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να τάσσεται κατ' αρχήν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκτιμάται πάντως ότι δεν θα αρνηθεί να κριθεί από την βάση. Το πλαίσιο αρχών άλλωστε, επί του οποίου φέρονται διατεθειμένοι να «κονταροχτυπηθούν» οι δύο «δελφίνοι», απαιτεί την μη αμφισβήτηση του αποτελέσματος εκ των υστέρων, άσχετα από τη διαδικασία που τελικά θα επιλεγεί.

Στον χορό της διαδοχής έχει μπει ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας προ ημερών στον Real FM ότι 'δικαιούται' να θέσει υποψηφιότητα. Την ίδια στιγμή, η αρχηγία αποτελεί ευγενή πόθο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, που φέρεται πάντως να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα τη διεκδικήσει, μετρώντας προς το παρόν τις δυνάμεις της, μια και σε δημοσκοπικό επίπεδο ακολουθεί με μεγάλη διαφορά τους δύο πρώτους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο. Η ίδια πάντως, είχε χθες σύσκεψη με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο της, ενώ το ίδιο κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση όμως συνήθως το σπίτι της. Εντωμεταξύ, άγνωστο παραμένει αν θα θελήσει τελικά να εκφράσει το 'παραδοσιακό' ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής ή η Λούκα Κατσέλη, ενώ μάλλον απίθανη φαντάζει στην παρούσα φάση μία υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση.

Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τελική στάση του Γιώργου Παπανδρέου, που ελέγχει και το μεγαλύτερο ίσως μέρος του κόμματος, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. “Το πρόβλημα είναι ο αρχηγός ή η πολιτική;”, αναρωτήθηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας πως τα περί συμμετοχικής δημοκρατίας ήταν λόγια και το αρχηγικό μοντέλο απέτυχε. “Κάποιοι άνοιξαν το θέμα της ηγεσίας (...) αλλά και ο πρόεδρος δεν το έκλεισε”, είπε ο Κώστας Γείτονας, αποδίδοντας εκεί μία 'σύγχυση' που παρατήρησε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ζητώντας συντεταγμένη πορεία προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος. Μήνυμα προς όσους θα τον ήθελαν εκτός ΠΑΣΟΚ έστειλε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, δηλώνοντας πως “δεν θα φύγουμε εμείς από το κόμμα (...)για να μείνουν οι χθεσινοί” και σημειώνοντας με νόημα για τους τελευταίους πως μπερδεύουν το ΠΑΚ με μπαταρίες...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου