Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Σκληρή ανακοίνωση κατά Σηφουνάκη και κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι πολιτικοί μηχανικοί

"Θεωρούμε αδιανόητο να τροποποιούνται «εν κρυπτώ» επαγγελματικά δικαιώματα, για τα οποία υπάρχει σαφές και κοινά αποδεκτό νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιασδήποτε μορφής διαβούλευση και ειδικά τη στιγμή που η Βουλή βρίσκεται υπό διάλυση"
Με μια σκληρή ανακοίνωση που στν ουσία προαναγγέλει αντιδράσεις των Πολιτικών Μηχανικών στη Λέσβο αντέδρασε ο ΣΠΜΕ Λέσβου. Αιτία το νέο νομοσχέδιο που "πέρασε" μεσάνυχτα ο Νίκος Σηφουνάκης, για τον τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης. Η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:
"Η έκτακτη ΓΣ του ΣΠΜΕ Λέσβου αφού έλαβε γνώση του νομοσχεδίου με τίτλο «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών», ομόφωνα κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:

Η ΓΣ διαπιστώνει ότι:
•Το ψηφισθέν νομοσχέδιο έχει πολλές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση και χωρίς να έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.
•Ειδικότερα στην περιοχή του Αιγαίου με την πληθώρα των κηρυγμένων και υπό κήρυξη παραδοσιακών οικισμών το ψηφισθέν νομοσχέδιο δημιουργεί σε εκατοντάδες διπλωματούχους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους, μια καθημερινότητα ήδη επιβαρυμένη από την πρωτοφανή οικονομική κατάσταση.
•Θεωρούμε αδιανόητο να τροποποιούνται «εν κρυπτώ» επαγγελματικά δικαιώματα, για τα οποία υπάρχει σαφές και κοινά αποδεκτό νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιασδήποτε μορφής διαβούλευση και ειδικά τη στιγμή που η Βουλή βρίσκεται υπό διάλυση.
•Την απαράδεκτη και συστηματική προσπάθεια διάσπασης και δημιουργίας αντιπαραθέσεων εντός του ευρύτερου κλάδου των μηχανικών με την «δήθεν εξυπηρέτηση» συγκεκριμένων επαγγελματικών υποομάδων.

Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, βουλευτές, υπουργοί και αναπληρωτές τους, ότι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν κλεφτοπόλεμο με τα επαγγελματικά δικαιώματα, το παρόν και το μέλλον μας. Οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει επίσημα, συνολικά και με εκπροσώπους όλων των φορέων.

-Ζητάμε να μην εφαρμοστούν τα άρθρα του ψηφισθέντος νομοσχεδίου τα οποία υποβαθμίζουν τους μηχανικούς.
-Ζητάμε να μην εφαρμοστούν τα άρθρα τα οποία τροποποιούν αυθαίρετα το υφιστάμενο πλαίσιο επαγγελματικών δικαιωμάτων.
-Ζητάμε να μην γίνει ξανά οποιαδήποτε τροποποίηση σε τέτοια θέματα εάν δεν είναι προϊόν διαβούλευσης η οποία θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα, οργανωμένα και με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
-Ζητάμε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας να αντιδράσει και να απαιτήσει να ανασταλούν οι αποφάσεις που υποβαθμίζουν μηχανικούς, με κάθε νόμιμο τρόπο.

Θέτουμε προ των ευθυνών του κάθε αρμόδιο αλλά και κάθε αυτόκλητο υπερασπιστή της ισοπέδωσης. Η «ελέω Θεού» απόδοση «επαγγελματικών δικαιωμάτων» και η προσπάθεια ισοπέδωσης και απαξίωσης των μηχανικών, μπορεί να αποφέρει μόνο πρόσκαιρα οφέλη σε όσους την υποστηρίζουν. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι θα βρεθεί επαγγελματικός σύλλογος ή υποομάδα που θα υποστηρίξει και θα επικροτήσει την απροειδοποίητη και αυθαίρετη τροποποίηση πάγιων επαγγελματικών δικαιωμάτων, σκεπτόμενος αφελώς το παρόν και αδιαφορώντας για το μέλλον.

Η προσπάθεια διαχωρισμού σε ημέτερους και μη, ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας, είναι βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό και δε θα μας αποπροσανατολίσει από την συγκροτημένη συνολική αντίδραση όλων μας στην προσπάθεια υποκατάστασης των μικρών επαγγελματικών γραφείων από τα μεγάλα εταιρικά σχήματα που προωθούνται από το νομοσχέδιο.

Καλούμε το ΥΠΕΚΑ να πάρει πίσω την προσπάθεια καταστρατήγησης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς σε εγρήγορση προκειμένου να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας
".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου