Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

"Οι τελευταίες μέρες του ευρώ" ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΩ!!!!

Φαίνεται πως να έχουμε εισέλθει στις τελευταίες ημέρες του ευρώ, όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε σήμερα επισημαίνει η Credit Suisse σε νέα της έκθεση.
Όπως εξηγεί, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την διάλυση της ευρωζώνης, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι θα συμβούν κάποια πραγματικά εντυπωσιακά γεγονότα - ίσως μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου - για την πρόληψη το σταδιακού κλεισίματος όλων των αγορών κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, κάτι το οποίο ενδεχομένως να συνοδεύεται από κλιμάκωση των εκροών κεφαλαιών ακόμα και από τις ισχυρότερες τράπεζες.

Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ δραματικό αλλά αντανακλά την αδυσώπητη λογική των επενδυτών που συνειδητοποιούν ότι - όπως έχουν τα πράγματα σήμερα - απλά δεν μπορεί να είναι βέβαιοι για το τί ακριβώς κατέχουν ή αγοράζουν στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί από την ΕΚΤ ή από τις νέες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία: έχει να κάνει με την ανάγκη των αγορών να δουν αξιόπιστες ενδείξεις για την κατάσταση της δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης, πολύ πριν από την τελική τροποποίηση της Συνθήκης.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι οι πιέσεις της αγοράς θα αναγκάσουν τη Γαλλία και τη Γερμανία να κάνουν ένα σπουδαίο deal για τη δημοσιονομική ένωση, πολύ νωρίτερα από ό, τι σήμερα φαίνεται ότι είναι δυνατόν, ή από ό, τι θα ήθελαν. Τότε και μόνο τότε, η ΕΚΤ θα προσφέρει τη γέφυρα χρηματοδότησης που απαιτείται για την πρόληψη της συστημικής κατάρρευσης.

Η Credit Suisse πιστεύει ότι η συζήτηση για δημοσιονομική ένωση θα πάρει πραγματικά τα πάνω της από αυτή την εβδομάδα και μετά, όταν η Κόμισιόν θα δημοσιεύσει τη νέα της έκθεση σχετικά με τρεις διαφορετικές επιλογές για κοινό ευρωομόλογο, θα συνεχιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου και μέσα από τη βασική ομιλία του Προέδρου Σαρκοζί που έχει προγραμματιστεί για την 20ή επέτειο της Συνθήκης του Μάαστριχτ (11 Δεκεμβρίου).

Με λίγα λόγια, τονίζει ο οίκος, η τύχη του ευρώ σύντομα θα αποφασιστεί. Και η πίεση για τις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα προέλεθει από τους επενδυτές που επιδιώκουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις εντελώς καταστροφικές συνέπειες της διάλυσης - ένα σενάριο το οποίο οι φόβοι τους θα βοηθήσουν τελικά στο να εμποδιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου