Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε η Μούτσου από Πρόεδρος!


Με την παρούσα επιστολή παραιτούμαι από την Προεδρία του Συνδέσμου Ολοκληρωμένης Διαχείρησης Αποριμμάτων νότιας Εύβοιας καθώς και από το Διοικητικό του Συμβουλίου και καλώ όλα τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, να πράξουν το ίδιο προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ανάδειξης νέου Δ.Σ που θα αποτελείται από εν ενεργεία αιρετούς των νέων Δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου.

Την θέση της Προέδρου του Συνδέσμου ανέλαβα το 2007 ως δήμαρχος Στυρέων (2007-2010) και παρέμεινα μέχρι σήμερα,  καθώς και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, λόγω παράτασης της θητείας μας βάσει του άρθρου 104 παρ. 4 του νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης).


Δεδομένου όμως ότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος από τα όρια που θέτει η παρ. 6 του ίδιου ως άνω άρθρου του νόμου 3852 και η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην έκδοση του αναγκαίου Π.Δ. για την δημιουργία νέου ενιαίου ΦΟΣΔΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος στον οποίο θα υπαχθεί νομίμως και ο Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρησης Αποριμμάτων Νότιας Εύβοιας – και είναι άδηλο εάν και πότε θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες νομικές προϋποθέσεις – η λειτουργία του Συνδέσμου του οποίου είμαι Πρόεδρος καθίσταται δυσχερής, έως και αδύνατος, υπό τις παρούσες συνθήκες. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι η περαιτέρω καθυστέρηση των αναγκαίων έργων διαχείρησης αποριμμάτων, που στην νότια Εύβοια απουσιάζουν παντελώς ήτοι ΧΥΤΥ, Σταθμοί Μεταφόρτωσης, Ανακύκλωση κ.α.

Στόχος όλων μας όταν το 2007 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος ήταν η προώθηση των αναγκαίων έργων για την δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, που είχαν καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Εύβοια, και συγκεκριμένα στην περιοχή του πρώην δήμου Στυρέων, αφού τα προηγούμενα χρόνια από το 2002 είχαν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την Νομαρχία και τους Δήμους να χωροθετηθεί ΧΥΤΑ σε περιοχές των δήμων Ταμυναίων, Δυστίων κ.α. με ατελέσφορα κάθε φορά αποτελέσματα λόγω μη ύπαρξης της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης που δεν επέτρεπε την χωροθέτηση.

Με συναίσθηση των ευθυνών που ανέλαβα κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ νότιας Εύβοιας προτείνοντας 3 θέσεις στον πρώην δήμο Στυρέων και για τον σκοπό αυτό δεν υπολόγισα κόπους και προσπάθειες για την ενημέρωση των πολιτών και την επιλογή των πλέον καταλλήλων θέσεων με την λιγότερη δυνατή όχληση στο περιβάλλον και τους οικισμούς. Χιλιάδες ώρες χάθηκαν σε επικοινωνία, μελέτες, ενημέρωση, επισκέψεις σε άλλους αντίστοιχους χώρους υγειονομικής ταφής, ανακύκλωσης και γενικότερα διαχείρησης αποριμμάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Για την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Στυρέων διοργάνωσα δύο επισκέψεις στον ΧΥΤΥ Ιστιαίας όπου με την οργανωμένη ξενάγηση των υπευθύνων πλήθος δημοτών είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αυτά τα σημαντικά έργα περιβάλλοντος καθώς και μία Επιστημονική Ημερίδα ενημέρωσης για τα θέματα διαχείρησης αποριμμάτων στα Στύρα.

Σε συνεχή επαφή με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στενή συνεργασία με τους διατελέσαντες Γενικούς Γραμματείς (Θ. Σκορδά, Π. Σκλιά και Κ. Διαμαντοπούλου) και με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προσπάθησα να επιλύσω προβλήματα που δημιουργούσε η ανθρώπινη εμμονή και η κοντόφθαλμη μικροπολιτική ορισμένων κύκλων που πάντα λειτουργούν ανατρεπτικά σε τέτοια μεγάλα έργα κυρίως ως προς την χωροθέτηση.

Παράλληλα σε συνεργασία με συναδέλφους δημάρχους που είχαν υλοποιήσει παρόμοια έργα (Ισταίας, Χανίων, Ελευσίνας, Λαμίας, Πάφου Κύπρου κλπ) προσπάθησα να ενημερωθώ και να ενημερώσω τους γύρω μου για την άμβλυνση των έντονων αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν και την σωστή παρουσίαση αυτού του τόσο αναγκαίου έργου για την περιοχή μας.

Δυστυχώς, ένας, δύο ή πέντε «κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη» και οι μεγάλες αυτές προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν μέχρι σήμερα. Παρά τις πραγματοποιηθείσες μελέτες που έγιναν για την περιοχή του πρώην δήμου Στυρέων δεν κατέστη δυνατόν να χωροθετηθεί εκεί ο ΧΥΤΥ και οφείλω εδώ να πω ότι η «προπαγάνδα» ορισμένων αντίθετων στην ιδέα αυτή, προερχόμενων κυρίως από την περιοχή του δήμου Στυρέων, έφτασε σε όρια γελοιότητας για να μην πω αθλιότητας. Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την αδυναμία της Πολιτείας να αναλάβει πραγματικά τις ευθύνες της στο θέμα της διαχείρησης των αποριμμάτων και την τάση της να «πετάει πάντα το μπαλάκι» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οσοι προσπάθησαν λυσσαλέα, χρησιμοποιώντας ψεύδη και λειτουργώντας υπόγεια φτάνοντας στο σημείο των προσωπικών επιθέσεων εναντίον μου, ας επιχαίρουν σήμερα για το σημαντικό κατόρθωμά τους να καθυστερήσουν το πλέον σημαντικό έργο περιβάλλοντος που απαιτεί η περιοχή μας και που ασφαλώς υπήρχε κάθε δυνατότητα να έχει υλοποιηθεί και να λειτουργεί από το 2009. Η υπόθεση αυτή σ’ εμένα είχε μόνο πολιτικό κόστος κάτι για το οποίο πάντα αδιαφορούσα παγερά διότι ήταν και είναι βαθειά πεποίθησή μου ότι το έργο αυτό έπρεπε και μπορούσε να γίνει. Δυστυχώς όμως το κόστος είναι βαρύ για τον τόπο μας από την καθυστέρηση του έργου που συνεπάγεται σκληρά πρόστιμα και γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό πρέπει, χωρίς άλλη αναβολή, όλοι να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες.

Οι αναφορές μου στις δυσχέρειες της υπόθεσης αυτής κατά το παρελθόν δεν είναι μεμψίμοιρες. Αποτυπώνουν απλώς μια πραγματικότητα την οποία ουδέποτε θέλησα να ανακινήσω, όπως όλοι γνωρίζουν, προκειμένου να διατηρηθεί το απαραίτητο καλό κλίμα και να μην χαθεί ο στόχος του Συνδέσμου. Δεν ανήκω άλλωστε σ΄αυτούς που μεμψιμοιρούν αλλά σ’ εκείνους που κοιτάζουν μπροστά με αισιοδοξία. Στα μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τον τόπο μας σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά η επίτευξη του τελικού στόχου για το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Εξάλλου οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν και όσα επιτεύχθηκαν ακόμα και σε μικρό βαθμό, μας κάνουν όλους σοφότερους και πιο ώριμους ως πολίτες και ως δημόσια πρόσωπα.

Υπό τις σημερινές συνθήκες και με δεδομένη την αναγκαία επιτάχυνση των διαδικασίων για την υλοποίηση των έργων ΧΥΤΥ-Ανακύκλωσης θεωρώ πράξη ευθύνης την παραίτησή μου καθώς και των υπολοίπων μελών του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου τα νέα δημοτικά συμβούλια των νέων δήμων Αλιβερίου – Κύμης και Καρύστου να υποδείξουν νέα μέλη που θα είναι εν ενεργεία αιρετοί και θα «τρέξουν» τις απαραίτητες διαδικασίες με πρωταρχικό στόχο βέβαια την άμεση χωροθέτηση του ΧΥΤΥ.

Η ανάδειξη των νέων μελών θα γίνει από τα δημοτικά συμβούλια αναλογικά προς τους πρώην Δήμους δηλαδή πέντε για τον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου (πρώην δήμοι Ταμυναίων, Αυλώνος, Κονιστρών, Δυστίων και Κύμης) και τέσσερεις για τον Δήμο Καρύστου (πρώην δήμοι Στυρέων, Μαρμαρίου, Καρύστου και κοιν. Καφηρέα). Φυσικά βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Συνδέσμου και την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι πρωτίστως ο Δήμος που θα αναλάβει την Προεδρία να διαθέτει πιστοποίηση των υπηρεσιών του όπως ορίζει ο νόμος και να αποφευχθούν πειραματισμοί.

Ολοκληρώνοντας θεωρώ απαραίτητο να ευχαριστήσω όσους συνεργάστηκαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πρώην δήμαρχο Αυλώνος κ. Δημήτρη Κατσούλη για την συνεχή βοήθειά του και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του όλα αυτά τα χρόνια.

Θερμές επίσης ευχαριστίες εκφράζω προς τον Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου κ. Δημήτρη Θωμά για την σημαντική προσπάθειά του να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χωροθέτησης και υλοποίησης του ΧΥΤΥ και των λοιπών έργων κατά το τρέχον έτος 2011 όπου ουσιαστικά ανέλαβε και το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης το οποίο διατηρεί και σήμερα.

Τέλος, ευχαριστώ όλα τα μέλη του Συνδέσμου για την συνεργασία και την βοήθεια που ο καθένας προσέφερε σ’ αυτή την μεγάλη υπόθεση της υλοποίησης του έργου ΧΥΤΥ που εύχομαι ολόψυχα να ευοδωθεί σύντομα για την πραγματική πρόοδο της τόσο υποβαθμισμένης νότιας Εύβοιας.

Με εκτίμηση

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

τ. Δήμαρχος Στυρέων Εύβοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου