Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου ενόψει Eurogroup – Τι είναι η λέσχη των Παρισίων…

ww.bankingnews.gr
Παγκόσμια αναστάτωση έχει προκαλέσει η ελληνική κρίση χρέους και ο ορατός κίνδυνος ελεγχόμενης και όχι βίαιης χρεοκοπίας.
Κατανοώντας πλέον όλοι ότι η Ελλάδα πραγματικά κινδυνεύει η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν Σαρκοζί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιάσκεψη στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Γ Παπανδρέου ώστε να του περάσουν ένα σαφές μήνυμα.
Ή η Ελλάδα προχωράει στις μεταρρυθμίσεις άμεσα ή θα ανοίξει το κεφάλαιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας.
Λόγω της σοβαρότατης κατάστασης πάντως πέραν από τους ευρωπαίους έχουν κινητοποιηθεί και οι Αμερικανοί.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να παραβρεθεί στο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία.
Ταυτόχρονα η διαχείριση του ελληνικού χρέους, θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου σήμερα.
Σήμερα στις 16:00 και λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη, με αντικείμενο την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Αποφασισμένη η Μέρκελ

Αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία τους ήταν σε πολύ καλή βάση ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης, και να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
Από τη μεριά του, ο Κατάινεν, δήλωσε ότι προτεραιότητα της ευρωζώνης είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία τους ήταν εποικοδομητική. Υπενθυμίζεται εδώ ότι αντικείμενο της έκτακτης συνάντησης των δύο αξιωματούχων ήταν η παροχή εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία για τη συμμετοχή της δεύτερο πακέτο στήριξης της ευρωζώνης.

Τι είναι η Λέσχη των Παρισίων

Επανήλθε από την Πολωνία στο προσκήνιο η λύση η Ελλάδα να προσφύγει στην λέσχη των Παρισίων ώστε να διευθετήσει τα χρέη της.
Η Λέσχη των Παρισίων αποτελεί μια άτυπη, συνέλευση που πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση ή τριμηνιαία στο Παρίσι μεταξύ πιστωτών που έχουν δανείσει χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ώστε να βρεθούν ρεαλιστικά υλοποιήσιμες λύσεις, όπως αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, haircut ή και διαγραφή του προβληματικού χρέους.
Η Λέσχη των Παρισίων αποτελείται από 19 χώρες Γαλλία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία και ΗΠΑ.
Στις συνελεύσεις παρευρίσκονται ενίοτε η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ κάποιες φορές συμμετέχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι πιστωτές. Πρόεδρος της Λέσχης, παραδοσιακά ορίζεται κάποιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Η συζήτηση του προβληματικού χρέους μιας χώρας στη Λέσχη των Παρισίων πραγματοποιείται μόνον κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Λέσχης προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και, μάλιστα, αφού έχει οπωσδήποτε προηγηθεί η προσφυγή της στο ΔΝΤ, από την οποία να προκύπτει η αδυναμία της να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος.
Η Λέσχη των Παρισίων έχει καταλήξει σε 422 συμφωνίες με 88 διαφορετικές χώρες για την αναδιάρθρωση εξωτερικού χρέους συνολικής αξίας 553 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει….

Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην επιδείνωση της οικονομίας της, δηλώνει ο Mario Blejer, πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας (Βank of England).
"Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει" προτρέπει ο Blejer, σύμβουλος του διοικητή της BOE, Mervyn King, για το διάστημα 2003 - 2008.
Κατά τον Blejer, τα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αποτελούν προγράμματα που οδηγούν σε ύφεση και αφήνουν την Ελλάδα με περισσότερο χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της και χωρίς ανάπτυξη.
"Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία, ενώ και η Ιρλανδία θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις έστω και για μια συμβολικού χαρακτήρα χρεοκοπία", προσθέτει.
"Αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι γελοία", υποστηρίζει παράλληλα ο πρώην σύμβουλος της ΒΟΕ και συνεχίζει "Εάν οι ανωτέρω χώρες κάνουν ότι πρέπει, ακολουθώντας πλήρως τα προγράμματά τους, τότε στα τέλη του 2012 η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη από ότι το 2011".
Ωστόσο, ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάνοντας λόγο για μια πολύπλοκη διαδικασία.

Pimco: Προ των πυλών η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα με νέα, σκληρή δήλωση για την Ευρώπη επανέρχεται και ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, M. El Erian.
Σύμφωνα με τον El - Erian, το ξέσπασμα μιας νέας τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη είναι περισσότερο πιθανό από κάθε άλλη φορά, για αυτό και είναι αναγκαία η παρέμβαση οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Είμαστε κοντά σε μια πλήρη τραπεζική κρίση στην Ευρώπη", σχολιάζει ο επικεφαλής της Pimco και προσθέτει "Βρισκόμαστε σε μια συντονισμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν υπάρχει πλέον μεγάλη εμπιστοσύνη, τόσο στους ηγέτες της Ευρώπης, όσο και σε εκείνους στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου