Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Διαφωνούμε, αλλά θέλουμε ανοιχτά πανεπιστήμια, είπαν οι πανεπιστημιακοί

Υπέρ της λειτουργίας των πανεπιστημίων τάχθηκε η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, στην οποία συζητήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως τονίζουν οι πανεπιστημιακοί, το νέο θεσμικό πλαίσιο απέχει σημαντικά από τις θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.
Ωστόσο, σημειώνουν, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πρέπει να είναι «ανοιχτά», να βρίσκονται δηλαδή σε πλήρη εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία, δίνοντας την δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού της δράσης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι καθηγητές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι οι επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ακόμη και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα κριθούν αρμοδίως, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όσο και στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μας.

«Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οφείλουμε μέσα από την εφαρμογή του νόμου, να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σπουδών και της λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ συγχρόνως να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα αρνητικά σημεία των ρυθμίσεων με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΠΟΣΔΕΠ» τονίζεται στην απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας.
 ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου