Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πόλεμος νεύρων για το ευρώ - ΣΟΚ τα νέα μέτρα τόσο σύντομα...

Ένα δραματικό παρασκήνιο, αλλά και πρωτοφανείς προς την χώρα πιέσεις στο προσκήνιο, εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποχώρηση των ελεγκτών τα ξημερώματα της προπερασμένης Παρασκευής από την Αθήνα και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Παρά τις άμεσες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, οι δανειστές δεν πείστηκαν. Και αυτό γιατί το μέγεθος της μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό της χρονιάς είναι τέτοιο - 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ - που δεν είναι δυνατό να κλείσει με παρεμβάσεις μεσοπρόθεσμης απόδοσης.
"Η τρύπα του 2011 πρέπει να κλείσει άμεσα, το αργότερο με τον προϋπολογισμό του 2012", ήταν το μήνυμα που έστειλαν αρμόδιοι αξιωματούχοι προς την Αθήνα και άμεσα και ...έμμεσα, μέσω ανωνύμων εκτιμήσεων στο πρακτορείο Reuters τις προηγούμενες μέρες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι η διαδικασία εξόδου από την Ευρωζώνη χωρών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν έλαβε επίσημο χαρακτήρα, περνώντας από τις εκτιμήσεις αναλυτών ακι διχειριστών κεφαλαίων στους πολιτικούς.

Η αρχή έγινε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε, ο οποίος γνωστοποίησε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται σχέδιο που θα προταθεί προς την ΕΕ γαι έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη, ενώ η πίεση κατέστη ασφυκτική με τις γνωστές δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, με τις οποίες η χώρα μας καλείτο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όχι μόνο για να λάβει την 6η δόση αλλά και για να παραμείνει στο ευρώ.

Καταλυτικές, ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές ήταν δύο εξελίξεις: καταρχήν, η πρόταση σοκ των Χριστιανοδημοκρατών, βασικών συμμάχων της καγκελαρίου Μέρκελ, για έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη - πρόταση που έγινε γνωστή το Σάββατο από το πρακτορείο Reuters και έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά περίοδο για τη "σιδηρά κυρία" της Ευρώπης - και κατά δεύτερον το μήνυμα της Τρόικας προς την Αθήνα ότι "δεν έχουμε λόγο να επιστρέψουμε για συζητήσεις, εάν δεν έχει λυθεί και το θέμα της μαύρης τρύπας".

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, βεβαίως, επιμένει ότι τα νέα μέτρα δεν συνδέονται με τη στάση της Τρόικας, τονίζοντα ςότι η διακοπή των συομιλιών ήταν προγραμματισμένη. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα καλής και συνεχούς επικοινωνίας και δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν το πρωί της Κυριακής, ωστόσο είναι προφανές πως η ανακοίνωση ενός μέτρου όπως η έκτακτη και επί διετία φορολόγηση των ακινήτων εκ των πραγμάτων εντάσσει και αυτό το τηλεφώνημα στο "κλίμα" των ημερών.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, θα συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ - έχοντας αντιληφθεί πως δεν υφίσταται περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης για την έκτη δόση, εξέπεμψε χθες το μήνυμα για παραμονή της χώρας στο ευρώ "πάση θυσία". Και, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της μαύρης τρύπας.

Και, κάπως έτσι, φτάσαμε στις σημερινές εξελίξεις, οι οποίες είναι δεδομένο ότι, στερώντας κι άλλο εισόδημα από τους Έλληνες, θα οδηγήσουν την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου