Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινά τη Δευτέρα στη Χάγη η υπόθεση για την απόφαση υπέρ του Διστόμου

Μια σημαντική δίκη που αφορά άμεσα τα θύματα της σφαγής των 218 κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944, ξεκινά αύριο, Δευτέρα, και θα διαρκέσει ως την προσεχή Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πρόκειται για την υπόθεση της ετεροδικίας που θα εκδικαστεί στη Χάγη, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας, εξαιτίας της εκτέλεσης απόφασης υπέρ του Διστόμου,
δίκη στην οποία θα παρέμβει και το ελληνικό δημόσιο, με απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, όταν πριν από μερικούς μήνες ανακινήθηκε το ζήτημα με την κατάθεση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Με αφορμή την έναρξη της δίκης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) και η Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας (RAV), διοργανώνουν αύριο το απόγευμα (18.30) στο Πανεπιστήμιο της Χάγης, συμπόσιο με θέμα: «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την Ετεροδικία του Κράτους».

Στο συμπόσιο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της υπόθεσης του Αργύρη Σφουντούρη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον δικηγόρο Martin Klingner, ο οποίος έχει και το χειρισμό της. Θα παραστούν, επίσης, και αναμένεται να παρέμβουν οι Βασίλειος Καρκούλιας και Μιλτιάδης Σφουντούρης, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής.

Ο Διστομίτης δικηγόρος Αθηνών, Μιλτιάδης Σφουντούρης, εκπροσωπεί, συμβολικά, και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου. Επίσης οι Β. Καρκούλιας και Μ. Σφουντούρης θα συμμετάσχουν και στις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην υπόθεση του Διστόμου, τις οποίες διοργανώνει η Ομάδα ΑΚ DISTOMO/ AK Angreifbare Traditionspflege (Γερμανοί δικηγόροι) που ξεκίνησαν σήμερα, Κυριακή, με συντονισμό, πληροφόρηση και συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί στο χώρο του Autonomous Centre, Willem van Outhoornstraat 17.

Οι εκδηλώσεις, από αύριο, περιλαμβάνουν:

-Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 9.00 πμ: Διαμαρτυρία μπροστά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και συνέντευξη τύπου, παρουσία και των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής. Από τις 10.00πμ-13.00 μμ παρακολούθηση της συνεδρίασης του Διεθνούς Δικαστηρίου από τους ίδιους και μέλη της Ομάδας ΑΚ DISTOMO.

-Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 10πμ -13.00 παρακολούθηση της συνεδρίασης του Δικαστηρίου.

Την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, θα κάνει την νομική παρέμβασή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της ετεροδικίας ο δικηγόρος του ελληνικού δημοσίου, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης, την οποία θα παρακολουθήσουν και οι δήμαρχοι Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας Γιάννης Πατσαντάρας και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου