Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Συμεών Κεδίκογλου: "Ναι στην επένδυση, αυτονόητη προϋπόθεση η ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος"

Τη θέση του για το ζήτημα της επένδυσης της ΤΕΡΝΑ στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εξέθεσε ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Συμεών Κεδίκογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Παλμός της Βόρειας Εύβοιας». 

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής αναφέρει:

«Τοποθετούμαι, όπως πιστεύω έχω υποχρέωση, στο θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ και το γενικότερο σχεδιασμό στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας, όχι με το μάτι του ειδικού αλλά εκφράζοντας το κοινό αίσθημα και τη κοινή λογική.

Σε μία εποχή που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, η ανεργία μεγαλώνει και όλοι αναζητούμε επενδύσεις, δεν έχουμε την πολυτέλεια στο τόπο μας να κλείνουμε τα μάτια και να λέμε όχι σε όλα . Πολλώ δε μάλλον που η περιοχή μέσα από τα θεσμικά της όργανα έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της επένδυσης (υπενθυμίζω απόφαση δημοτικού συμβουλίου, εμπορικού συλλόγου , ακόμη και των συλλόγων των κυνηγών και αλιέων της περιοχής).  


Άλλωστε μιλάμε κυρίως για δύο επενδύσεις α.) την εξόρυξη λευκολίθου στην οποία η περιοχή έχει εμπειρία και γνώση από το παρελθόν β.) εργοστάσιο φυσικού αερίου που εκτός από την ενεργειακή σημασία και τις θέσεις εργασίας για την περιοχή μπορεί να αποδώσει πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους, όπως για παράδειγμα δωρεάν ζεστό νερό, χρήση του ατμού σε δημιουργούμενα θερμοκήπια για παραγωγή προϊόντων και μια σειρά άλλων ενεργειών, αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός και βούληση. 

Άλλωστε η δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ ή ΒΙ.ΠΕ σημαίνει ανάπτυξη με συγκεκριμένους όρους και χωροθέτηση. Έχει προβλεφθεί στο σχήμα διαχείρισης συμμετοχή του Δήμου και της Περιφέρειας , ενώ είναι η Περιφέρεια που τελικά θα αποφασίσει τι δραστηριότητες θα υπάρξουν στο χώρο των 127 στρεμμάτων. Ποιος απαγορεύει αυτή τη στιγμή σε έναν ιδιώτη να κάνει μία ρυπογόνο επένδυση σε έκταση που θα αγοράσει σε άλλη περιοχή; Και ας δούμε τι έγινε στα Οινόφυτα (συγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών, ρύπανση Ασωπού κτλ.) σε μία περιοχή που δεν είχε το χαρακτηρισμό ΒΙΟ.ΠΑ ή ΒΙ.ΠΕ.

Καταλαβαίνω ότι είμαστε καχύποπτοι λόγω της εμπειρίας μας με τους ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς . Τα θέματα όμως αυτά στο εξωτερικό έχουν προ πολλού λυθεί και δε βλέπω γιατί δε μπορούμε να αλλάξουμε κι εδώ. Η δε τουριστική δραστηριότητα κύρια τόσο στη Λίμνη όσο και στην Αγία Άννα δεν πλήττεται από την επένδυση στους Φούρνους.

Κανένας δεν πονάει περισσότερο τον τόπο του και το περιβάλλον από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Είναι θεμιτό, ειδικά για τις καλοπροαίρετες. Οι πιο πολλές όμως από αυτές προέρχονται είτε από έλλειψη ενημέρωσης είτε από τις γνωστές συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις που αντιδρούν σε όλα χωρίς να προτείνουν τίποτα. Θα πρέπει όμως να κοιτάξουν τους ανέργους της περιοχής στα μάτια και να δώσουν σε αυτούς πειστική εξήγηση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου