Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η εισήγηση και η πρόταση του Θ. Χειμάρα για το θέμα του Πανεπιστημίου Στερεάς

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Συζητάμε για την εδραίωση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας σε μια εποχή, όπου στη χώρα μας βαδίζουμε ολοταχώς και ασταμάτητα σε μεγάλο κατήφορο. Οι πολίτες , εργαζόμενοι – συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν καθημερινά τα εισοδήματά τους .
•           Τα απαράδεκτα μέτρα των μνημονίων αντί να φέρουν ανάπτυξη, φέρνουν φτώχεια και ύφεση στην οικονομία .

•           Η τυχόν απώλεια και του Πανεπιστημίου από την Περιφέρειά μας, θα ήταν τελειωτική καταστροφή, για αυτό πρέπει ΟΛΟΙ  μας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, να απαιτήσουμε την παραμονή του ιδρύματος, αλλά και την επέκτασή του.
•           Ως γνωστό λειτουργούν  δύο ( 2 )  Τμήματα, ένα στη Φθιώτιδα και ένα στη Βοιωτία, τα οποία φιλοξενούν 690 φοιτητές ( 540 στη Λαμία και 150 στη Λιβαδειά ) .
•           Έχουμε εγκεκριμένο για την έδρα του Πανεπιστημίου και 2ο Τμήμα (Επιστημών , Ενέργειας και Περιβάλλοντος ), το οποίο αφού πέρασε από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως :
•           Έγκριση από το Συμβούλιο Ανώτατης  Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ).
•           Εστάλη και εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο
•           Υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα από την αρμόδια Πολιτική Ηγεσία της προηγούμενης Κυβέρνησης  ( Υφυπουργό  Παιδείας και Υφυπουργό Εσωτερικών ) .
•           Ωστόσο λόγω αλλαγής της Κυβέρνησης, ήταν απαραίτητο να υπογραφεί εκ νέου, από τη νέα πολιτική Ηγεσία, όπως με ενημέρωσε εγγράφως στις 17/12/2009 – ως Νομάρχη – το Υπουργείο Παιδείας, κατά εντολή της Πολιτικής Ηγεσίας, στην οποία είχα και εγγράφως καταφύγει .
•           Θέλω επίσης να σας ενημερώσω, ότι είχε σχεδόν μελετηθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου και η δημιουργία ενός ακόμα Τμήματος στη Φθιώτιδα και ενός στη Λιβαδειά.
•           Παράλληλα η Φθιώτιδα είχε και έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις για την πλήρη λειτουργία τριών ( 3 ) Τμημάτων, ενώ είχε επιλέξει και τον χώρο του Κάμπους, όπου μπορούσε να μεταφερθεί αργότερα το Πανεπιστήμιο.
•           Δηλαδή, ενώ όλα ήταν έτοιμα, για τη δημιουργία Σχολών ή Σχολής και την εδραίωση του Πανεπιστημίου, του οποίου τη χρησιμότητα στην ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου κανείς δεν αμφισβητεί, ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι ο αγώνας πολλών ετών, των φορέων μιας Περιφέρειας κινδυνεύει να χαθεί.
ΠΡΟΤΑΣΗ    
Κύριοι συνάδελφοι,
Αν πραγματικά θέλουμε την εδραίωση του Πανεπιστημίου, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι:
1.         Επιβάλλεται άμεσα να πείσουμε και να απαιτήσουμε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την προώθηση του ήδη εγκεκριμένου Τμήματος.
2.         Την επίσης προώθηση των μελετώμενων δύο ( 2 ) νέων Τμημάτων         ( Λαμία – Λιβαδειά )   – σύμφωνα με την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου – και την οριστική δημιουργία Σχολών ή Σχολής .
3.         Να ζητήσουμε επίσης από τη Διοικούσα, να μελετήσει τυχόν νέα επέκταση των Τμημάτων και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας μελλοντικά
4.         Τέλος, σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε και για την ενίσχυση των ΤΕΙ.
•           Με λίγα λόγια αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την ουσία και όχι για το‘’ φαίνεσθαι’’, όπως μερικοί , ας στηρίξουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα υπάρχοντα Τμήματα και την επέκτασή τους , σύμφωνα με τις υπεύθυνες και εφαρμόσιμες προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής .
•           Κάθε άλλη πρόταση -  είναι μεν σεβαστή – όμως θα μας οδηγήσει με βεβαιότητα στην απώλεια του Πανεπιστημίου.
•           Κε Περιφερειάρχα, υποχρεούστε εκ της θέσεως σας, να αναλάβετε την άμεση υλοποίηση αυτής της πρότασης, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου, από το όποιο κομματικό.
•           Εμείς είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε, να σας χειροκροτήσουμε, αλλά και να σας καταγγείλουμε , αν διαπιστώσουμε , ότι δεν εξαντλείτε τις δυνατότητες του Αιρετού Περιφερειάρχη.
•           Τέλος θέλω να πω, ότι απαντήσεις σαν αυτή, που μας δώσατε την προηγούμενη φορά, μετά την έστω και άτυπη συνάντηση σας με την Υπουργό Παιδείας ‘’ δεν απάντησε ούτε  θετικά ούτε αρνητικά ‘’ δεν αρμόζουν σε κορυφαίους Αυτοδιοικητικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου