Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς

Στις 19/5/2011, στα πλαίσια της διαπαραταξιακής συνάντησης, που έγινε στο επίπεδο της Περιφερειακής Διοίκησης, με αντικείμενο το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έδωσε στην δημοσιότητα ολοκληρωμένες θέσεις.
Σημειώναμε, τότε, πως, δεν θεωρούμε ότι ένα τέτοιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  εκπληρώνει τις προϋποθέσεις καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που το χρησιμοποίησαν για δημαγωγικούς λόγους.

Αυτοί το οδήγησαν σε έλλειψη προοπτικών εξ αιτίας των πολιτικών επιλογών τους, της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού και της ανύπαρκτης ουσιαστικά στήριξης του.
Οι ίδιοι, στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης, προκειμένου να υλοποιήσουν κατευθύνσεις της Ε.Ε για παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας αλλά και για δραστικότερο περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, θα διαχειριστούν το Πανεπιστήμιο της Στερεάς στην λογική των συγχωνεύσεων που προωθείται και στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταδικάζαμε και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτούς τους χειρισμούς, για τους οποίους υπεύθυνοι είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ , υπογραμμίζοντας πως με την Παιδεία και την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίζει κανείς.
Δηλώναμε και δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε στις συγχωνεύσεις που προωθούνται γιατί αποτελούν κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην παιδεία.
Με το πρόσχημα του νοικοκυρέματος στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιδιώκουν μέτρα εξορθολογισμού, ώστε η Ανώτατη εκπαίδευση να υπηρετεί πιο οργανικά την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα.
Χωρίς να ταυτιζόμαστε με τους διάφορους τοπικούς παράγοντες που λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια και αντιλήψεις, δεν αποδεχόμαστε την κατάργηση ή την συγχώνευση του Πανεπιστημίου της Στερεάς.
Ζητάμε να μείνει αποκλειστικά Δημόσιο Ίδρυμα και να μελετηθεί η σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της Χώρας, με επιστημονικά κριτήρια και προδιαγραφές.
Κατά την άποψη μας, αυτό είναι εφικτό, με έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων και με μία εξουσία που θα υποστήριζε τα λαϊκά συμφέροντα, χτυπώντας τα μονοπώλια και τους εκμεταλλευτές του λαού.
Ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα μπορεί να βρει αντικείμενο και να εξασφαλίσει την προοπτική εξέλιξης του, υπηρετώντας τις ανάγκες του λαού στην παραγωγική διαδικασία αλλά και την πραγματική  μόρφωση των νέων.
Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας και ο έλεγχος από τους παραγωγούς του πλούτου μπορούν να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για ολόπλευρη ανάπτυξη της επιστήμης με γνώμονα τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και το συμφέρον του λαού.
Μόνο η λαϊκή οικονομία και η εξουσία μπορούν να διασφαλίσουν τον χαρακτήρα της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς αντιεπιστημονικούς και παρωχημένους διαχωρισμούς πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Χωρίς κύκλους σπουδών. Με την επιστημονική ειδίκευση και την πρακτική άσκηση στον προπτυχιακό κύκλο.
Πέρα, όμως, από αυτά θέλουμε να θυμίσουμε, πως, ανοίξαμε έγκαιρα το θέμα της ύπαρξης τμημάτων χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, σαν αποτέλεσμα της τακτικής του ΠΑΣΟΚ για σχολές « σε κάθε πόλη και χωριό » με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.
Πως επαληθευθήκαμε, όσον αφορά στις στοχεύσεις των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, για την πιο άμεση σύνδεση της με την επιχορήγηση από το  μεγάλο κεφάλαιο.
Αναδείξαμε ότι η αποσύνδεση του πτυχίου  από το επάγγελμα, ως πτυχή της στρατηγικής του κεφαλαίου για εξασφάλιση φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, συνδέεται άμεσα :
•           με την υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών,
•           την αντικατάσταση του επιστημονικού αντικειμένου από καταρτίσεις,
•           του πτυχίου από πιστοποιητικά.
Σε όλα αυτά συνέβαλε και η προηγούμενη διασπορά των τμημάτων και συνεχίζει να συμβάλλει το σημερινό συμμάζεμα που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Συνέβαλαν, καθοριστικά, οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε, που πέρα από μεγαλοστομίες και παχιά λόγια υποστηρίζει σθεναρά και επίμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Να σημειώσουμε, ακόμη, πως, σήμερα, η κατάσταση σε πολλά - κυρίως περιφερειακά - τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι έκρυθμη λόγω των περικοπών και της υποχρηματοδότησης αλλά και εξ αιτίας της μεγάλης έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, συγγραμμάτων, εργαστηριακών και άλλων υποδομών….Δείτε την κατάσταση στα ΤΕΙ της Χαλκίδας, της Λαμίας. Παρακολουθήστε τις εξελίξεις και βγάλτε τα συμπεράσματα σας, που σίγουρα θα μας επιβεβαιώσουν.
Σοβαρό πρόβλημα συνιστούν και οι αλλαγές σε προγράμματα σπουδών. Ακόμα και οι αλλαγές του ίδιου του αντικειμένου διαφόρων τμημάτων, που πραγματοποιούνται – με πρωτεργάτες στην συνδιαλλαγή καθηγητές που θεωρούν σχολές, τμήματα ή έδρες σαν μαγαζάκι τους - για να εξασφαλίσουν ευελιξία στην διαμόρφωση σχέσεων μεταξύ των σχολών και των επιχειρηματικών κύκλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.   Άμεση συνέπεια κάποιοι σπουδαστές να εισάγονται σε ένα τμήμα και να αποφοιτούν από άλλο, διαφορετικό.
Σε αυτά τα πλαίσια και προκειμένου να απαντήσουμε ολοκληρωμένα στην κατάσταση, που διαμορφώνεται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ υποστηρίζουμε σταθερά και αταλάντευτα :
•           Κανένας φοιτητής – σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός ΑΕΙ – ΤΕΙ. Επιδότηση ενοικίου 600 ευρώ. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα,  αναλώσιμα και μεταφορές. Να τελειώσουν όλοι ανεμπόδιστα τις σπουδές τους. Να μην χαθούν, μαθήματα, εξεταστικές και εξάμηνα.
•           Καμιά απόλυση ή περικοπή ωρών διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Άμεση προκήρυξη θέσεων σταθερής, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.•   Έκτακτο κονδύλι τώρα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας των τμημάτων. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ( ύψους 3,3 δις Ευρώ), που προορίζονται για την δια βίου μάθηση και τις επιχειρήσεις, να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.
•           Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
•           Όχι στην είσοδο σε σχολή με προπαρασκευαστικό έτος. Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και επαγγελματική επάρκεια. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση κατοχύρωσης της πρόσβασης στο επάγγελμα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
•           Όχι στις μεταπτυχιακές σχολές. Μεταπτυχιακά ενός κύκλου, στη βάση του επιστημονικού αντικειμένου, που θα οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό.
•           Αναβαθμισμένες επαγγελματικές σχολές μετά το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.
Έχοντας επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με δεδομένη την στήριξη, από μέρους της πλειοψηφίας, των πολιτικών πρακτικών των του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Εφόσον αποδέχονται τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ε.Ε…….Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθύνεται ανοιχτά στον λαό. Στη νέα γενιά. Τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Στους άνεργους πτυχιούχους. Στους κάθε βαθμίδας εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Στους εργαζόμενους που νοιάζονται για τα παιδιά τους.
Καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συνταιριάξει τα αγωνιστικά του βήματα σε αυτά τα πλαίσια, που ανταποκρίνονται πλήρως στα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου