Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Παπαρήγα: «Αναπόφευκτες οι εκλογές»

Ζητάμε εκλογές για να καταφέρει ο λαός ένα πρώτο βαθύ πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ
Ακόμα και αν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, οι εκλογές είναι αναπόφευκτες τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας απόψε σε μεγάλη συγκέντρωση στην Ομόνοια. Ζητάμε εκλογές για να καταφέρει ο λαός ένα πρώτο βαθύ πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι όσο πιο αδύναμη κυβέρνηση προκύψει, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το λαό να αποτρέψει τα χειρότερα. «Είναι ώρα ευθύνης του λαού, ιδεολογικής και πολιτικής αφύπνισης» τόνισε.
 

Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η συναίνεση ναυάγησε προσωρινά αλλά θα την ξαναεπιχειρήσουν, αφού άλλωστε υπάρχει η βάση, η συμφωνία στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας και η διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού. Στη διαδικασία συναίνεσης, είπε η κ. Παπαρήγα, συνδράμουν και μικρότερα κόμματα, που είναι πρόθυμα να συμπράξουν, καθώς ιδεολογικά δεν τα χωρίζει χάσμα ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με την ΝΔ. Στη διαδικασία συναίνεσης, τόνισε, με τον δικό του τρόπο συμβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την θέση του για αριστερή διαπραγμάτευση εντός των κανόνων της ΕΕ, για αριστερό τραπεζικό σύστημα στο έδαφος του καπιταλισμού.
Σε εκτενή αναφορά της στο κίνημα των "Αγανακτισμένων", η κ. Παπαρήγα είπε ότι "χθες και σήμερα τα εγχώρια και διεθνή παπαγαλάκια φωνάζουν ότι η πλατεία των Αγανακτισμένων έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση" και σημείωσε ότι "βεβαίως και κάθε μορφής διαμαρτυρία, κάθε σταγόνα στο ήδη ξεχειλισμένο ποτάμι της λαϊκής οργής μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, όμως ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει τους αγώνες που έγιναν την τελευταία 20ετία, τις δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις υπουργείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, την περήφανη στάση των ναυτεργατών στους καταπέλτες των πλοίων και όταν η απεργία ήταν παράνομη, την συμβολή του ΠΑΜΕ, των αγροτικών κινητοποιήσεων, τους αγώνες της νεολαίας και των γυναικών".
Στις πλατείες δεν βρίσκονται μόνο αδικημένοι, είπε η κ Παπαρήγα, αλλά "εμφανίζονται ως οργισμένοι στις πλατείες και τα λόμπι ισχυρών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, που προπαγανδίζουν δήθεν έξυπνες λύσεις. Επίσης εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συγκεκριμένου ρόλου, πρώην και ενδεχόμενα νυν συνεργάτες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ζυμώνουν λύσεις εκσυγχρονιστικές και δήθεν ανανεωτικές, με ένα σκοπό: Να ανανεώσουν τη μόστρα και τίποτε να μην αλλάξει. Να αντιπαραθέσουν το αυθόρμητο στο οργανωμένο κίνημα. Ένα πράγμα πρέπει να αποτρέψουμε, να αναζωογονούνται μάταιες ελπίδες που θα φέρουν νέο κύμα επικίνδυνης απογοήτευσης και αποστράτευσης".
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων, σύμφωνα με τη θέση του ΚΚΕ, είναι ότι πρέπει να γίνει όχι γενικά και αφηρημένα ο λαός, αλλά το ενιαίο μέτωπο συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, των γυναικών της λαϊκής οικογένειας που διεκδικούν διέξοδο, που διεκδικούν ριζική αλλαγή στο πολιτικό και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Χαρακτηρίζοντας για μια ακόμη φορά ως "οπερέτα" τις χθεσινές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "τα μάτια να είναι ορθάνοιχτα και ξύπνια" γιατί "αντιλαϊκά σενάρια μεταμφίεσης του σάπιου εκμεταλλευτικού πολιτικού συστήματος, ετοιμάζονται ακόμη στο παρασκήνιο, δοκιμάζονται ακόμη και στους δρόμους και στις πλατείες, πριν τις εκλογές και το βράδυ των εκλογών, που έτσι και αλλιώς θα γίνουν γρηγορότερα".
Επίσης, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την ετοιμότητα του ΚΚΕ "να συναντηθεί με αγωνιστές και αγωνίστριες εργάτες και εργάτριες, υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με νέους και γυναίκες που έχουν πια κατασταλάξει ότι δεν πάει άλλο ούτε με ΠΑΣΟΚ, ούτε με Νέα Δημοκρατία, για ένα μέτωπο συμμαχίας και συμπαράταξης στους αγώνες και στις εκλογές που σύντομα θα γίνουν, που πρέπει να γίνουν".
Σύμφωνα με τη θέση της κ. Παπαρήγα δείκτης ριζοσπαστισμού και λαϊκής χειραφέτησης σήμερα είναι η δύναμη του ΚΚΕ και η εμβέλεια του κοινωνικού λαϊκού μετώπου των δυνάμεων που αντιπαλεύουν καθαρά την κυριαρχία, την εξουσία των μονοπωλίων και τον λεγόμενο ευρωμονόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου