Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πού θα πάνε τα λεφτά από την 5η δόση του δανείου;

Πού θα πάνε τα 12 δισ.  ευρώ τα οποία θα εκταμιεύσει η χώρα μας μέσω της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα των πιστωτών μας; Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, το οποίο απασχολεί πολλούς τις τελευταίες ώρες, καθώς θέλουν να διαπιστώσουν αν άξιζε τον κόπο όλος αυτός ο θόρυβος και η φασαρία που προκλήθηκε για μια και μόνο ψηφοφορία: αυτή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Λοιπόν, όπως εξηγείται από αρμόδιες πηγές, τα λεφτά αυτά, χοντρικά, θα μοιρασθούν ως εξής: 
  1. περίπου 5 δισ.ευρώ, θα πάρουν την άγουσα για την αποπληρωμή τόκων, από διάφορα δάνεια τα οποία έχει συνάψει μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο (του τελευταίου των 110 δισ.ευρώ συμπεριλαμβανομένου), 
  2. ενώ τα υπόλοιπα 7 δισ.ευρώ θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αποπληρωθούν διάφορες λήξεις - ομολογιακές και άλλες - που έχει το ελληνικό δημόσιο μέσα στο προσεχές δίμηνο και μέχρι να εξασφαλισθεί η επόμενη δόση, δηλαδή η 6η κατά σειρά, από το ίδιο δάνειο των 110 δισ ευρώ. Κατά συνεπεία, τα λεφτά αυτά έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι και συγκεκριμένος αλλά και ανελαστικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου