Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία


Εισήχθηκαν με ΜΟ γραπτού  0,9
Άνω-κάτω, έγιναν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Η κατάργηση του 10, έφερε πτώση ακόμη και 10.000 μορίων σε αρκετές σχολές. Ωστόσο, περισσότερα από 200 ήταν τα ΑΕΙ, οι βάσεις των οποίων κινήθηκαν ανοδικά.
Στα ΑΕΙ, πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε 122 τμήματα επί συνόλου 345 ενώ υπήρξαν και 209 τμήματα με άνοδο. Στις σχολές όπου οι βάσεις εισαγωγής κινήθηκαν καθοδικά, η πτώση κυμάνθηκαν από τέσσερα (4) έως και 9907 μόρια.
Η μεγαλύτερη πτώση, καταγράφηκε στο τμήμα ανθυποπυραγών (ειδική κατηγορία) καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 2177 μόρια έναντι 12084 πέρυσι. Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ οριακή (της τάξεως των 20-30 μορίων) ήταν η πτώση στις ιατρικές σχολές (συγκεκριμένα κατά 23 μόρια έπεσε η βάση για την ιατρική της Αθήνας και κατά 26 μόρια η ιατρική της Θεσσαλονίκης. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (137 και 103 μόρια αντίστοιχα).
Στα ΤΕΙ, πτώση από 17 έως και…10105 μόρια, παρατηρήθηκε σε 97 τμήματα επί συνόλου 213. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η κατάργηση της βάσης του 10. Η μεγαλύτερη πτώση, παρατηρήθηκε στο τμήμα ζωικής παραγωγής Ηπείρου με έδρα στην Άρτα καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 1374 μόρια από 11479 μόρια που ήταν το 2009. Σημαντική πτώση, παρατηρήθηκε στα περισσότερα ΤΕΙ της επαρχίας.
Η μεγαλύτερη άνοδος φέτος, παρουσιάστηκε στο τμήμα συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης (2152 μόρια), στο τμήμα εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης στις Σέρρες (1922 μόρια) και στο τμήμα αυτοματισμού στο Μεσολόγγι (1086 μόρια).
Έγραψε μέσο όρο στα μαθήματα 0.9,  μπαίνει στο τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος στην Κοζάνη όπου η εισαγωγή έγινε 868 μόρια.
Δυστυχώς το υπουργείο επιμένει για την επιλογή του. Αν το παιδί αυτό 6 χρόνια δημοτικό, 6 χρόνια Γυμνάσιο και Λύκειο δεν έμαθε τίποτα και μπορεί να μπαίνει σε Πανεπιστήμιο τότε τι να πούμε…
Ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος στον Flash αμύνθηκε της επιλογής του.
Εμείς μία πρόταση θα κάνουμε καλύτερα δεν καταργείτε  το σημερινό καθεστώς εισαγωγής και τα τμήματα των ΑΕΙ να κρίνουν την συνέχιση των παιδιών. Η πολιτική αυτή απόφαση θα βάλει τέλος στο θεσμό των φροντιστηρίων και στην αγωνία των γονιών.
Και σε συνδυασμό με μια σειρά πολιτικές αποφάσεις όπως, αξιολόγηση  των καθηγητών- δασκάλων σε όλες τις βαθμίδες, κατάργηση τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ , κατάργηση των αιώνιων φοιτητών, σωστή διοίκηση και οικονομικό έλεγχο των ΑΕΙ-ΤΕΙ , κ.α πολιτικές,   μήπως και μπορέσουμε και αναβαθμίσουμε το επίπεδο σπουδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου