Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Στάχτη το φοινικόδασος


Μια ειδυλλιακή τοποθεσία της Κρήτης, που φωτογραφίες της φιλοξενούνταν σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς και ήταν σήμα κατατεθέν του Νομού Ρεθύμνου, δεν υπάρχει πια όπως τη γνωρίζαμε. Το 70% του πανέμορφου φοινικόδασους του Πρέβελη, περιμετρικά του ποταμού Κουρταλιώτη, κοντά στο σημείο που είναι η μονή, κάηκε, αφήνοντας μια πικρή γεύση, όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και σ' οποιονδήποτε έχει περάσει έστω και μία φορά από την περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι, 9 Μποφόρ με ριπές ανέμου που έφταναν 10 και 11 Μποφόρ, ήταν η αιτία που η φωτιά στάθηκε αδύνατον να ελεγχθεί εξαρχής.
Αφ' ενός γιατί πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, αφ' ετέρου διότι οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροπλάνων θα ήταν αδύνατον να πετάξουν, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Είχε τέτοιον αέρα που σήκωνε και τις πέτρες», μας είπε χαρακτηριστικά αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
Οπως μας εξήγησε ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιώργος Σφήκας, πρόκειται για το είδος φοίνικα Phoenix Theophrastii (του Θεόφραστου) της Κρήτης, το οποίο όμως τελευταία βρέθηκε και στη νοτιοανατολική Τουρκία. Διαφέρει τόσο από τον φοίνικα (phoenix dactylifera) που κάνει τους χουρμάδες που συναντάμε από την Αίγυπτο ώς την Αριζόνα και τη Μέση Ανατολή, όσο κι από τον φοίνικα των Καναρίων (canariencis), που καλλιεργείται εκτεταμένα γύρω από τη Μεσόγειο και την Ελλάδα. Οι φοίνικες που βλέπουμε γενικά σε σπίτια, σε πλατείες, ανήκουν στα είδη dactylifera ή canariencis. Ο φοίνικας που κάηκε στην Πρέβελη είναι ίδιος με αυτός του Βάι και συναντάται και σ' άλλες τρεις τοποθεσίες της Κρήτης, αλλά σε μικρούς αριθμούς. Μοιάζει με τη χουρμαδιά, είναι κοντύτερος σε ύψος και συνήθως βγάζει παραφυάδες. Το μεγαλύτερο δάσος στην Κρήτη βρίσκεται στο Βάι, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υδάτων για αρδεύσεις, αφού οι φοίνικες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε βρόχινο νερό. Πέρα από τις πυρκαγιές και τις αρδεύσεις, όλα τα είδη φοινίκων στη χώρα μας απειλούνται από δύο έντομα που μεταφέρθηκαν από φυτώρια της Ιταλίας, ένα κολεόπτερο και ένα είδος πεταλούδας, που όταν βρίσκονται στο στάδιο της κάμπιας, κατατρώνε τους φοίνικες αρχικά στα φύλλα κι έπειτα στον κορμό.  πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου