Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΠΑΣΟΚ Σήμερα ξεκινούν τα κρήσιμα γκάλοπ στην Στερεά.


Σήμερα ξεκινούν τα γκάλοπ και στην Στερεά Ελλάδα, Περιφέρεια και Πρωτεύουσες Νομών. Και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και ήδη στρέφουν πλέον το βλέμμα τους προς τον Γιώργο Παπανδρέου που στα χέρια του μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα είναι τα αποτελέσματα του γκάλοπ.
 Για την Περιφέρεια
Στα γκάλοπ θα περιλαμβάνονται η Κατερίνα Μπατζελή, ο Νομάρχης της Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Πιπεργιάς,  ο νομάρχης και Εύβοιας κ. Θανάσης Μπουραντάς, αλλά και οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κατερίνα Περλεπέ-Σιφουνάκη, και Τόνια Αντωνίου η δημοσκόπηση όπως σας γράφαμε πρώτη εμείς δες σχετική ανάρτηση ξεκινά το απόγευμα και η οποία αναμένεται να διερευνήσει τα δεδομένα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης αναμένεται να είναι καθοριστικό για την συνέχιση των διαβουλεύσεων και ουσιαστικά στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκφραστεί η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τουλάχιστον σε επαφές που θα έχει με τα συγκεκριμένα στελέχη.
 Τα κριτήρια
Ένα στοιχείο που θέτουν σε πρώτο επίπεδο τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ότι ο πρόεδρος του κινήματος έχει σαφή διαμορφωμένη άποψη για το 40% γυναικών που θα πρέπει να μετέχουν στα ψηφοδέλτια. Μετά την άρνησης της Τ. Μπιρπίλη για την Περιφέρεια Αττικής, περιπλέκει τα πράγματα και σε σχέση με την Περιφέρεια Κρήτης ίσως εδώ μετά την θέληση της κας Σχοιναράκη να είναι αυτή η επιλογή του κ. Παπανδρέου και του απομένουν άλλες τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες υποψηφιότητες και να υλοποιούν την πολιτική δέσμευση του Γιώργου  Παπανδρέου.
Αν στην Εύβοια σήμερα υπήρχε γυναίκα με πολιτικά και επαγγελματικά «προσόντα» και η οποία θα είχε τα «αέρα» που θέλει ο κ. Παπανδρέου θα ήταν υποψήφια. Δυστυχώς ανέφερε συνομιλητής μας στην Ιπποκράτους λένε  η Εύβοια έχει αρκετά ανδρικά στελέχη αλλά δεν έχει γυναίκες.
Από κει και μετά δημιουργείται ένας γρίφος ολόκληρος για το τι ακριβώς θα γίνει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αν η μπίλια για τις άλλες γυναίκες κάτσει σε Πάτρα, Θεσσαλία, Βόρειο Αιγαίο, αναζητείται η τέταρτη περιφέρεια. Θα είναι η Αττική, Θεσσαλονίκη ή Λαμία; Η δυστοκία αυτή κάνει την Ιπποκράτους να βάλει στα γκάλοπ τους δύο νομάρχες και τον πρώην βουλευτή εκτός από το γεγονός ότι προσπαθεί να προσδιορίσει με σαφήνεια τα ακριβή σημεία δημοτικότητας του καθενός, δείχνει ότι δεν έχουν βγει σε καμιά περίπτωση από το παιχνίδι.
Ωστόσο όμως το σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται με την είσοδο της νέας βδομάδας είναι ότι ουσιαστικά η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην Πάρο όπου σύμφωνα με έγκυρες πηγές με το δικό του τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το προσωπικό του ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Στερεά Ελλάδα και για την υποψηφιότητα στον Κλέαρχο Περγαντά.


Κατερίνα Μπατζελή
Τα υπέρ
Είναι γυναίκα, κάτι που εκπληρώνει την άποψη της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για συμμετοχή γυναικών στο ψηφοδέλτιο, έχει ισχυρούς δεσμούς με την ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της οποιεσδήποτε προεκλογικής προσπάθειας να το φέρουν σε πέρας εξειδικευμένα στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Απευθύνεται άμεσα στον σκληρό πυρήνα του κόμματος και το κυριότερο συσπειρώνει κυρίως λόγω κομματικής ταυτότητας ένα μεγάλο μέρος από το οργανωμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρόκειται για στέλεχος με ιδιαίτερα υψηλή αναγνωσιμότητα.
Τα κατά και οι φόβοι της.
Η ίδια δεν επιθυμεί να μπει σε αυτή τη δοκιμασία, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει. Πολιτεύεται στη Φθιώτιδα και επομένως η υποψηφιότητά της ενδεχόμενα να πυροδοτήσει ένταση ιδιαίτερα στην περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας που πολλά οικοδομεί σε επίπεδο αντιθέσεων με το «Λαμιοκεντρικό κράτος», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν την έδρα της Περιφέρειας.
Μεταφέρεται σε υψηλό επίπεδο η πολιτική αντιπαράθεση και επομένως υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία μιας πολιτικής πόλωσης, η οποία όμως κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να αποδώσει.
Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του φορολογικού σώματος στην Στερεά Ελλάδα έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα υπάρχει ενδεχόμενο να προσωποποιηθούν κάποιες πολιτικές και να μετατραπούν σε πολιτικές αντιθέσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αγροτικές περιοχές.
Στο δεύτερο γύρο τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μάχης θα είναι συγκεκριμένα και επομένως μια τέτοια υποψηφιότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα μπορούσε να έχει την πολυσυλλεκτικότητα από τις υπόλοιπες δυνάμεις σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος. Άλλωστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει τις απόψεις τους ακόμη και γι’ αυτό το θέμα.
Οι φόβοι για πιθανές εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και ιδικά στον νομό της είναι ο μεγαλύτερος φόβος της, παράλληλα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες αντιθέσεις από τους «κομμένους» και «χαμένους» των δημοτικών εκλογών στην Φθιώτιδα.
Η μετακίνηση της στη Λαμία, ξέρει ότι την βγάζει για πάντα εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής τώρα που βρίσκεται το «άστρο» της στην ανατολή και όχι στην δύση του. Ξέρει ότι και ακόμη αν αλλάξει υπουργείο θα επανέλθει.
Φοβάται ότι αν στο νομό της έρθει δεύτερη πίσω από τον κ. Χειμάρα ακόμη και αν εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, θα της στο ψιθυρίζουν οι φίλοι της.

Κλέαρχος Περγαντάς

Τα υπέρ
Διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ με προσβάσεις και συνεργασίες και στα κόμματα της Αριστεράς, ως νομάρχης και ως αιρετός. Πολιτεύεται σε έναν νομό που απέχει από το κέντρο της Περιφέρειας, γεγονός το οποίο δημιουργεί συνειρμούς θετικούς.
Συσπειρώνει ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής αφού οι αναφορές του επεκτείνονται πέραν από το νομό της Βοιωτίας, σε ένα μεγάλο μέρος της Φθιώτιδας και σε ένα μεγάλο μέρος του νομού της Εύβοιας μέσω της βουλευτού Ευβοίας η οποία και τον στηρίζει.
Έχει μαζί του τη θέληση του Αρχιεπισκόπου έτσι όπως αυτή εξεφράσθη στον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Τα κατά και οι φόβοι του
Δεν έχει την αναγνωσιμότητα που θα έπρεπε αλλά σε κάθε περίπτωση δεν απέχει από αυτή του ανταγωνιστή του υποψηφίου της Ν.Δ.
Απέχει αρκετά από τις προδιαγραφές τις οποίες έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού. Στην οποιαδήποτε προεκλογική προσπάθεια δεν μπορεί παρά να έχει αρωγό μόνο περιφερειακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφού ο κεντρικός μηχανισμός δεν αναμένεται να έχει ανάμειξη.
Δεν πολιτεύεται σε έναν από τους μεγαλύτερος νομούς της Περιφέρειας. Κάτι τέτοιο κάτω από διαφορετική ανάγνωση ίσως να αποτελεί και πλεονέκτημα, καθώς αποτελεί τον εγγυητή στις διάφορες ισορροπίες τοπικών υποθέσεων.
Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα γιατί σε περίπτωση που δεν επιλέγει ο ίδιος δεν θα είναι αντιπεριφερειάρχης αλλά θα περιμένει της επόμενες εθνικές εκλογές να κατέβει βουλευτής.

Δημήτρης Πιπεργιάς

Τα υπέρ
Διατηρεί ένα υψηλό προφίλ με προσβάσεις και συνεργασίες.  Είναι Βουλευτής του Νομού Ευβοίας 17 χρόνια και παραμένει στην τέταρτη θέση εκλογιμότητας στον νομό που αν δεν ήταν ο νόμος «Σκανδαλίδη» θα ήταν βουλευτής. Έχει ισχυρό μηχανισμό στην Εύβοια και τον στηρίζει ο βουλευτής του νομού, ενώ οι σχέσεις του με τον Νομάρχη είναι άριστες και τους περισσότερους Δημάρχους είναι καλές.
Με τους άλλους Νομούς έχει καλές σχέσεις ειδικά με την Φωκίδα και την Φθιώτιδα, οι οποίοι του αναγνωρίζουν και το «δίκαιο». Με την Βοιωτία δεν έχει προσβάσεις, καθότι ο ίδιος δηλώνει εφ΄ όσο υπάρχει η υποψηφιότητα του Κλέαρχου, λόγοι ηθικοί δική μου και μέχρι να τελειώσει αυτό δεν πλησιάζω κανένα στέλεχος της Βοιωτίας. 
Πολιτεύεται στον μεγαλύτερο νομό της Περιφέρειας με προνομιακή σχέση με το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος απέχει από το κέντρο της Περιφέρειας, γεγονός το οποίο δημιουργεί συνειρμούς θετικούς.
Έχει ισχυρούς δεσμούς με την ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της οποιεσδήποτε προεκλογικής προσπάθειας να το φέρουν σε πέρας εξειδικευμένα στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Απευθύνεται άμεσα στον σκληρό πυρήνα του κόμματος και το κυριότερο συσπειρώνει κυρίως λόγω κομματικής ταυτότητας ένα μεγάλο μέρος από το οργανωμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρόκειται για στέλεχος με ιδιαίτερα υψηλή αναγνωσιμότητα.
Έχει πολλοί καλές σχέσεις με τα κόμματα της Αριστεράς και ειδικά με το νέο κόμμα της Αριστεράς του κ. Κουβέλη του οποίου πιθανό θα έχει την στήριξη.
Πολιτικά μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του καθώς έχει άποψη για την ανάπτυξη και υπήρξε μέλος της επιτροπής ανάπτυξης την περίοδο 2004-2008.

Τα κατά και οι φόβοι του.
Οι φόβοι για πιθανές εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και ιδικά στον νομό του  είναι ο μεγαλύτερος φόβος του, καθότι δεν στηρίζεται από τη βουλευτή.
Ξέρει ότι βγάζουν στον αέρα το θέμα ότι υπήρξε συνδικαλιστής μέχρι το 1992 αλλά αυτό ξέρει να το χειρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου