Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ (ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ) ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στις 20 Αυγούστου 2012, σε αυτό το ιστολόγιο, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο: «ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ». ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ όπου μεταξύ των  άλλων έγραφα:
 «Η δημοτική αρχή στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου  έχει να διαχειριστεί από κοινού με το Δήμο Καρύστου, αλλά με μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, τον Σύνδεσμο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας. Μέχρι  πρόσφατα ο Σύνδεσμος δεν είχε νόμιμα συγκροτημένη διοίκηση και ακόμη δεν φαίνεται να ασκεί καμία ουσιαστική λειτουργία. Η ανασυγκρότηση και η θέση σε λειτουργία υπήρξε μία πολύ απλή διοικητική διαδικασία. Δεν ήταν δύσκολη. Εκεί δεν φαίνεται ότι η δημοτική αρχή ήθελε να τα καταφέρει  και δεν τα κατάφερε. Ίσως γιατί δεν είναι για τα εύκολα………………. Η δημοτική αρχή δεν αντιλήφθηκε ότι μία πραγματικά δύσκολη υπόθεση  στην οποία όμως είχε συσσωρευτεί πλούσια εμπειρία στην Νότια Εύβοια αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα που παρέχει η πολιτική και διοικητική συγκυρία δεν τη διαχειρίζεσαι με επικοινωνιακά ξεπερασμένα μέσα χωρίς πολιτική ευφυΐα. Απέδειξε έτσι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα που απαιτούν ανοικτές διαδικασίες, πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης, και κυρίως ουσιαστικό και τεκμηριωμένο διάλογο. Κυριολεκτικά έχασε την μπάλα παίζοντας μόνη μέσα στο γήπεδό της. Στην υπόθεση της διαχείρισης των  απορριμμάτων όποιος είναι για τα δύσκολα κινείται μέσα στην μάχη του διαλόγου και της κοινωνικής έντασης, ακούει, τεκμηριώνει, απαντά, πείθει αλλά και πείθεται, αναγνωρίζει λάθη και αναδεικνύει την κρισιμότητα των επιλογών, θέτει ευθύνες  όταν ο ίδιος έχει αποδεχθεί απολύτως τις δικές του. Συνεγείρει, ενώνει και δεν απομονώνεται»
Δύο μήνες μετά δεν είμαστε απλώς στα ίδια αλλά νομίζω ότι είμαστε σε χειρότερο σημείο. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν με διαβάζουν…. Αυτό όμως δεν σημαίνει  ότι εγώ δεν επιμένω να γράφω ότι αυτοί που έτσι και αλλιώς αποδεικνύεται ότι «δεν είναι για τα δύσκολα» διαθέτουν μεταξύ των άλλων και το απίθανο χάρισμα να κάνουν ακόμη και τα εύκολα δύσκολα και δυσθεώρατα. 
Αναφέρομαι σε δύο, από τα πολλά ζητήματα, που αποδεικνύουν την αναξιοπιστία και σφραγίζουν την αποτυχία της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια και ειδικότερα στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑΣ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΩΡΟΥ ΜΕ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ"
Στις 16 Αυγούστου 2012 ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, μετά την αποτυχία να υλοποιήσει τις αποφάσεις του για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Κριεζά και Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Αυλωνάρι ανακοινώνει την εγκατάλειψη του Σταθμού Μεταφόρτωσης, στην ουσία δηλαδή  επιλέγει τη «συγκατοίκησή» του με την Μονάδα, και διαβεβαιώνει ότι σε λίγες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέα κεντροβαρική θέση δημοτικής ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Στη μελέτη σκοπιμότητας, είχαμε εξετάσει τη επιλογή για την κατασκευή μόνο της μονάδας ανακύκλωσης, σε θέση κεντροβαρικά του Δήμου μας, ώστε η διαχείριση να μην απαιτεί την κατασκευή ΣΜΑ. Όμως, κατά τον χρόνο σύνταξης της μελέτης δεν υπήρχαν κεντροβαρικοί  δημοτικοί χώροι με ικανοποιητική οδική σύνδεση με την γύρω περιοχή.  Για να μη χαθεί η χρηματοδότηση οδηγηθήκαμε στην επιλογή των  δύο θέσεων για τα έργα. Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε, η Δημοτική αρχή κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα, (όπως εμπλοκής δασαρχείου), που εμπόδιζαν την εύκολη πρόσβαση σε άλλες υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση της μονάδας ανακύκλωσης και που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν. Με την εξέλιξη αυτή δεν απαιτείται πλέον ούτε η κατασκευή ΣΜΑ στο Δήμο μας. Προχωράμε λοιπόν στο επόμενο βήμα έχοντας βέβαια εξασφαλίσει με τις προηγούμενες ενέργειές μας  τη χρηματοδότηση του έργου. Στη διαβούλευση που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου και μετά για την εξεύρεση χώρων κοινής αποδοχής, κατατέθηκαν προτάσεις για γνωμοδότηση από τους τοπικούς φορείς. Οι χώροι που προτάθηκαν δεν έλυσαν το πρόβλημα για την χωροθέτηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων και μάλλον αποπροσανατολιστικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν». Αφού παρουσιάζονται και σχολιάζονται οι προτάσεις που κατέθεσαν δημοτικές παρατάξεις και φορείς, συνεχίζει «Μετά τα καινούργια  πλέον δεδομένα, αρχίζει ένας πολύ σύντομος νέος κύκλος διαβούλευσης. Η Δημοτική αρχή εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η λύση, που άμεσα μπορεί πλέον να δοθεί, θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτών. Φυσικά εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση ότι οι κάτοικοι των παρακείμενων οικισμών του χώρου εγκατάστασης της μονάδας, θα επωφεληθούν από τις θέσεις εργασίας και την απαλλαγή των τελών καθαριότητας.»
Έκτοτε η Δημοτική Αρχή κινείται για την εξεύρεση χώρου σε περιοχές που είχαν υποδείξει οι «αποπροσανατολιστικές»  προτάσεις και μάλιστα αναζητώντας χώρους σε ιδιωτικές εκτάσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση είχαν γίνει «ήδη υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις» και μάλιστα με ξεπερασμένα τα «σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα (εμπλοκή δασαρχείου), και «σύντομα θα δημοσιοποιηθούν». Μέχρι σήμερα, έχοντας ήδη βρεθεί στον τρίτο μήνα από την παραπάνω ανακοίνωση, δηλώνεται ανερυθρίαστα  ότι δεν υπάρχει αυτή την  στιγμή συγκεκριμένη περιοχή!!! Επιδεικνύεται τελευταία μία περιοχή κοντά στις  Παραμερίτες όπου δεν υπάρχει δημοτική ιδιοκτησία αλλά μόνο ιδιωτικές. Πριν από λίγες εβδομάδες αναζητήθηκε επίσης ιδιωτική ιδιοκτησία στην περιοχή παραπλεύρως του Χόνδρου και μάλιστα οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά. Τελικά διαπίστωσαν ότι η διαπραγμάτευση αφορούσε αγροτεμάχιο δεσμευμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο δεν μπορούσε να παραχωρηθεί!!!  Προηγουμένως είχαν κληθεί οι φορείς και οι δημοτικοί σύμβουλοι να επιλέξουν τοποθεσία, τώρα καλούνται οι "γεναιόδωροι" ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων προς διάθεση!!!
Τελικά ποιά είναι η συνάφεια μεταξύ αυτών που ανακοινώνονται στις 16 Αυγούστου και αυτών που γίνονται αυτούς τους τρεις μήνες; Ήταν ανάγκη να γράφονται τόσα παραμύθια; Γιατί ευτελίζεται ο πολιτικός λόγος μίας δημοτικής αρχής και καταρακώνεται η αξιοπιστία της; Γιατί απαξιώνεται η νοημοσύνη των δημοτών;
Ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται αυτή την σοβαρή υπόθεση διαρκώς απομακρύνει την λύση διότι θεμελιώνεται σε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που προκαλούν κοινωνική ένταση και τορπιλίζουν κάθε προοπτική κοινωνικής συναίνεσης. Όταν μάλιστα η επιλογή του χώρου συνοδεύεται και με αμφιλεγόμενες διαδικασίες απόκτησης της ιδιοκτησίας,  κτίζεται η απόλυτη αποτυχία.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ;
Πρόσφατα εμφανίστηκε και ο αγνοούμενος «Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας» αφού στην «Διαύγεια» του Δήμου δημοσιεύτηκαν, παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία,  ορισμένες «μπαγιάτικες» μεν αλλά πάντα επίκαιρες Αποφάσεις. Η δημοσίευση των αποφάσεων αυτών αποκαλύπτει και άλλους λόγους ακυρότητάς τους αλλά δεν ασχολούμαστε με αυτό.
Ποιο είναι το νέο στοιχείο που φέρνει η δημοσίευση αυτών των αποφάσεων;
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καρύστου μετέχουν στην λήψη αποφάσεων που αφορούν εκτός των άλλων την κατασκευή ΣΜΑ στην Κάρυστο και την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με Μηχανική Διαλογή και Κομποστοποίηση αρχικά στα Κριεζά και τώρα στο «πουθενά». Εγκρίνουν μελέτες που βασίζονται στο σενάριο της επεξεργασίας του συνόλου των απορριμμάτων της Νότιας Εύβοιας.
Έλα όμως που ο  Δήμος Καρύστου έχει προεντάξει στο ΕΠΠΕΡΡΑ ήδη από 15/02/2012 το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ»  προϋπολογισμού 3.612.759 € στο οποίο περιλαμβάνεται ως υποέργα και τα ακόλουθα:             
Α) ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, προϋπολογισμού 250.000 €
Β) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, προϋπολογισμού  681.300 €
Γ) ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ),  προϋπολογισμού 123.000 €
Δ) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΜΑ, )   προϋπολογισμού 344.400 €
Ε) ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, προϋπολογισμού 62.831 €
ΣΤ) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ ,  προϋπολογισμού   2.000.000 €
Ζ)  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΔΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ,  προϋπολογισμού 61.500 €
Η) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ,   προϋπολογισμού 51.000 €
Θ) ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, προϋπολογισμού 38.728 €
Η Μονάδα κομποστοποίησης έχει προϋπολογισμό συνολικά 931.300 € και ο ΣΜΑ 467.000 €.
Από τα υποέργα αυτά βρίσκεται στη φάση της ανάθεσης το υποέργο των μελετών. 
Αντίθετα, τα προωθούμενα έργα από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου και τον Σύνδεσμο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας δεν έχουν ενταχθεί ακόμη πουθενά, και εάν δεν βρεθεί χώρος εγκατάστασης αλλά και εάν δεν εξασφαλιστεί άδεια μεταφοράς υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ που λειτουργεί  δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Καρύστου για τα δικά του έργα έχει εξασφαλίσει την προαναφερόμενη άδεια.
Μετά από όλα αυτά  προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:
Γιατί ανατίθενται μελέτες και σχεδιάζονται έργα που περιλαμβάνουν την μεταφορά απορριμμάτων από τον ΣΜΑ Καρύστου χωρίς επεξεργασία στην Μονάδα που προωθεί ο Δήμαρχος της Κύμης αφού ήδη ο Δήμαρχος Καρύστου έχει εξασφαλίσει την ένταξη  έργου στο ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΡΑ) που περιλαμβάνει ΣΜΑ και Μονάδα Κομποστοποίησης στην Κάρυστο;.
Τελικά, για ποιόν πληθυσμό σχεδιάζονται τα έργα και συνεπώς πως βγαίνει ο προϋπολογισμός τους;
Είναι δυνατόν το ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσει δύο φορές τα ίδια έργα; Πόσο σοβαρές είναι οι μελέτες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του «Συνδέσμου»;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Από αυτά τα δύο ζητήματα που αναλύσαμε διαπιστώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο η αναξιοπιστία της δημοτικής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εάν μάλιστα ανατρέξει κανείς πριν από την περασμένη άνοιξη θα αναρωτηθεί για την σοβαρότητα των σχεδιασμών και της διαβούλευσης με τους τέσσερις χώρους που είχαν ανακοινωθεί τότε, επίσης μετά από κάποια υποτιθέμενη μελέτη, και εάν προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά θα συμπληρώσει το μωσαϊκό ενός απίστευτου αλαλούμ.
Εκεί δε που  η δημοτική πολιτική έχει ναυαγήσει  είναι στα βράχια  της κοινωνικής συναίνεσης. Κάνουν ότι είναι δυνατόν για να την υπονομεύσουν αντί να την επιδιώξουν και να την οικοδομήσουν. Είναι κρίμα γιατί οι καιροί απαιτούν σύνεση, σοβαρότητα και επάρκεια, ουσιαστική και όχι «χάρτινη».
http://www.dimitris-katsoulis.blogspot.gr/2012/10/blog-post_29.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου