Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ερντογάν: Η Μέρκελ συμφωνεί ότι η Κύπρος δεν έπρεπε να είναι στην ΕΕ...

  ... και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν το "άκουσε"!!!
Τη θέση ότι η Κύπρος δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στους κόλπους της ΕΕ εξέφρασε σήμερα από το Βερολίνο, για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση όμως δεν είναι η στάση του Τούρκου ηγέτη όσο το ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι τη θέση του αυτή ενστερνίζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ήταν λάθος, είπε, να επιτραπεί στη “Νότια Κύπρο” να εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι την ίδια άποψη μοιράζεται και η καγκελάριος.

Την ίδια δήλωση έκανε και χθες βράδυ στα εγκαίνια της νέας τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αλήθεια, επισημαίνουν αξιωματούχοι κοντά στην Άνγκελα Μέρκελ, και τους οποίους επικαλείται το Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να σχολιάσει επί τόπου τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού όμως τόσο το βλέμμα της όσο και η τυπική χειραψία που αντάλλαξε μαζί του δείχνει, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, ότι οι σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας είναι τεταμένες αυτή την περίοδο, και όχι μόνο αναφορικά με την Ευρώπη.

Άλλα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι το θέμα της Συρίας, ο χειρισμός του απαγορευμένου κουρδικού κόμματος PKK αλλά και τα περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την Τουρκία, αν δεν της χορηγήσει άδεια ένταξης μέχρι το 2023, δήλωσε  ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερτνογάν ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης, αν η Τουρκία θα είναι μέλος της ΕΕ μέχρι το 2023, απάντησε. «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τραβήξουν τόσο πολύ το σχοινί.. Αλλά αν το κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει, και κατά πολύ περισσότερο θα χάσει την Τουρκία».
Το κλειδί για την στάση της Γερμανίας και τις δηλώσεις αυτή την στιγμή είναι...
 
Όπως είπε ο Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ένταξη της Τουρκίας θα ενισχυθεί από τα περίπου 74 εκατομμύρια τούρκους πολίτες, εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια ήδη ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και τα 3 εκατομμύρια στη Γερμανία, και εδώ είναι το κλειδί της διπλής στάσης της Γερμανίας. Ο
τουρκικής καταγωγής πληθυσμός που ζει στην Γερμανία και έχει δικαίωμα ψήφου και αυτό κάνει το Βερολίνο να είναι διχασμένο σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτιμά αντ’ αυτού μια προνομιακή συνεργασία.
Αντίθετα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της πρεσβείας της Τουρκίας στο Βερολίνο, επέκρινε το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Είναι κακό και για τις δύο πλευρές, το επόμενο έτος θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, για να ξεπεραστεί αυτή η ακινησία», είπε ο Βεστερβέλε.
Η διπλή στάση της  Άγκελα Μέρκελ έναντι της Τουρκίας, να συμφωνεί με τον Ερτογάν για την Κύπρο, ένα θέμα που έχει κλείσει εδώ και μια δεκαετία, και από την άλλη να είναι σκεπτική έναντι της ένταξης της στην ΕΕ, ενώ αντίθετα ο Υπουργός εξωτερικών της να λέει αυτά που λέει, ερμηνεύονται, ότι και οι δύο "διεκδικούν" την ψήφο των Τούρκων ψηφοφόρων για τα κόμματά τους στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας .
 
Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε επίσημα το 2005, έχει ουσιαστικά παγώσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντίθεσης που βρίσκει από τον πυρήνα μελών της ΕΕ και την αποτυχία να βρεθεί μια λύση, στο πρόβλημα της διαιρεμένης Κύπρου.
Η Τουρκία θα γιορτάσει το 2023, την 100η επέτειο από την θεμελίωση της δημοκρατίας που γεννήθηκε στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου