Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

H εξοργιστική απόφαση για την «Αριάδνη» Το χαράτσι για κάθε ληξιαρχική πράξη



Σκληρή κριτική του Συμεών Κεδίκογλου για το νέο χαράτσι της «Αριάδνης» στις ληξιαρχικές πράξεις στον Υπουργό Εργασίας στη Βουλή, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση.

Σύμφωνα με αυτήν, αντί της έκδοσης μιας κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως προβλέπεται και στο Ν.3996/2011 άρθρο 81, που έχει ψηφισθεί αλλά δεν εφαρμόζεται, το Υπουργείο προτιμά ένα σύστημα που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα πριν από 1,5 αιώνα επί Τουρκοκρατίας και επιβάλλει 50-60 ευρώ στον πολίτη για κάθε ληξιαρχική πράξη, 5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία ετησίως και 10 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.

Η άλλη εναλλακτική, με βάση τον νόμο, λέει ότι με την έκδοση μιας απλής ΚΥΑ θα μπορούσε να υπάρξει καθολική εφαρμογή στα ληξιαρχεία άμεσα και ανέξοδα του συστήματος, που η ΗΔΙΚΑ  (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έχει έτοιμο εδώ και  6 μήνες. Μόνη προϋπόθεση τα ληξιαρχεία να έχουν υπολογιστή και ίντερνετ. Αλλά και αυτά που δεν έχουν, μπορούν να αποστέλλουν e-mail ή φαξ στην ΗΔΙΚΑ, η οποία καταχωρεί τα στοιχεία και ενημερώνει τα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμα να προβλέπει, για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να αποκτήσουν- και όσα ληξιαρχεία δεν διαθέτουν ήδη- υπολογιστές και σύνδεση με το ίντερνετ, την συμμετοχή των δήμων και των ΚΕΠ, τα οποία είναι ήδη συνδεδεμένα λόγω της χορήγησης του ΑΜΚΑ με την ΗΔΙΚΑ.

Ο βουλευτής, που θα αναμένει να συζητηθεί η ερώτησή στη Βουλή, απέσπασε από τον Υπουργό, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με δριμεία κριτική, τη δήλωση ότι «αυτή η πρόταση (Αριάδνη) δεν είναι κλισέ ούτε δογματική, είναι μια ανοιχτή πρόταση - πρόκληση για όλους, κυρίως για το πολιτικό σύστημα, να τη βρούμε».  


Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ» αντί μίας υφιστάμενης και ανέξοδης εφαρμογής 

Κύριε Υπουργέ,

Η εξαγγελία του προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» δημιουργεί εύλογες απορίες, αφού, αντί της έκδοσης μιας κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως προβλέπεται και στο Ν.3996/2011 άρθρο 81, το Υπουργείο προτιμά να υποχρεώσει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από 50 έως 60 ευρώ για κάθε ληξιαρχική πράξη, προσερχόμενοι στους συμβολαιογράφους, ένα σύστημα που παρεμπιπτόντως εφαρμοζόταν στην Ελλάδα πριν από 1,5 αιώνα επί Τουρκοκρατίας.
Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ έχει ετοιμάσει  εδώ και  6 μήνες εφαρμογή που μπορούν να χρησιμοποιούν τα ληξιαρχεία με μόνη προϋπόθεση τα ληξιαρχεία να έχουν υπολογιστή και ίντερνετ. Πρόκειται δηλαδή για «web based» εφαρμογή που δεν απαιτεί εγκαταστάσεις στα ληξιαρχεία ούτε μηχανοργάνωση, όπως υποστήριξε ο Υπουργός στις 25 Οκτωβρίου στην Επιτροπή της βουλής - παρά μόνο έναν υπολογιστή και σύνδεση με το internet, ενώ τα ληξιαρχεία που δεν έχουν προς το παρόν υπολογιστή και ίντερνετ, αποστέλλουν e-mail ή φαξ στην ΗΔΙΚΑ, η οποία καταχωρεί τα στοιχεία και ενημερώνει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με την έκδοση της ΚΥΑ θα μπορούσε να υπάρξει καθολική εφαρμογή του συστήματος στα ληξιαρχεία άμεσα και ανέξοδα, αφού δεν απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός, ενώ θα μπορούσε ακόμα να προβλέπει, για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να αποκτήσουν- και όσα ληξιαρχεία δεν διαθέτουν ήδη- υπολογιστές και σύνδεση με το ίντερνετ, την συμμετοχή των ΚΕΠ, τα οποία είναι ήδη συνδεδεμένα λόγω της χορήγησης του ΑΜΚΑ με την ΗΔΙΚΑ και των Δήμων αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής από τους συμβολαιογράφους και της καταβολής του χαρατσιού, το οποίο υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα μισά περίπου θα καταβάλλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (!) στους ασφαλισμένους μαζί με τα έξοδα κηδείας.
Προφανώς κύριε Υπουργέ θέλουμε όλοι να σταματήσει η αιμορραγία των ταμείων, αλλά πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο και τι κόστος θα γίνει αυτό.
Κατόπιν των ανωτέρω, τα ερωτήματα είναι εύλογα:
o   Γιατί δεν εκδίδεται η ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου; Γιατί δεν εφαρμόζεται στα ληξιαρχεία , στα ΚΕΠ και στους Δήμους η δωρεάν εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ;
o   Γιατί να καταβάλλουν στις παρούσες οικονομικές συνθήκες οι ασφαλισμένοι 50 έως 60 Ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία 5 εκ. ετησίως και να ευνοείται έτσι μια ειδική επαγγελματική ομάδα, οι συμβολαιογράφοι, εις βάρος του συνόλου;

2 σχόλια: