Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αύξηση τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών



Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου το μέσο νοικοκυριό έχει βιώσει απώλειες εισοδημάτων που φτάνουν μέχρι και το 30%, μέσα στην πάροδο των τελευταίων 2 ετών, έντονο προβληματισμό εγείρει η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σχετικά με τις μεταβολές του κόστους σε βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών.

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η καταναλωτική ζήτηση έχει υποχωρήσει δραματικά, η ανεργία με βάση τα επίσημα στοιχεία ξεπερνάει το 25% και  εντούτοις οι τιμές σε τρόφιμα και αγαθά άμεσης ανάγκης των νοικοκυριών είναι υψηλότατες.
Αν και για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 0.9%, δέος προκαλούν οι μεταβολές του κόστους σε βασικά καταναλωτικά αγαθά από το 2010 έως και σήμερα. Τεράστια αύξηση παρατηρείτε στο χώρο της ενέργειας, όπου η αύξηση είναι της τάξης του 63.4% στο φυσικό αέριο, 49.1% στο πετρέλαιο θέρμανσης  και 21.3% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Λογικό είναι με τέτοιες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας να συμπαρασύρονται αυξητικά και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Έτσι λοιπόν παρατηρήθηκε   παράλληλη αύξηση στη ζάχαρη κατά 24.9%, στα νωπά ψάρια 13.9% ενώ τη μικρότερη αύξηση εμφανίζουν το ψωμί και το κρέας, που φτάνει περίπου το 3%.
Σύντομα με την κατάθεση των νέων μέτρων, που αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα της μέσης οικογένειας, μέσω της φορολόγησης, εύλογα αναρωτιέται ο Έλληνας πολίτης πως θα αντιμετωπίσει την συνεχή αύξηση τιμών που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την καθημερινότητα του.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Α. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προστασία των Ελληνικών νοικοκυριών;
Β. Ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις σκέφτεστε να εφαρμόσετε, ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των τιμών;

    Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου