Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ : «Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί»


Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία» η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη , δηλώνει «Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί». 
Η κ. Κατσέλη υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ενωτικό μέτωπο για μια προοδευτική διακυβέρνηση,
που θα προτάξει, όπως αναφέρει, «ένα εναλλακτικό και αξιόπιστο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ώστε να βγει η χώρα από την κρίση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση αυτού του μετώπου. Η μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει τις απαραίτητες υπερβάσεις για να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η κ. Κατσέλη επισημαίνει ότι οι ηγεσίες τους έχουν κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή: «να συμπαραταχθούν με τη ΝΔ σε έναν μνημονιακό δρόμο που είναι αδιέξοδος και καταστροφικός».
«Σ' αυτήν όμως την προοδευτική συμπαράταξη», συνεχίζει η κυρία. Κατσέλη, θεωρώ ότι έχουν θέση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και τα στελέχη που πιστεύουν ειλικρινά ότι ο δρόμος του μνημονίου δεν οδηγεί πουθενά και θέλουν να αγωνιστούν για μια νέα μεταπολίτευση, μακριά από τα ολέθρια σφάλματα και τις εξαρτήσεις του παρελθόντος».

Ολόκληρη η Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ 


Θεωρεί ότι τα μέτρα που δρομολογούνται «δεν βγαίνουν» και εκτιμά πως η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική διαδρομή, πέρα από το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», με οδηγό μια «προοδευτική συμπαράταξη» δυνάμεων που θέλουν να αγωνιστούν για μια... νέα μεταπολίτευση. 

Κυρία Κατσέλη, όλοι αναρωτιούνται αν αντέχουμε και αν βγαίνουν τα μέτρα. Με την ύφεση να καλπάζει και την οικονομία να έχει καθηλωθεί, υπάρχει φως στο τούνελ; Η νέα δόση θα προσφέρει λύσεις; 
Τα μέτρα δεν βγαίνουν. Θα οδηγήσουν σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, διόγκωση της ανεργίας, μείωση των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, εκτίναξη των ελλειμμάτων και του χρέους. Η νέα δόση θα μπει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Το μεγαλύτερο μέρος της, άλλωστε, θα πάει στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση. Οι πολίτες δεν αντέχουν να σηκώσουν νέα βάρη. Οι δανειστές μας και η κυβέρνηση παίζουν με τη φωτιά.

Εντός ή εκτός ευρώ; Η άποψη υπέρ της δραχμής έχει αρχίσει να κερδίζει οπαδούς, μετά και τη δήλωση του ρώσου προέδρου Πούτιν. Το ευρώ τελικά ευνοεί εμάς ή τους εταίρους και τις τράπεζες;
Το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή» επαναλαμβάνεται και σήμερα από τους δανειστές μας και την τρικομματική κυβέρνηση ως μέσο εκφοβισμού, για να νομιμοποιηθεί η πολιτική της αδιέξοδης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. 
Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχω καταθέσει στη Βουλή γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τεκμηριώνει ότι είναι αδύνατη ακόμα και η οικειοθελής έξοδός μιας χώρας από την ευρωζώνη. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν καλά ότι οι συνέπειες «εξόδου» της Ελλάδας θα συμπαρασύρουν ολόκληρη την ευρωζώνη και θα έχουν πολύ υψηλό κόστος όχι μόνο για ευρωπαϊκές τράπεζες και χώρες αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. 

Προτείνετε ένα ισχυρό ενωτικό μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης; Μιλάτε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχουν θέση σ’ αυτό το σχήμα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ή τμήματά τους;
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή ως Κοινωνική Συμφωνία είχαμε υποστηρίξει και επιδιώξει: την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ενωτικό μέτωπο για μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα προτάξει ένα εναλλακτικό και αξιόπιστο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτό πλέον δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο, για να αποκτήσει και πάλι ελπίδα και προοπτική ο τόπος. Προτεραιότητες αποτελούν η αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους της χώρας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, η προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην κοινωνική πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση αυτού του μετώπου. Η μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει τις απαραίτητες υπερβάσεις για να αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή: να συμπαραταχθούν με τη ΝΔ σε έναν μνημονιακό δρόμο που είναι αδιέξοδος και καταστροφικός. Σ’ αυτήν όμως την προοδευτική συμπαράταξη θεωρώ ότι έχουν θέση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και τα στελέχη που πιστεύουν ειλικρινά ότι ο δρόμος του μνημονίου δεν οδηγεί πουθενά και θέλουν να αγωνιστούν για μια νέα μεταπολίτευση, μακριά από τα ολέθρια σφάλματα και τις εξαρτήσεις του παρελθόντος.

Γιατί δεν πέτυχε το πείραμα της Κοινωνικής Συμφωνίας; Ποια είναι η σχέση σας με τον κ. Καστανίδη και τα άλλα στελέχη του κόμματος;
Το αν το πείραμα της Κοινωνικής Συμφωνίας αποδειχθεί επιτυχές ή όχι δεν έχει κριθεί ακόμα. Πήραμε το ρίσκο να κατεβούμε στις εκλογές στις 6 Μαΐου γνωρίζοντας ότι η ψήφος του λαού, που είχε υπερβεί τις αντοχές του, θα ήταν όχι μόνο αντιμνημονιακή αλλά και βαθύτατα «αντισυστημική». Μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ήθελαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης σε οτιδήποτε θύμιζε διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ποσοστό του 1% δεν είναι ευκαταφρόνητο. Οι σημερινές συνθήκες πολιτικής ρευστότητας και πλήρους αποδόμησης του ΠΑΣΟΚ επιβάλλουν την ανασύνταξη της σοσιαλιστικής αριστεράς. Η Κοινωνική Συμφωνία είναι παρούσα σ’ αυτό τον αγώνα με μια πλειάδα στελεχών και ανασυντάσσεται. Ο Χάρης Καστανίδης συμμετέχει ενεργά στον αγώνα εξόδου της χώρας από την κρίση με τις θέσεις του, την εμπειρία του και τις προτάσεις του. 

Ποια είναι η άποψή σας για τη λίστα Λαγκάρντ και για όλο αυτό το σίριαλ γύρω από το ποιος την έχει, αν την έχει, σε ποια μορφή υπάρχει, αν αξιοποιήθηκε, αν αλλοιώθηκε κλπ. Εσείς τι γνωρίζατε;
Δεν γνώριζα τίποτε για τη λίστα αυτή. Το υπουργικό συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί. Οι πολιτικές ευθύνες είναι πρόδηλες. Δεν μπορεί, τη στιγμή που με ένταση και αγωνία για να «σωθεί» η χώρα κόβονται μισθοί και συντάξεις, τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδινε στα λόγια μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ένα τόσο σημαντικό στοιχείο -που άλλες χώρες το αξιοποίησαν και έβαλαν χρήματα στα δημόσια ταμεία τους- να μένει στα αζήτητα, να «ξεχνιέται», να «χάνεται»! Αυτά είναι πρωτοφανή για μια χώρα και δυστυχώς μας εκθέτουν συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Αποδεικνύουν ότι, ακόμη κι όταν υπάρχουν δυνατότητες, απουσιάζει η πολιτική βούληση. 
Την κακοφωνία αυτή έρχεται να συμπληρώσει η δίωξη δημοσιογράφου ο οποίος δημοσιοποίησε ονόματα που, κατά δική του δήλωση, εμπεριέχονται στην περιβόητη λίστα. Αν όλα αυτά είναι καπνός, κάπου υπάρχει φωτιά, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου