Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Από φοιτητές και φαντάρους θα ¨βγούν¨ τα ισοδύναμα μέτρα. «Μαχαίρι» στις δαπάνες για φοιτητές, ιερείς, φαντάρους

Σε «αγώνα δρόμου» επιδίδεται η κυβέρνηση, ώστε μέσα σε 10 ημέρες να έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2013- 2014. Τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα επιδοθούν στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, θα εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ.
Η σύσκεψη θα συνεχισθεί σήμερα σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Στην πρώτη αυτή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως Αν. Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρ. Λυκουρέτζος και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Δευτέρα, ώστε την Τετάρτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των μέτρων που προκρίνονται. Σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων.
Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα «λουκέτα», είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου