Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ομιλία Δ. Αναγνωστάκη για προγραμματικές δηλώσεις,


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, λένε ότι η αλήθεια είναι γυμνή για να μπορεί να τη ντύνει ο καθένας με τα ρούχα που θέλει.
Είναι γεγονός ότι το διήμερο έχουν ακουστεί απόψεις, θέσεις, κριτικές που πηγάζουν από διαφορετική φιλοσοφία, από διαφορετική οπτική γωνία.
Δεν φιλοδοξώ να καταθέσω την απόλυτη αλήθεια, φιλοδοξώ, όμως, να συνεισφέρω σε έναν προβληματισμό, γιατί θα ήταν ανόητο πολιτικά κάποιος να προσδοκά να μεταβάλει τη θέση κάποιου άλλου συναδέλφου σε αυτήν την Αίθουσα.
Έτσι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι η σύνθεση της νέας Βουλής αποτυπώνει με πλήρη σαφήνεια τη νέα πολιτική πραγματικότητα, το νέο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας και αναδεικνύει περίτρανα την απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για συνεργατικές κυβερνήσεις.
Οι Έλληνες αξίωσαν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το ευρώ και ταυτόχρονα απαίτησαν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, την απαγκίστρωση απ’ αυτό και την απαλλαγή από τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική κοινωνία με κατηγορηματικό θέλω να πιστεύω τρόπο, ξεπέρασε και αποδοκίμασε το χρεοκοπημένο, παρωχημένο μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις και προγραμματικές συμφωνίες. Απαίτησε δηλαδή, η πολιτική διαχείριση των θεμάτων που ταλανίζουν, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία να γίνει στη βάση ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού σχεδίου, ενός σχεδίου που θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική στήριξη και θα δίνει μια προοπτική ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής πραγματικότητας.
Η υλοποίηση αυτής της νωπής λαϊκής εντολής προϋποθέτει τη δημιουργία μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας, ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού, μιας άλλης πολιτικής αντίληψης, μιας άλλης πολιτικής προσέγγισης.
Σήμερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσο ποτέ άλλοτε το χρέος και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα μάς υποχρεώνει να υποτάξουμε το παραταξιακό και μικροπολιτικό συμφέρον, να αφήσουμε στην άκρη τους όποιους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να αναλάβει ο καθείς μας την ευθύνη που του αναλογεί.
Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά φιλοδοξούμε να είμαστε η σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δημοκρατική και σοσιαλιστική δύναμη που ως εγγυήτρια δύναμη της ελληνικής κοινωνίας θα συμβάλουμε αποτελεσματικά με εποικοδομητικές προτάσεις, με καθημερινή παρουσία, με συστηματικό έλεγχο και συστηματική παρακολούθηση στην υλοποίηση του κοινού συμφωνημένου προγραμματικού πλαισίου, ενός προγραμματικού πλαισίου που έχει προοδευτικό πρόσημο κατά τη γνώμη μας, που έχει και αριστερό αντιμνημονιακό πρόσημο, που προωθεί μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, που προωθεί την αναδιοργάνωση της χώρας στη βιομηχανία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τα δίκτυα, τις υπηρεσίες και φυσικά στον πρωτογενή τομέα, ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου που αποκαθιστά και επαναφέρει την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινοτικό δίκαιο, μιας προγραμματικής συμφωνίας που περιέχει την πολιτική δέσμευση ότι δεν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.


Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό –γιατί για μας έχει σπουδαία και πρώτιστη σημασία- υπάρχει η πολιτική απόφαση ότι αφενός δεν θα γίνει άλλη  μείωση και αφετέρου ότι τα σημερινά επίπεδα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μιας προγραμματικής συμφωνίας που διασφαλίζει ότι παραμένουν στο δημόσιο τα δίκτυα και οι υποδομές, ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά αντιλαμβανόμαστε την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ως μία συνεχή και επίπονη διαδικασία, ως μία σκληρή διαπραγμάτευση που βεβαίως δεν εξαντλείται σε μία ή περισσότερες συναντήσεις με την τρόικα. Για μας η απαγκίστρωση από το μνημόνιο αποτελεί καθημερινή πρόκληση και καθημερινό σκληρό αγώνα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η σκληρή πραγματικότητα της πολιτικής καθημερινότητας, δυστυχώς στέρησε και το τελευταίο επιχείρημα μιας άλλης εναλλακτικής πιο εύκολης λύσης, δηλαδή αυτής του δανεισμού από άλλες πηγές με ευνοϊκότερους όρους, όπως κάποιοι ισχυρίζονταν μέχρι χθες. Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί τη δραματική επιβεβαίωση της κατάρρευσης αυτού του μύθου των εύκολων λύσεων. Όμως, όλα όσα μέχρι σήμερα κατατέθηκαν ως προτάσεις, απόψεις και θέσεις θα μείνουν αίολες, κενές περιεχομένου, αν δεν οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό δυναμικό της χώρας, αν δεν αποκατασταθεί μία σχέση ειλικρίνειας και καθαρότητας που θα καταργεί τις πελατειακές σχέσεις, που θα βάζει τέλος στο ρουσφέτι, στις σχέσεις εξάρτησης και υποταγής, αν δεν εδραιωθεί και δεν κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη, δεν θα υπάρξουν οι ίδιες παραβατικές συμπεριφορές είτε ηθικές είτε ποινικές. Τότε ναι, θα είναι απλά και αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος μια χαμένη κοινοβουλευτική περίοδος, μία περίοδος σαν όλες τις άλλες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας έδωσαν οι πολίτες μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, να αποκαταστήσουμε την εθνική μας περηφάνεια, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο λαό μας.
Η Δημοκρατική Αριστερά, με αυτούς τους όρους, με αυτές τις συνθήκες στηρίζει την προγραμματική συμφωνία, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην  Κυβέρνηση για την υλοποίηση του κοινού προγραμματικού πλαισίου και βεβαίως ως κυβερνώσα πλέον Αριστερά, θα υπερασπιστεί και θα προασπίσει τις λαϊκές κατακτήσεις και συμφέροντα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου