Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Τρεις αρχηγοί μόνοι... κόβουν , Ο οργισμένος, ο κακός και ο πρόθυμος

«Συμφωνήσαμε σε όλα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά και τη λήξη της τρίωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που αποτελούν τη συγκυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές απάντησε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα». Οσον αφορά την οριστικοποίηση των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ σημείωσε πάντως ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας», διευκρινίζοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι «βασικές κατευθύνσεις και όχι συγκεκριμένα μέτρα».
Οι τρεις αρχηγοί έλαβαν την εισήγηση του κ. Στουρνάρα -προϊόν των συνεχών συσκέψεών του με τους συναδέλφους του υπουργούς για τις περικοπές που απαιτεί το μνημόνιο.

«Όχι» Βενιζέλου στα πρόσθετα μέτρα
«Όχι» σε οριζόντια μέτρα τη διετία 2013-2014 είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις περικοπές δαπανών που αναζητούνται για τη διετία 2013 - 2014, ανέφερε πως «η προεργασία μορφοποιείται χωρίς να υπάρχουν οριζόντια μέτρα». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ούτε το 2012 και διευκρίνισε κατά λέξη πως θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας.
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων.
Γνωστοποίησε επίσης ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο την τάχυστη προώθηση των διαρθωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εξήγησε μάλιστα πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα δείξει την αξιοπιστία της.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία στο ότι «πρέπει να καταρτίσουμε εμείς οι ίδιοι την πρότασή μας για το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012».
Επέμεινε στην αναθεώρηση του προγράμματος, σημειώνοντας πως αφετηρία «είναι η αναγκαία παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής» και καταλήγοντας είπε πως η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης θα συγκροτηθεί τάχιστα.

Κουβέλης: Απαράκλητη τήρηση των συμφωνηθέντων
«Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης.
«Τα όσα συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας Σύγκλισης θα τηρηθούν απαράκλητα. Μας ενδιαφέρει μεγάλο μέρος της δόσης που θα λάβουμε να διοχετευτεί στην αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Κουβέλης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση συμφώνησε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να υπάρξουν χωρίς καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση του προγράμματος».
Όσον αφορά στο τέλος ακίνητης περιουσίας, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ανεύρεση μέτρων.και, όπως τόνισε, «είναι δυνατόν να το επιτύχουμε προκειμένου να ελαφρύνουμε τους ασθενέστερους».
«Οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας πρέπει να εξαιρεθούν από το τέλος ακίνητης περιουσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης.
Τέλος, ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κυβέρνηση συμφώνησε στο να υπάρξει χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία.

Κεδίκογλου: Εντός προγραμματικού πλαισίου η Κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν σταθερά ο πρωθυπουργός και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα» δήλωσε o Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης αποτελούν «η ανάπτυξη, η διεύρυνση της απασχόλησης, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», ενώ επιδίωξη της «η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας».
 
Ο ίδιος, παρέπεμψε για πιο εξειδικευμένες τοποθετήσεις στους υπουργούς, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και οριζόντιων περικοπών τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν σαφέστατοι».
 
Τέλος, γνωστοποιήσε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη όπως έχει συμφωνηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου