Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Κύπρος - Τριάντα οκτώ χρόνια κατοχής

ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΚΤΩ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή. Τριάντα οκτώ χρόνια κατοχής και οι πληγές της τραγωδίας παραμένουν ανοικτές. Καρφί στα μάτια και την ψυχή όλων, η κατοχική σημαία στον Πενταδάκτυλο υπενθυμίζει καθημερινά τη συνεχιζόμενη κατοχή.

 Πρόσφυγες, αγνοούμενοι, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τριάντα οκτώ χρόνια μετά παραμένουν ανοικτές πληγές και μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, που αποδέχεται εν πολλοίς τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.
Οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού από το 1974 και εντεύθεν δεν οδήγησαν στο επιδιωκόμενο καθώς δεν διασφάλιζαν τα βασικά στοιχεία που προϋπέθετε μια βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική συμφωνία.  
Η τουρκική πλευρά ακολούθησε μια παρελκυστική και ενίοτε μαξιμαλιστική στάση στο Κυπριακό, γεγονός που δεν επέτρεπε την επίτευξη συμφωνίας. Την ίδια ώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθέτησε μια πολιτική υποχωρήσεων, επιχειρώντας να σπάσει την τουρκική αδιαλλαξία. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ευθέως ότι αυτή η τακτική που ακολουθήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απέδωσε. Οι επετειακές ημέρες προσφέρονται ενίοτε για προβληματισμό αλλά και διακηρύξεις. Η αγωνία και ο προβληματισμός εστιάζεται πάντα για το μέλλον της πατρίδας, για ένα καλύτερο αύριο για τον λαό. Το Κυπριακό έχειφτάσει σε τέλμα, η διαδικασία έχει βαλτώσει. Πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα ανατρέψουν το παρατεταμένο αδιέξοδο. Η συνταγή που υιοθετήθηκε από το 1974 και εντεύθεν απέτυχε. Θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και επανακαθορισμός της στρατηγικής στο Κυπριακό. Μια νέα στρατηγική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα: Την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου.  
Οι διαχειριστές του Κυπριακού, οι μεσολαβητές αλλά και οι πολίτες και στις δυο κοινότητες έχουν υποχρέωση να αξιοποιήσουν την παρουσία της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται από το σημαντικό αυτό γεγονός. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, ο αγώνας για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων πρέπει να στηριχθεί σε μια στρατηγική, που θα προσφέρει διεξόδους και προοπτικές. Μια συμφωνία που θα στηρίζεται στα αποτελέσματα της εισβολής και δεν θα εντάσσεται μέσα στα νέα δεδομένα, δεν έχει μέλλον. Θα καταρρεύσει και θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες την Κύπρο. 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 20/07/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου