Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

International Herald Tribune: Tα hedge funds στοιχηματίζουν υπέρ της διάσωσης της Ελλάδος

Mε τίτλο, «Τα hedge funds στοιχηματίζουν σε μεγάλα κέρδη από τη διάσωση της Ελλάδας», στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η International Herald Tribune, εξετάζει κατά πόσο η επόμενη πληρωμή, στο πλαίσιο διάσωσης της Ελλάδας, θα μπορούσε να καταλήξει απ’ ευθείας «στις τσέπες» των hedge funds του Λονδίνου.
Πολλοί ανεξάρτητοι επενδυτές, λέει ο συντάκτης, και κυρίως τα hedge funds που έχουν πλέον στην κατοχή τους πολλά ελληνικά ομόλογα (περίπου 80 δις ευρώ σύμφωνα με την JPMorgan Chase), που λήγουν για παράδειγμα το Μάρτιο, επιθυμούν να μη συμμετάσχουν καθόλου ή να καθυστερήσουν την εθελοντική συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Με δεδομένο ότι προτιμούν το γρήγορο κέρδος, θα έχουν μεγαλύτερο όφελος εάν εισπράξουν την αποπληρωμή του δανείου κατά την ωρίμανση των ομολόγων.
Επισημαίνεται ότι έως τα τώρα έχουμε δύο αποχωρήσεις: τη γερμανική ασφαλιστική Talanx και το ισπανικό hedge fund Vega Asset Management που δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.
Εάν και άλλοι επενδυτές τους ακολουθήσουν, τότε η Ελλάδα ίσως αποτύχει να διασφαλίσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους, που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε να βρίσκεται κοντά στην επίτευξή της, λέει η εφημερίδα.
Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Η ΕΚΤ δεν πρέπει να εξαιρείται από τις απώλειες του ελληνικού χρέους» η ίδια εφημερίδα εξετάζει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμμετάσχει στο PSI για το ελληνικό χρέος, καταλήγοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση η ευρωζώνη θα χρειαστεί να πληρώσει με τη μία ή την άλλη μορφή. Θα καταστεί αναγκαίο να καταβάλει χρήματα προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή των ομολόγων χρέους που ωριμάζουν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Τα δάνεια αυτά μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθούν ή να απομειωθούν. Μία απώλεια για το δημόσιο τομέα δείχνει αναπόφευκτη, υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου