Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πώς τα "πλαστικά" φαγητά δημιουργούν μαλθακή σκέψη, αλλοιώνουν τα κύτταρά μας και μας κάνουν να τα θέλουμε όλο και πιο πολύ.

Από τις πιο τρομακτικές ανακοινώσεις που ακούσαμε ποτέ για την απλή μπουκιά μας: Η τελευταία έρευνα κορυφαίας ομάδας επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι λιπαρές τροφές που καθημερινά καταναλώνουμε επεμβαίνουν στην δομή του εγκεφάλου και αναπρογραμματίζουν τον τρόπο που λειτουργεί. 


Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος της τροφής καταστρέφει κύτταρα, κρίσιμα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πείνα και την δίψα!

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, εκτιμάται όμως ότι η επίδραση των λιπαρών τροφών στον άνθρωπο μπορεί και να επιφέρει διπλάσια βλάβη, όπως πολύ συχνά προκύπτει με αντίστοιχες ερευνητικές εργασίες που μελετούν γενετικούς μηχανισμούς στον άνθρωπο και τα ποντίκια.

Το λίπος και η επίδρασή του στα εγκεφαλικά κύτταρα έχει μελετηθεί τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Οι έρευνες αλληλεπίδρασης τροφών και λειτουργίας του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι, συγκεκριμένα, τα trans λιπαρά (τα πλέον ανθυγιεινά κατεργασμένα λίπη) δημιουργούν εξάρτηση σε -πλαστικές- κυρίως τροφές. Και όχι μόνον: Έχει δημοσιευθεί ότι το junk food λόγω της περιεκτικότητάς του σε trans λίπη, δημιουργεί μαλθακή σκέψη...!

Οι ερευνητές του Sanford-Burnham Diabetes and Obesity Research Center απέδειξαν αυτή τη φορά ότι η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται από τις λιπαρές τροφές είναι τόσο καθοριστική, που διαβρώνει την δομή της κατασκευής του κάθε εγκεφάλου.

Αλλοιώνει τα υπεύθυνα για τον έλεγχο της πείνας κύτταρα, όπως και της δίψας, και πρακτικά μας κάνει να πεινάμε περισσότερο, ίσως όλο και περισσότερο, όσο καταναλώνουμε λιπαρά...

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Michael Schwarz, εξηγεί ότι το σώμα κάθε ανθρώπου έχει τους δικούς του μηχανισμούς που καθορίζουν το πόσο λίπος χρειάζεται να αποθηκεύσει. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφικού λίπους σε μία και μόνον ημέρα, βρέθηκε ότι δημιουργεί βλάβες και στους εγκεφαλικούς νευρώνες.
Δημιουργεί δηλαδή μικρά επεισόδια αλλοιώσεων, τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε, όσο κι αν μπορεί να ζαλιστούμε τρώγοντας μια και μόνον μπουκιά με φουλ λιπαρά ....

 Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν φλεγμονές και ουλές στους νευρώνες που παρουσιάστηκαν στον εγκέφαλο των ποντικών, τρεις μέρες μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητα λίπους. Τις ουλές ο εγκέφαλος τις αποκαθιστά με εσωτερικούς μηχανισμούς ίασης, αλλά και αυτό, επισημαίνεται, δημιουργεί μακρόχρονη βλάβη, πολύ πιο σοβαρή αυτήν τη φορά. Οι ουλές παρουσιάζονται στην συνέχεια στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι διατροφολόγοι παραδέχονται ότι τα τελευταία συμπεράσματα είναι πιο σοκαριστικά από ποτέ. Είναι λίγες οι ερευνητικές εργασίες που πετυχαίνουν με τις περιγραφές τους να εμπνεύσουν την ζητούμενη αποστροφή προς την την απόλαυση, η οποία κρύβεται καλά σε άλλους, μυστικούς μηχανισμούς του ίδιου εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου