Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Γίνετε συντάκτες της Wikipedia ..


H Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας σε συνεργασία με τις ΕΔΕΤ και ΕΕΛ/ΛΑΚ, διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, εργαστήριο με θέμα την εκμάθηση συγγραφής λημμά- των για τον εμπλουτισμό της wikipedia στα ελληνικά. 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, στην Πλ. Αγίου Νικολάου (είσοδος από Αντωνίου) και ώρα 5.00-8.00 μμ. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, στελέχη φορέων της τοπικής κοινωνίας, φοιτητές, μαθητές και άλλοι πολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η παρουσίαση θα γίνει σε χώρο με σύνδεση στο διαδίκτυο (wi-fi) έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, εφόσον διαθέτουν Η/Υ (laptop) να μπορούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση επιτόπου. Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη θα διαθέσει τους Η/Υ (desktops) του δημόσιου κέντρου πληροφόρησης.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές για τη σύνταξη της Wikipedia και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν έμπρακτα τρόπους συγγραφής και επιμέλειας των λημμάτων της εγκυκλοπαίδειας. Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού που αναρτάται στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Επίσης, θα ήταν ευπρόσδεκτες οι εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από παλαιότερους έμπειρους χρήστες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο.
H σημασία της Wikipedia στην εκπαίδευση και την τοπική ανάπτυξη είναι πολλαπλή και πολύ σημαντική μιας και είναι ο 6ος πιο δημοφιλής δικτυακός τόπος παγκοσμίως και είναι προφανές ότι τα άρθρα, που γράφονται για τα αξιοθέατα και τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής και μάλιστα στις βασικές διεθνείς γλώσσες, έχουν μεγαλύτερη αξία από οποιαδήποτε άλλη παρουσία στο διαδίκτυο, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη.
Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά (2221022031), με e-mail (vivlchal@sch.gr), με fax (2221088778) ή να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη (Μ.Κακκαρά 2 & Αντωνίου, Πλ. Αγ. Νικολάου).
Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν και στο κλείσιμο θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου