Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011


Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Ενώσεων Καταναλωτών με το Υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκο και το Γενικό Γραμματέα καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο.
Η συνάντηση έγινε 29 /11/2011 στο κτίριο του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Πλ. Κάνιγγος από τις 10.00 το πρωί έως αργά το απόγευμα 7.30 μ.μ.

Ήταν μια γόνιμη, απαραίτητη και παραγωγική συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες από όλες της ενώσεις καταναλωτών, εντοπίσθηκαν τα προβλήματα στην λειτουργία του ν.3869/10.
Τα Θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Εφαρμογή του νόμου 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
2. Σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική αγορά και την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθόδους.
3. Δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
4. Άσκηση εποπτείας της τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή,
    και μεταφορά της γραμμής καταγγελιών το 1520 στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
5.  Ενίσχυση σχεδίων δράσεων των ενώσεων καταναλωτών και συμμετοχή τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Φύγαμε σοφότεροι από αυτήν την συνάντηση.
Στην τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος:
·         στην ανάγκη κοινών δράσεων από τις ενώσεις ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση.
·         Πρότεινε την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που λήγει στις 31/12/2011 τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο.
·         τονίσθηκε η ανάγκη οι επιτροπές φιλικού διακανονισμού να λειτουργούν οργανωμένα και στελεχωμένα στις έδρες των Περιφερειακών ενοτήτων,
·         να κοινοποιούνται στα Μ.Μ.Ε. οι αθέμιτες και εκβιαστικές πράξεις των Τραπεζών προς τους πολίτες δανειολήπτες,
·         να υπάρξει δυνατότητα και από τις ενώσεις να παρέχουν με εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολογική στήριξη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και είναι πολλοί αυτοί., 
·         ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της πολιτείας με τις ενώσεις μέσω των ...επιχορηγήσεων και να θεσμοθετηθούν πόροι που θα συνδέονται με αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα με τις δράσεις ή με  ποσοστό επί των προστίμων ή ανάλογα των ενεργών μελών, ή τον πληθυσμό και την έκταση που καλύπτουν κ.λ.π.
·         Τέλος είπε ότι ο Εθελοντισμός καλός είναι, αλλά δεν θα πρέπει να απενοχοποιεί την πολιτεία από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της και τα περιμένει όλα από τον εθελοντισμό.
Πιστεύομαι, πως μέσα από τις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, πληθαίνει σιγά-σιγά ο κόσμος που προστρέχει για ενημέρωση και στήριξη στις καταναλωτικές οργανώσεις και βέβαια και στην Ένωσή μας.
Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, για ενημέρωση των καταναλωτών και με δράσεις που θα έχουν αποτέλεσμα τόσο για την ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών όσο και για  τις τιμές αλλά και τις αθέμιτες συναλλακτικές πρακτικές ιδιωτικών  και δημοσίων φορέων.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                       Η Γεν. Γραμματέας
Γ. Μητροπέτρος                                                   Χρύστα Δημαρέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου