Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δυσαρέσκεια και οργή στη Γερμανία

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν τα γερμανικά ΜΜΕ τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το δημοψήφισμα και τις ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες.
Το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού έχει φέρει σε μια τουλάχιστον ‘άβολη’ θέση την καγκελάριο Μέρκελ, που ας σημειωθεί, μόλις και μετά βίας κατάφερε στο πρόσφατο παρελθόν να διασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία για την παροχή δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.


Αγανάκτηση στα κυβερνητικά κόμματα
Η απροσδόκητη για την κ. Μέρκελ απόφαση Παπανδρέου περιορίζει ακόμη περισσότερο τα ήδη περιορισμένα περιθώρια της καγκελάριου, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν την καθιέρωση της λαϊκής ετυμηγορίας σε θέματα ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους χειρισμούς της κ. Μέρκελ στις Κάννες όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ όλο και περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το δημοψήφισμα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέριγκ. «Είναι αυθάδεια», δηλώνει ο κ. Ντέριγκ, «οι Ευρωπαίοι εταίροι να προσπαθούν υπό μεγάλη πίεση να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα, και στο τέλος η ελληνική κυβέρνηση να θέτει όλες τις προσπάθειες υπό αμφισβήτηση». Αντίθετα ο ειδικός σε οικονομικά ζητήματα από τα κόμμα των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ χαιρέτισε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και στη Γερμανία για το ευρώ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ απέκλεισε οποιεσδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των πακέτων στήριξης με την Αθήνα που συμφωνήθηκαν μέχρι τώρα.
Στις δηλώσεις του ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρώ. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας είπε μάλιστα «εννοείται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο και διαθέτει σχέδιο Β και σχέδιο Γ». Ασκώντας κριτική στην απόφαση του Γ. Παπανδρέου είπε ότι «αν η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στις διαπραγματεύσεις και θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βοήθεια που είναι προτίθενται να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Κλάους Έρνστ επέρριψε σε Μερκελ και Σαρκοζι ότι αυτοί οδήγησαν στο χάος την Ευρώπη εκβιάζοντας την Ελλάδα.

Θα πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου;
Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ διαβλέπουν κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου λόγω των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων για το δημοψήφισμα. Αναφορά γίνεται στην κόντρα Παπανδρέου - Βενιζέλου και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι «ιστορικό κεκτημένο, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», και ότι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα δημοψήφισμα».
Τα γερμανικά μέσα αναφέρονται επίσης και στα σενάρια διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου. Δύο είναι κυρίως τα ονόματα που ακούγονται: του Λουκά Παπαδήμου, αντιπροέδρου της ΕΚΤ, και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου