Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«Αυλαία» για το δημοψήφισμα ή για τον Γιώργο στις Κάννες; Πιέζουν οι Ευρωπαίοι με «μοχλό» τη μη εκταμίευση της 6ης δόσης


Με την απειλή της μη εκταμίευσης της 6ης δόσης από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη φαρέτρα τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ θα προσπαθήσουν την Πέμπτη στις Κάννες να πείσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσύρει την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία, ουσιαστικά, «τορπιλίζει» τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 26 Οκτωβρίου. 
Διάχυτη η δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης, που στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει, αλλά και δεν είχε συμβουλευθεί κανέναν για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Στις 18:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ στις 21:30 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, στην πρώτη σύνοδο «διαβούλευσης» θα μετάσχουν, εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο ομόλογός του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 21:30 με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Λόγω των εξελίξεων, η ομιλία του Πρωθυπουργού στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει σήμερα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η συμφωνία για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα να γίνουν «κτήμα του λαού», προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της χώρας στην Ευρωζώνη και διεθνώς.
Ένα εικοσιτετράωρο πάντως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που αιφνιδίασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκαν να υπάρξει ταχεία υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη», για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση υπουργικού συμβουλίου στη Γαλλία, ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, είναι «ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους». Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι το να δίνεται ο λόγος στους πολίτες «είναι πάντα νόμιμο», αλλά, όπως διευκρίνισε, η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί, αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε ότι, αν οι Έλληνες απορρίψουν το τελευταίο πακέτο διάσωσης στο δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε η Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, χωρίς να συμβουλευθεί άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφασή του, χωρίς να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του» ανέφερε. «Είναι κάτι που επιφέρει μεγάλη νευρικότητα, που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε μια ήδη μεγάλη ανασφάλεια και κατά συνέπεια χρειάζεται να δούμε με ηρεμία πως θα το αντιμετωπίσουμε».
Καθησυχαστικοί επιχείρησαν πάντως να φανούν, με κοινό ανακοινωθέν τους, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, δηλώνοντας «βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με την ευρωζώνη και τη διεθνή κοινότητα». «Σημειώνουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος» αναφέρουν, τονίζοντας ότι είναι «πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία (της 26ης Οκτωβρίου) είναι η καλύτερη για την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια ζαριά και σημείωσε ότι, αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν όχι, θα προκληθεί «μεγάλη αναστάτωση». «Αν εγκριθεί, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια θετική ένδειξη για τους ανθρώπους. Αν αυτό αποτύχει, θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση» τόνισε ο Ζέλικ σε τηλεφωνική του συνέντευξη πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20.
«Για μένα αυτό μοιάζει με ζαριά» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί το ερώτημα, δεν έχουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος, όμως αναμφιβόλως αυτό θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές σε μια στιγμή που, όπως πιστεύω, οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι η συμφωνία της ευρωζώνης και τα μέτρα που θα λάμβανε, θα συνέβαλαν στο να διαλυθεί ένα μέρος αυτής της αβεβαιότητας».
Την ίδια ώρα, στον απόηχο των εξελίξεων στην Ελλάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε λόγο για «απρόσμενη απόφαση που πυροδοτεί αβεβαιότητα».
Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο Βέλγος πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Ιβ Λετέρμ, ο κ. Παπανδρέου «φέρει βαριά ευθύνη» μετά την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος διότι προκαλεί αβεβαιότητα. Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν και πάλι πτώση αποδεικνύει «ότι δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια, την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη» επισήμανε ο Βέλγος πρωθυπουργός.
«Αυτό δεν βοηθά να υπάρξει ηρεμία όσον αφορά στην κρίση χρέους και τη λύση στην οποία κατέληξε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ» δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ, σε συνάντηση που είχε με άλλους ηγέτες σκανδιναβικών χωρών.
Το δημοψήφισμα «αυξάνει την αβεβαιότητα, καθώς δεν είναι σαφές πότε θα διεξαχθεί και ποιες είναι οι εναλλακτικέ» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ. Αρνητική για την σταθερότητα στην Ευρώπη χαρακτήρισε την απόφαση και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν.
Την εκτίμηση ότι η επιλογή της Ελλάδας να διοργανώσει δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας της χώρας «δεν είναι σωστή απόφαση για την Ευρώπη», αλλά «ούτε και για την Ισπανία», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Μπλάνκο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ισπανία σέβεται τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και, σε αυτήν την περίπτωση, την απόφαση της Ελλάδας.
Τη δυσαρέσκειά της για την αιφνίδια απόφαση της Ελλάδας σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που, όπως υποστήριξε, «φέρνει τις προσπάθειες της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους πίσω στο σημείο εκκίνησης», εξέφρασε και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.
Για «τελείως ανεύθυνη» κίνηση έκανε λόγο ο Γάλλος πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, Κριστιάν Εστροζί. «Όταν είμαστε σε κατάσταση κρίσης και οι άλλοι θέλουν σε βοηθήσουν, είναι προσβλητικό να προσπαθείς να σώσεις το τομάρι σου, αντί να αντιμετωπίσεις τις ευθύνες σου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ για την υιοθέτηση της θαρραλέας συμφωνίας, καταδικάζω αυτήν την απόφαση, η οποία μοιάζει εντελώς ανεύθυνη από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού» συμπλήρωσε.
Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, είπε ότι είναι καιρός να ετοιμαστεί ένα «συντονισμένο, έξυπνο σχέδιο εγκατάλειψης του ευρώ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
«Ενοχλημένος», τέλος, από την αιφνιδιαστική προαναγγελία δημοψηφίσματος δήλωσε ο Ράινερ Μπρούντερλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου