Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να μην χρεοκοπήσουμε»

Την αυτοκριτική του έκανε από το βήμα της ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια ομιλία όπου κυριάρχησε η η λέξη «μπορούμε» την οποία είπε πολλάκις.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς όπου γίνονται οι μεταρρυθμίσεις, άφησε να εννοηθεί – όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος – πως θα έρθουν και νέα μέτρα, λέγοντας πως θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειάζονται για την διάσωση της χώρα και μάλιστα με… αυταπάρνηση, δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί με τις συντεχνίες ενώ για ακόμα μια φορά ζήτησε από όλους να βάλουν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια που κάνει από το 2009 (τράπεζες, κοινωνικούς φορείς, κόμματα κοκ). 

Έστειλε τα δικά του μηνύματα στους δανειστές μας, ανακοίνωσε ότι Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ενώ πολύ σύντομα θα δώσει στην δημοσιότητα και τα ονόματα μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων. Καταλήγοντας είπε πως όλα αυτά που προωθεί, δεν τα κάνει για την εκλογή του…

Αυτοκριτική


Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί στην Οικονομία και δήλωσε πως ο καθένας μπορεί να του καταλογίσει πολλά: «Και όσοι με γνωρίζουν  ξέρουν ότι είμαι ανοικτός στην κριτική. Δεν είμαι αλάνθαστος. Όμως είμαι  απόλυτα αφοσιωμένος στην εθνική μας προσπάθεια. Για το κοινό  μας μέλλον, το συλλογικό συμφέρον. Ο δρόμος αυτός  δεν έχει επιστροφή. Ένας δρόμος ο οποίος δεν είναι στρωμένος  με ροδοπέταλα. Αλλά γεμάτος  με εμπόδια, συχνά και  μεγάλες, όχι  πάντοτε φανερές. Όταν εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, διαπιστώνουμε συχνά ότι η δικαιοσύνη αργεί. Όταν επιχειρούμε και νομοθετούμε για να αλλάξει το Κράτος, η δημόσια διοίκηση καθυστερεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Όταν ανοίγουμε το δρόμο και απελευθερώνουμε δυνάμεις, αντιδρούν οι συντεχνίες, οι βολεμένοι, όσοι χάνουν τα προνόμια που είχαν για χρόνια σε βάρος όλων των άλλων».


Συγκρούσεις


Και συνέχισε λέγοντας πως όσοι λοιδορούν την χώρα θα τους διαψεύσει αυτή η κυβέρνηση: «…Είμαι αποφασισμένος  να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ότι  ταλαιπωρεί την Ελλάδα. Με ότι κλείνει  το δρόμο στο μέλλον. Αντίπαλοι μας  είναι όσοι προσπαθούν να συντηρήσουν  νοοτροπίες και αντιλήψεις που έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η μάχη για την  αλλαγή δεν θα είναι εύκολη. Όσοι έχουμε ταχθεί σε αυτή την μάχη δεν  πρέπει να υποχωρήσουμε. Για έναν απλό λόγο: Ξέρω ότι αξίζει η Ελλάδα καλύτερα! Ξέρουμε ότι όσοι μας λοιδορούν μας αδικούν! Μπορούμε  και θα τους διαψεύσουμε! Όσους βλέπουν  την Ελλάδα να αποτυγχάνει, θα τους διαψεύσουμε!».


Αλλαγές


Και σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στον ίδιο προσωπικά λέγοντας τα εξής: «Το 2009 δεσμεύτηκα για την αλλαγή. Δεσμεύτηκα να στηρίξω την προσπάθεια του Έλληνα να δημιουργεί. Δεσμεύτηκα να σταθώ απέναντι σε κάθε αδικία. Δεσμεύτηκα να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, που ξέρει την αξία της, την Ελλάδα που μπορεί.

Και είπα πως  θα κάνω το πρώτο βήμα για να ξαναχτίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών  και πολιτικής. Μιας πολιτικής  που υπηρετεί και δεν καταδυναστεύει. Το έκανα και  συνεχίζω και στα επόμενα βήματα. Η αποκατάσταση της λογικής, η καθημερινή επανάσταση του αυτονόητου καθημερινά είναι τα όπλα μας για να χτίσουμε μια  διαφορετική και καλύτερη πατρίδα  για όλους μας».

Και αναφέρθηκε στους νέους καλώντας να μείνουν στην Ελλάδα: «Ξέρω ότι πολλοί νέοι μας θέλουν να φύγουν. Αναζητώντας μια  καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Τους  καταλαβαίνω. Πολλοί από  εμάς χρειάστηκαν να φύγουν ή ακόμα  να εξοριστούν. Σας ζητώ να μην εγκαταλείψετε τη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Η χώρα σας έχει ανάγκη. Να συμβάλουμε όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια από όπου και αν εργαζόμαστε. Αν  ο καθένας μας κάνει ένα βήμα συνεισφοράς».

Τα 7 «ζητώ»


Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην συνέχεια σε αυτά που ζητάει από τράπεζες, κόμματα, κοινωνικούς φορείς:

-  Ζητώ από τις  τράπεζες να σεβασθούν τη στήριξη  που τους έχει δώσει μέχρι τώρα το κράτος με τη μορφή εγγυήσεων. Το κράτος στηρίζει το πιστωτικό σύστημα. Θα πρέπει όμως και οι τραπεζίτες να στηρίξουν οι ίδιοι τις τράπεζες τους. Απόφασή μου  είναι, όποια τράπεζα χρειασθεί  κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές , ώστε το κέρδος της διάσωσής της  να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και στον Έλληνα φορολογούμενο.
-  Ζητώ από τους επιχειρηματίες της χώρας να πιστέψουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Να απαντήσουν με το δικό τους παράδειγμα σε όσους  βγάζουν τα λεφτά τους έξω από  την χώρα μας.
-  Ζητώ από όλους  τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν  τους φόρους τους. Και να μην δικαιολογούν όσους κλέβουν φόρους και εισφορές, φτωχαίνοντας το κράτος και κερδίζοντας αθέμιτα απέναντι στους έντιμους συναδέλφους τους.
-  Ζητώ από τους φύλακες στα μουσεία, από τους ιδιοκτήτες ταξί, από τους υπαλλήλους στα λιμάνια μας, να καταλάβουν ότι  είναι κάτι πέρα από απλοί εργαζόμενοι. Είναι το πρόσωπο της χώρας μας.
-  Ζητώ από τους αγρότες μας να στραφούν στην παραγωγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της  κάθε περιοχής. Να στραφούν προς τα έξω, να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα μας.
-  Ζητώ από τους δημοσίους υπαλλήλους να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να σκύψουν πάνω από κάθε υπόθεση που χειρίζονται και να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτισμό εξυπηρέτησης που δε θα βασίζεται μόνο σε νόμους ή τον φόβο, αλλά κυρίως στη διάθεση για δουλειά και προσφορά. Τιμώ τους έντιμους, ικανούς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους.  Είναι πολλοί και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Εσείς είστε ο μοχλός της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
  -Ζητώ από όλα  τα πολιτικά κόμματα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι σ’ αυτή την αγωνία των  πολιτών. Να διδαχθούν  από την ιστορία μας, τα λάθη μας, να δημιουργήσουμε ένα καινούριο  και υγιές πολιτικό σύστημα στη χώρα».

Έκκληση και μήνυμα σε Ε.Ε.


Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε έκκληση σε όλους να βάλουν πλάτη όταν είπε το εξής: «Δεν κάνω εγώ  έκκληση. Έκκληση κάνει  η πατρίδα! Να δουλέψουμε μαζί ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία για αλλαγές προς το καλύτερο. Η καταστροφή δεν  είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για κανέναν. Αν κάποιος  γοητεύεται από μια τέτοια προοπτική, κάνει τραγικό ιστορικό λάθος. Ο καθένας μας  είναι ώρα να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες σε όποιον κομματικό  χώρο και αν τοποθετείται σε όποια  πτέρυγα της Βουλής κι αν κάθεται  τώρα δεν έχει το δικαίωμα της σιωπής. Ας  βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και τις μικρές φιλοδοξίες μας. Ο καθένας από  τη θέση του, στον τόπο εργασίας του, στη  γειτονιά του, στη σχολή του, στο  μέσο επικοινωνίας που εργάζεται, όλοι μαζί να δώσουμε και να δίνουμε  σταθερά την κοινή μάχη. Ώστε αυτοί  που στοιχηματίζουν την Ελλάδα μακριά από το Ευρώ να βρουν απέναντί τους την Ελλάδα ολόκληρη. Ώστε αυτοί  που ελπίζουν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής την Ελλάδα, τις  επιχειρήσεις, την γη και την εργατική της δύναμη να βρουν μπροστά τους κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Και όσοι εύχονται την καταστροφή ώστε να διασωθούν, οι ίδιοι που έχουν λεηλατήσει τον δημόσιο πλούτο, αυτοί που έχουν κατακλέψει τις επιχειρήσεις τους, αυτοί που έχουν ρημάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, όσοι επένδυσαν στο άρρωστο χθες να βρουν απέναντί τους όλους μας που προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα σχέδια τους.  Και για να μην το επιτρέψουμε πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και όχι ο ένας απέναντι στον άλλον. Να κατανοήσουμε ο καθένας το τεράστιο μέγεθος  της δικής του συμβολής να κάνουμε αυτόν τον τόπο ότι του αξίζει. Εγώ για αυτά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.  Ενάντια στα  κακώς κείμενα, την ανομία και  τη διαφθορά. Χωρίς να μετράμε  το κόστος στον καθένα αλλά το κέρδος σε όλους μας.  Έχω πει εδώ  και καιρό. Εγώ δεν είμαι  εδώ για την θέση η την εκλογή μου. Είμαι εδώ για να πετύχουμε  μαζί. Και σας υπόσχομαι  ότι μαζί θα πετύχουμε».


Επίθεση στον… Καραμανλή


Ο πρωθυπουργός, όπως έγραψε και η voria.gr τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρθηκε στα έργα και τις ημέρες του Κώστα Καραμανλή στην εξουσία όταν επισήμανε τα εξής: «…Πρόβλημα ήταν και η αναξιοπιστία των αριθμών  μας. Το 2009, ξεκίνησε με έναν Προϋπολογισμό που προέβλεπε  έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και καταλήξαμε να ανακαλύπτουμε σταδιακά ένα έλλειμμα πάνω από 15% του ΑΕΠ. Πάνω από 30 δις  ευρώ η απόκλιση. Αποτέλεσμα ένα  καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της  χώρας μας. Να μην πιστεύει πια την Ελλάδα κανείς. Σταμάτησαν να βλέπουν τις δυνατότητες της  χώρας μας. Σταμάτησαν να εμπιστεύονται τα χρήματά τους στη χώρα μας. Δεν ήθελε πια κανείς να μας δανείσει. Βέβαια, τα ελλείμματα και το χρέος, δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης και πολύπλευρης κρίσης. Κρίσης  που προέκυψε από:

Μια Ελλάδα που χρεωνόταν πολύ περισσότερο από το εισόδημα που μπορούσε να παράγει Ένα κράτος σπάταλο και διάτρητο. Την Αδιαφάνεια. Την Ανομία. Ένα βαθύ έλλειμμα δικαιοσύνης. Ένα τραπεζικό σύστημα που διαχειρίστηκε κοινωνικό πλούτο όχι πάντα με διαφανή και παραγωγικό τρόπο. Η υπόσχεση μας  το 2009 ήταν όλα αυτά να τα ανατρέψουμε. Και τα ανατρέπουμε, έστω με λάθη που γίνονται στο δύσβατο  δρόμο μιας αχαρτογράφητης πορείας, στην οποία ορθώνονται».

Χρηματοδότηση


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στις διαπραγματεύσεις που έκανε με τους δανειστές όταν είπε το εξής: Πέρυσι την  άνοιξη εξασφαλίσαμε το δάνειο των 110 δις ευρώ. Προσπαθώντας  όλοι μαζί. Με τις θυσίες όλων. Χωρίς αυτό, δεν  θα ήμασταν σήμερα εδώ να λέμε όσα  λέμε. Φέτος τον Μάρτη  πετύχαμε την επιμήκυνση αποπληρωμής  των 110 δις ευρώ και τη μείωση του  επιτοκίου. Και στη συνέχεια τον Ιούλιο, πετύχαμε τις καθοριστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αποφάσεις ιστορικές. Καταρχήν για  την Ελλάδα. Αλλά και για  την ίδια την Ευρώπη, που έκανε  ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας της, για  να θεσπίσει νέα εργαλεία για την  αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τίποτα, όμως δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν λύναμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας μας».


Προτεραιότητες και… νέα μέτρα


Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η προσπάθεια που ξεκίνησε, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, επισημαίνοντας πως θα πάρει τις όποιες αποφάσεις χρειάζονται για να σταθεί η χώρα στα πόδια της: «…Όχι μόνο γιατί  είναι δέσμευσή μας έναντι των εταίρων μας, αλλά έναντι του εθνικού συμφέροντος. Προχωρώντας στις μεγάλες αλλαγές που η χώρα μας χρειάζεται εδώ και χρόνια. Αυτή μας την απόφαση επιβεβαιώσαμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη. Και θα λάβουμε  και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί για  να σταθεί όρθια η χώρα! Με απόλυτη  αυταπάρνηση. Και αν φέτος  η ύφεση είναι αισθητά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών πάνω στις οποίες βασίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, παρά ταύτα, η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, κάνοντας όλα όσα πρέπει προς το σκοπό αυτό. Γιατί μόνο έτσι θα βγούμε στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μόνο έτσι προστατεύουμε τη χώρα και το μέλλον των παιδιών μας, τους κόπους και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες όλους αυτούς τους μήνες . Μόνο έτσι σπάμε τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς κυριαρχούν διεθνώς σε βάρος της Ελλάδας. Μόνο έτσι έχουμε δυνατή φωνή στις διαπραγματεύσεις, αξιοπιστία και κύρος στο εξωτερικό».


Μηνύματα


Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, έστειλε τα δικά του μηνύματα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ  όταν επισήμανε τα εξής: «Όποτε κάναμε εκπτώσεις  ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά  μας. Στο σημείο που  βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη και το διεθνές οικονομικό σύστημα, κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες. Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο  θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη».


Ο λαός


Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα μικρά και τα μεσαία στρώματα όταν επισήμανε τα εξής: «Η συγκυρία είναι  πολύ δύσκολη για όλους. Ξέρω καλά τι σημαίνει για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  Συμπιέζονται, επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν, η ύφεση  δημιουργεί απόγνωση και ανεργία. Ο λαός μας δοκιμάζεται. Eργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους κανόνες του κράτους δικαίου, σήμερα δοκιμάζονται σκληρά. Και εύλογα όλοι ρωτούν: Υπάρχει πράγματι ελπίδα; Θα τα καταφέρει η Ελλάδα; Ναι, υπάρχει. Ναι, θα τα καταφέρουμε».


Αποκρατικοποιήσεις


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αφού πρώτα επισήμανε πως «…ότι η οικονομία μας ήταν αιχμάλωτη  ενός κρατικοδίαιτου και πελατειακού συστήματος. Με αγορές και  ένα κράτος που τα είχαν διπλοκλειδωμένα  από κάθε λογής συμφέροντα. Από συντεχνιακά  μικροσυμφέροντα μέχρι μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, για να εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, να νέμονται τον κρατικό κορβανά, να χειραγωγούν πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους και έτσι να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στο δημόσιο διάλογο. Ενάντια σε αυτά παλεύουμε. Εκεί  έχουμε συνεχείς αντιστάσεις. Εκεί  χρειαζόμαστε τον  κάθε πολίτη να δώσει  τη μάχη μαζί μας, και  σ΄ αυτόν τον αγώνα θα είμαστε ασυμβίβαστοι. Σπάμε εμπόδια, απελευθερώνουμε  και αξιοποιούμε  τα συγκριτικά μας  πλεονεκτήματα, το δικό μας πλούτο. Οι δυναμικές  αποκρατικοποιήσεις, θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι αποκρατικοποιήσεις, δεν αποτελούν απλώς έναν τρόπο να μειώσουμε το χρέος μας. Αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Εργαλείο δημιουργίας  νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό  προϋπολογισμό, αλλά θα συμβάλλουν στη  δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα».


Φορολογικό σύστημα


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα επισημαίνοντας πως «…εντείνουμε τη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Όσο δύσκολος και  αν είναι ο αγώνας αυτός, μετά από  δεκαετίες στρεβλής λειτουργίας, για πρώτη φορά κυβέρνηση είναι τόσο αποφασισμένη να δώσει τη μάχη αυτή μέχρι το τέλος. Και εδώ χρειαζόμαστε την απόφαση κάθε Έλληνα πολίτη. Όχι μόνο για  δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και  γιατί είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης  και ισονομίας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια Ελλάδα με πολίτες δύο ταχυτήτων».


Μεγαλοοφειλέτες


Παράλληλα, αφού τόνισε πως η κυβέρνηση έδωσε στη  δημοσιότητα τους καταλόγους των μεγαλοοφειλετών του Ελληνικού  Δημοσίου, προανήγγειλε και την δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων!


Πολιτικό σύστημα


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αλλαγές που θέλει να φέρει στο πολιτικό σύστημα όταν είπε πως «…προχωράμε άμεσα: Με τον νόμο για τις εκλογικές δαπάνες. Ανοίγουμε το θέμα της αναθεώρηση του Συντάγματος.  Ενισχύουμε την δημοκρατία μας με νέο πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα. Ο ελληνικός λαός θα εκφράζει τη γνώμη του για όλα τα μεγάλα θέματα. Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού. Καθιερώνουμε και ενισχύουμε κανόνες διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών Με τον νέο εκλογικό νόμο που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα φέρνουμε στη Βουλή»


Τομές στο κράτος


Αναφέρθηκε τέλος και στις τομές στο κράτος που πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «…Με συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου.

Αναδιοργάνωση των κρατικών ΜΜΕ όπου αναβαθμίζεται παράλληλα ο ρόλος της Θες/νίκης Ο δημόσιος υπάλληλος γίνεται υπάλληλος του ενιαίου κράτους και όχι σε επιμέρους υπουργεία ή οργανισμούς, ώστε ευέλικτα να μπορεί να αξιοποιείται από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Νέο πειθαρχικό δίκαιο στο δημόσιο για να πάψει η ατιμωρησία. Ενιαίο μισθολόγιο για ίση αμοιβή για ίση εργασία.
Σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου