Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Εξώδικη διαμαρτηρία εστάλη προς την ΔΕΗ από την


Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΕΠΚΑ-ΣΤΕ) και της Επιτροπής κατοίκων Αγίας Μαρίνας έως Λιαννής Άμμου Χαλκίδας, προς την  «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ»  προς  το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, Το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Χαλκιδέων για τους πυλώνες υψηλής τάσης. Αναλυτικά στο εξώδικο αναφέρετε:
               
Με το εξώδικο αυτό  γνωστοποιούμε την ύπαρξη των πυλώνων υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η σε μήκος 10 περίπου χιλιομέτρων, μέσα  στο αστικό ιστό της Χαλκίδας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την νοητή γραμμή που ενώνει την συνοικία της Αγίας Μαρίνας με την Λιανή Άμμο, και συνεχίζει προς Ν. Αρτάκη σε πυκνοκατοικημένες πλέον περιοχές όπου εντοπίζεται δυστυχώς το φαινόμενο πάνω ακριβώς από τις κατοικίες, σε μικρότερη απόσταση από 20 μέτρα, να έχουν τοποθετηθεί πυλώνες υψηλής τάσης (150 kw) με υψηλή πυκνότητα  ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπου επικινδύνως προσβάλουν τους ανθρώπινους βιολογικούς ιστούς και τα βασικά ζωτικά όργανα!
Όλα αυτά συμβαίνουν, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του εξωδίκου,  σε ένα αστικό κέντρο του 21 ου αιώνα όταν ήδη από την δεκαετία του 80’ έχουν δημοσιοποιηθεί έγκριτες επιστημονικές μελέτες  με ιδιαιτέρως ανησυχητικά πορίσματα σε ό,τι αφορά τις συνέπειες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην ανθρώπινη υγεία.
Στην συνέχεια αναλύονται στο εξώδικο οι μελέτες και οι γνώμες των επιστημών οι οποίοι καταγράφουν τις  καταστροφικές συνέπειες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην υγεία των ανθρώπων.
« Αποτελεί επιπλέον άποψη της πλειοψηφίας των επιστημόνων μεταξύ των οποίων και του Μανόλη Βουτυράκη, φυσικού περιβαλλοντολόγου, από του οποίου την έρευνα συγκεντρώσαμε τα παραπάνω στοιχεία, ότι υπάρχει συστηματική σύνδεση ανάμεσα σε τέτοια ως άνω περιγραφόμενα πεδία και την ασθένεια της λευχαιμίας, καθώς και τους παιδικούς καρκίνους.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται κι από την Επιδημιολογική έρευνα Βρετανών επιστημόνων που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Έδειξε ότι ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας είναι αυξημένος κατά 69 % σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις ως 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα. Ανέφερε ακόμη πως ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις ως 300 μέτρα από αγωγούς μεταφοράς υπερύψηλης τάσης, είχαν κατά 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε αποστάσεις άνω των 600 μέτρων. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι οι γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης λόγω του ισχυρού μαγνητικού τους πεδίου λειτουργούν  ως μαγνήτες με αποτέλεσμα να συγκλίνουν ισχυρά ιοτνισμένα σωματίδια (από τον ήλιο κ.α. βιομηχανικούς ρύπους) επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον επιβλαβή ηλεκτρομαγνητικό ρύπο της περιοχής. 
Επίσης αναφέρετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων την 22η Ιουλίου του έτους 2008, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της εγκατάστασης πυλώνων υψηλής τάσης σε κατοικημένες περιοχές, αποφάσισε να απαλλάξει συνοικίες της πόλης από τα εναέρια δίκτυα υψηλής τάσης με υπογειοποιήσεις δικτύων ή παρακάμψεις σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές.
Επίσης έχουν δημοσιευτεί αποφάσεις του Συμβουλίου Της Επικρατείας οι οποίες έχουν κάνει δεκτές προσφυγές σχετικές με την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία των κατοίκων και έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά «ότι η επίδραση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων δεν είναι θέμα που άπτεται του φυσικού περιβάλλοντος αλλά είναι προεχόντως θέμα που αφορά στην ανθρώπινη υγεία», ενώ για το λόγο αυτό έχουν αναστείλει έργα κατασκευής γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος. (βλ. ΣτΕ 936/2003, ΣτΕ 4503/1997
Γνωστοποιούμε επίσης:α) την από 27ης  Ιουνίου ομόφωνης απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Χαλκιδέων  β) την από 30ης Ιουνίου 2011 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, δυνάμει της οποίας ο Δήμος συμπαρίσταται στους ώδε καλούντες στην προσπάθειά τους για απομάκρυνση των γραμμών υψηλής τάσης από τα όριο του Καλλικρατικού Δήμου Χαλκίδας και τις περιοχές από Αγία Μαρίνα και τη Λιαννή Άμμο, και των νέων γραμμών από Αφράτι, ζητώντας από την ΔΕΗ να πράξει τα ανάλογα και καλώντας ταυτόχρονα τους υπεύθυνους φορείς να πάρουν θέση. γ) Την μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση που έγινε στις  9 Μαΐου 2011, στη αίθουσα του Εργατικού κέντρου Ευβοίας στην Χαλκίδα όπου παρευρέθηκαν και συντάχθηκαν ομόφωνα με την επιτροπή κατοίκων και την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, εκτός των κατοίκων των περιοχών και εκπρόσωποι φορέων και όλων των Δημοτικών παρατάξεων, στην οποία συγκέντρωση ειδικοί επιστήμονες και νομικοί εξέθεσαν τις απόψεις τους αλλά και τα νομικά επιχειρήματα για το δίκαιο των ενεργειών και διαμαρτυριών μας. 
Και το εξώδικο καταλήγει:
«Επειδή ήδη από το 1987 ! έχει ψηφιστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με ΦΕΚ 137/25.2.1987, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα και προβλέπει την απομάκρυνση της γραμμής υψηλής τάσης από την Αγία Μαρίνα και τη Λιαννή Άμμο και τη μεταφορά της κατά μήκος του νέου περιφερειακού δρόμου,
Επειδή δυνάμει των ανωτέρω επιτακτική κρίνεται η ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια λύση για απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης και του δικτύου από κατοικημένες περιοχές είτε με υπογειοποίηση τους είτε με παράκαμψη τους κατά μήκος του Νέου Περιφερειακού δρόμου Χαλκίδας.
Επειδή ήδη έχουν παρθεί παρόμοια μέτρα για παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η αδιαφορία δε και η απραξία των φορέων της δικής μας πόλης, παρά τις επίμονες παρεμβάσεις των πολιτών, καταδεικνύουν μια πρωτόγονη και άνευ συνειδήσεως στάση για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως ο κίνδυνος της υγείας της δικής μας και των παιδιών μας.  
Επειδή προς αντίλογο σε κακόπιστους οι οποίοι επιμένουν να προτείνουν σαν αντεπιχείρημα την επιστημονική αβεβαιότητα επισημαίνουμε ως παραπάνω αναφέρθηκε την 15η αρχή της Αειφόρου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία  «προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και το περιβάλλον, η προφυλακτική προσέγγιση πρέπει να εφαρμόζεται ευρέως από όλα τα κράτη σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Όπου υπάρχει έλλειψη επιστημονικής βεβαιότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να ματαιωθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.»
Επειδή δυνάμει των ανωτέρω είναι σαφές ότι δεν προτιθέμεθα άλλο να καθήσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να παρακολουθούμε το ενδεχόμενο ή όχι της καταστροφής της υγείας τόσο της δικής μας όσο και των παιδιών μας!!
                    
                        ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα με την παρούσα, για την απραξία τόσων ετών της Δ.Ε.Η,  α) να εφαρμόσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1987 ,β) να λάβει υπόψη της τα σοβαρά επιστημονικά πορίσματα και να απομακρύνει τις γραμμές υψηλής τάσης από τις ως άνω αναφερόμενες κατοικημένες περιοχές.
Γνωστοποιούμε με την παρούσα το μέγεθος του προβλήματος και του κινδύνου για την υγεία μας και
Καλούμε με την παρούσα, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού όπως εντός ενός (1) μήνα από την επιδοση της παρούσας ανταποκριθεί και μας επιδείξει σχέδιο προς υλοποίηση, για άμεση απομάκρυνση των γραμμών υψηλής τάσης από τα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Χαλκίδας και συγκεκριμένα από την περιοχή Αγία Μαρίνα και τη Λιαννή Άμμο, έως Ν. Αρτάκη, είτε με παράκαμψη κατά μήκος του νέου Περιφερειακού δρόμου όπως προβλέπεται στο Γ.Π.Σ. του 1987, είτε και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο οι ιθύνοντες της κρίνουν πιο συμβατό, καθώς επίσης και οι νέες γραμμές από Αφράτι προς Χαλκίδα να υπογειοποιηθούν.
Καλούμε επίσης τους υπόλοιπους φορείς στους οποίους απευθύνεται η παρούσα, όπως παρέμβουν -έκαστος κατά την αρμοδιότητα του- για την ανάδειξη του προβλήματος και την σοβαρή αντιμετώπιση του από τη Δ.Ε.Η. και εν συνεχεία όπως συνδράμουν με κάθε πρόσφορο μέσο για την υλοποίηση του ως άνω περιγραφόμενου έργου στην πόλη μας.
Άλλως επιφυλασσόμαστε να στραφούμε ενώπιον παντός αρμόδιου Πολιτικου ή Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας μας προκειμένου να διεκδικήδουμε το αυτονόητο νόμιμο δικαίωμα μας στην διατήρηση της υγείας τη δική μας και των παιδιών μας.


Χαλκίδα, 9 Σεπτεμβρίου 2011
Οι εξωδίκως καλούντες

Για την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ                      ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Γιώργος Μητροπέτρος                Γιώργος Φραντζής
Πρόεδρος                                       Εκπρόσωπος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου