Το γερμανικό κατηγορητήριο για την υπόθεση των υποβρυχίων κάνει λόγο για μίζες ύψους 124 εκατομμυρίων σε Έλληνες «στο ανώτατο επίπεδο» του υπουργείου Αμύνης.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Τάσου Τέλλογλου στην εφημερίδα Καθημερινή, οι γερμανικές δικαστικές αρχές στο κατηγορητήριο κατά των δύο πρώην στελεχών της Ferrostaal εντόπισαν μίζες σε ανθρώπους του υπουργείου Αμύνης πριν την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή των 214 υποβρυχίων.
Τα δύο πρώην στελέχη της Ferrostaal κατηγορούνται για συνεργεία σε δωροδοκία κράτους μέλους της ΕΕ και αναφέρεται ότι οι δωροδοκίες δεν αφορούν στρατιωτικούς, αλλά «αξιωματούχους που αναδείχτηκαν με εκλογή ή διορισμό σε θέση εκτελεστικής εξουσίας».
Οι δύο κατηγορούμενοι αναζητούσαν ανθρώπους «για υποστήριξη στο ανώτατο επίπεδο του ελληνικού υπουργείου Αμύνης» , ενώ οι άνθρωποι που διακινούσαν τα μαύρα ποσά αποκαλούνται «Κύκλος Α».
Ο κύκλος Α είχε συγκεντρώσει εμπειρίες από συνεργασίες με το ελληνικό Δημόσιο μετά την πώληση θερμοηλεκτρικού σταθμού της γερμανικής εταιρείας Badcock στη ΔΕΗ, και είχε συμφωνήσει για τη διάθεση σε μίζες του 12% της τιμής αγοράς των υποβρυχίων (δηλαδή 124 εκατομμύρια ευρώ). Μέλος του Κύκλου Α αναφέρει « δώσαμε αυτά τα χρήματα, γιατί αν δεν χρησιμοποιούσαμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους θα τους χρησιμοποιούσε η Γαλλία», ενώ ο ένας εκ των κατηγορουμένων ο Χάουν αναφέρει «Ο Γάλλος πρέσβης είχε πάντα ανοιχτή την πόρτα στους υπουργούς Οικονομίας και Άμυνας».
Σύμφωνα με το άρθρο η πρώτη πληρωμή, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε τον Μάιο του 2000 στην τράπεζα US στη Λουκέρνη, ενώ τμήμα του ποσού (συγκεκριμένα 11,5 εκατομμύρια ευρώ) κατέληξαν στην εταιρεία Wilberforce που ανήκει σε Έλληνα υπήκοο (τα αρχικά του ονόματός του είναι Α. Α.).
Επίσης ο Χάουν αναφέρει ότι είχε προσωπική επαφή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο οποίος τους συνέστησε τον κ. Ι Μπέλτσιο (πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ) για να τους βοηθήσει στις επαφές, αλλά «τα χρήματα που δόθηκαν στον Μπέλτσιο (1 εκατομμύριο ευρώ) δεν δόθηκαν στον Τσοχατζόπουλο».
Πάντως οι κατηγορούμενοι (Χάουν και Μίλενμπερκ) δηλώνουν πως δεν ξέρουν σε ποιόν και πως δόθηκαν τα χρήματα «Δεν γνωρίζω αν οι σύμβουλοι έδωσαν τα χρήματα σε άλλους. Δεν μιλήσαμε για το ποιος πήρε τι. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι αυτοί για να ανταποκριθούν στις ελληνικές συνήθειες έδωσαν κάτι από την αμοιβή τους».
Τέλος από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Χάουν προκύπτει ότι ένας από τους μεσάζοντες διατηρούσε επαφές με «τον μικρό φίλο» ή «φίλο» ή «μικρό» που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν είναι άλλος από τον κ. Γ. Σμπώκο που ήταν τότε γενικός γραμματέας εξοπλισμών και συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου