Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ, καλούμε τη ΓΕΝΟΠ να μας στηρίξει, δηλώνει ο πρωθυπουργός

«Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, απαντώντας κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, στην επίκαιρη ερώτηση του Γ.Καρατζαφέρη για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, Ο πρωθυπουργός κάλεσε, δε, τους συνδικαλιστές της Επιχείρησης να στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κρατήσει το κράτος και καταφεύγει σε πρακτικές που το βλάπτουν, ζήτησε να τεθεί το θέμα σε διακομματική επιτροπή και η απόφαση να ληφθεί με ηυξημένη πλειοψηφία και έκανε λόγο για μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα, αφού πολλοί υπουργοί έχουν διαφωνήσει δημοσίως.
«Η ΔΕΗ πρέπει να συμβάλει στην αλλαγή πλεύσης της ενεργειακής και αναπτυξιακής μας πολιτικής. Για τον λόγο αυτό το 17% του μετοχικού κεφαλαίου -δηλαδή από το 51% στο 34% της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου- δεν μετριέται για εμάς απλά σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη» τόνισε ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος τη θέση του ΛΑΟΣ ότι η πώληση του 17% δεν πρέπει να γίνει «σε τιμή ευκαιρίας».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση αποτελεί ευκαιρία για τη ΔΕΗ «να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας που τη χρειαζόμαστε, να εξασφαλίσει νέες συμμαχίες και αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπτύξει τις δραστηριότητες της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Δεν πρόκειται για κίνηση που θα φέρει κάποια έσοδα σήμερα, χωρίς σχεδιασμό για το αύριο. Η ΔΕΗ, όπως και η ΕΥΔΑΠ, είναι ζωτικής και στρατηγικής σημασίας. Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο» είπε, καλώντας τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να στηρίξουν αυτό το «πλαίσιο επιλογής, που αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τη θέση της ΔΕΗ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, διότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις είχαν επιβαρύνει τους καταναλωτές, πολλές φορές λόγω κακοδιαχείρησης, με την πελατειακή πολιτική και όχι με σωστή ενεργειακή πολιτική» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας την καθιέρωση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.
«Προχωράμε με προσεκτικά, διαφανή, σχεδιασμένα βήματα ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και του καταναλωτή» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι η «παρουσία επενδυτών θα διασφαλίσει ότι και τα πολιτικά κόμματα και κανένας άλλος δεν θα διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά, για απονομή ρουσφετιών, ως φέουδα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν με την πρόσληψη και τη διευκόλυνση ημετέρων, φεσώνοντας τελικά τον ελληνικό λαό με κόστος καθημερινό για το νοικοκυριό του».

«Οι εταιρείες αυτές θα λειτουργούν και με κριτήρια που θα τους επιτρέπουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τους ιδιώτες. Απ' την άλλη, η ισχυρή παρουσία στη μετοχική τους σύνθεση διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απεμπολή ελέγχου, αλλά θα παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες για το καλό του πολίτη και αυτό θα κάνουμε» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου