Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Χρυσοχοΐδης: Ο Στρος Καν δεν είναι παρθένα

Πρόβλημα στην περαιτέρω περιστολή δαπανών, όπως ζητεί η τρόικα, εντοπίζει ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει πλέον μεγάλο περιθώριο. Μιλώντας στον «Real Fm», ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί βάρος στα έσοδα και στην ανάπτυξη, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012.
«Ο κ. Στρος Καν δεν είναι παρθένα, είναι έμπειρος πολιτικός», επιχειρεί να βγάλει το πρόβλημα της Ελλάδας από πάνω του επειδή θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, σχολίασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφορικά με το βίντεο που προβλήθηκε χθες από την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιους» και τον εμφανίζει να αναφέρει ότι είχε πολύμηνες υπόγειες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Ο υπουργός διερωτήθηκε για τους λόγους που τώρα ο Στρος Καν κάνει αυτές τις δηλώσεις, συμπληρώνοντας, ότι δεν είναι κακό ο πρωθυπουργός μιας χώρας να συζητάει τα προβλήματά της, φανερά ή μη, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Αναφερόμενος στην υστέρηση εσόδων, ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι αυτή οφείλεται σε δύο λόγους: Αφενός, στους μηχανισμούς του κράτους, που όπως είπε χρειάζονται ανασύνταξη και αφετέρου στην ελλιπή οργάνωση του δημοσίου σε επίπεδο ελέγχων. Τόνισε πάντως πως το υπουργείο Οικονομικών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας αναζητήσει βοήθεια «απ΄ έξω», εκτιμώντας ότι η προσπάθεια θα αποδώσει. Ωστόσο, όπως είπε, «για να είμαστε ειλικρινείς, αν δεν μεγαλώσει η πίτα, η ανάπτυξη, τα έσοδα θα αυξηθούν οριακά»

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας επέμεινε ότι, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τα Χριστούγεννα, οι τιμές μειώθηκαν σε 700 προϊόντα, ενώ σε άλλα 2000 προϊόντα υπήρξε απορρόφηση του ΦΠΑ, ο οποίος δεν «πέρασε» στην κατανάλωση. Παράλληλα, σημείωσε ότι τη στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει υψηλό πληθωρισμό στο σιτάρι, τα προϊόντα με παράγωγο το σιτάρι στην Ελλάδα, έχουν διατηρήσει παγωμένες τις τιμές.

Αναφορικά με την τιμή της βενζίνης, ο κ. Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε ότι το ένα και πλέον ευρώ αφορά σε φόρους. «Ήταν αναγκαίο» τόνισε, παραδεχόμενος ότι είναι και άδικο, ενώ στάθηκε στην ανακοίνωση του πλαφόν στις τιμές 13 νομών, ώστε να μην παρουσιάζονται κρούσματα αισχροκέρδειας. Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει σιγά - σιγά τα οριζόντια μέτρα «όπου είναι άδικα για να αρχίσουμε να τα άρουμε». Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «προσωπική ήττα» το να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις επειδή εμφανίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες.

Παράλληλα εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση η ευθύνη βαραίνει τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και όχι τις τράπεζες, οι οποίες πάντως όπως είπε, ευθύνονται γιατί κατά το παρελθόν, υπερχρέωσαν τα νοικοκυριά οδηγώντας πολλά από αυτά σε χρεοκοπία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε την ανάγκη προώθησης των ελληνικών προϊόντων, σημειώνοντας ότι «η ανάκαμψη και η ανασύνταξη της οικονομίας, θα έρθει από τις δικές μας δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα των εξαγωγών που εμφανίζουν διαρκών αυξητικές τάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου