Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ερντογάν: «Κουβαλάω μαζί μου το φέρετρό μου» - Ένας νεκρός στην απόπειρα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως αυτοκινητοπομπή με τη φρουρά του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, περίπου στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι η επίθεση σημειώθηκε όταν τα αστυνομικά οχήματα που συνόδευαν ένα λεωφορείο του AKP πέρασαν από μία δασώδη περιοχή στο δρόμο που συνδέει την Κασταμονή με την Άγκυρα.

Αφού γάζωσαν τα αυτοκίνητα, οι δράστες πέταξαν και χειροβομβίδες. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός έχει χάσει τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δε βρισκόταν σε κάποιο από τα αυτοκίνητα της πομπής. Φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο και συνέχισε την περιοδεία του με ομιλία σε άλλη προεκλογική συγκέντρωση, στην πόλη Αμάσια, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου. Από εκεί έστειλε μήνυμα πως δε φοβάται κανέναν.
Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν καμία ένδειξη για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την απόπειρα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Ερντογάν, πάντως, "φωτογράφισε" το PKK!


«Θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου με ένα δυσάρεστο νέο. Μέλη της συνοδείας μου που επέστρεφαν στην Άγκυρα δέχθηκαν ένοπλη επίθεση στην Κασταμονή. Εμείς όταν ξεκινήσαμε την πορεία μας έχουμε δηλώσει όπως ο Μεντερές "μαζί μας κουβαλάμε και το φέρετρο μας", δεν φοβόμαστε. Κανείς δεν έχει όμως το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό που έχει καθορίσει ο Θεός για μας», είπε.

O Ερντογάν δήλωσε ότι τρομοκράτες που δε μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους στην κάλπη «νομίζουν ότι θα έχουμε αποτελέσματα μέσα από ένοπλες επιθέσεις». Ο πρωθυπουργός είπε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει τη διαίρεση της Τουρκίας και ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει μια διαμάχη μεταξύ του πληθυσμού της χώρας.
Παρατηρητές λένε ότι με τα σχόλια του ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) είναι πίσω από την επίθεση.
Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Φώτης Ξύδας μετέφερε, μέσω του Νewsit, το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία μετά την επίθεση. «Αυτή τη στιγμή στην Άγκυρα επικρατεί ησυχία. Η απόπειρα έγινε κοντά στην Κασταμονή, πάνω στη Μαύρη Θάλασσα. Από αυτά που ξέρουμε και εμείς υπήρξε επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού, στο τελευταίο αυτοκίνητο, το βαν της αστυνομίας.
Η επίθεση έγινε με χειροβομβίδα και όπλα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας νεκρός και ένας τραυματίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου