Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Αυτοδιοικητικό κίνημα, ζήτησε να συζητηθούν τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης με τον χαρακτήρα του επείγοντος.
Το προεδρείο δεν αποδέχθηκε να γίνει ψηφοφορία για το αν θα συζητηθούν (όπως προβλέπεται από τον κανονισμό). Τα μέλη του Αυτοδιοικητικού κινήματος, διενείμαν γραπτά σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους τα προτεινόμενα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για την 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς:
1. Πρόταση ψηφίσματος για την μη καταβολή των οφειλών για τη μεταφορά μαθητών
Προτείνουμε να υιοθετηθεί το ακόλουθο ψήφισμα:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην 4η τακτική συνεδρίασή του και εκτός ημερήσιας διάταξης ασχολήθηκε με το κρίσιμο θέμα της επαπειλούμενης διακοπής της μεταφοράς των μαθητών από τα ΚΤΕΛ, λόγω της καθυστέρησης καταβολής των οφειλόμενων και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Εκφράζει την αγανάκτησή του για την απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων για τη μεταφορά του 2010 παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου.
Καταδικάζει την τακτική κωλυσιεργίας που έχει ως αποτέλεσμα την επί μήνες συνεχιζόμενη ανασφάλεια και ταλαιπωρία γονέων και μαθητών.
Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών το οποίο θα ενταθεί δραματικά μετά και την συγχώνευση των σχολικών μονάδων.
Απαιτεί να εκταμιευτούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια και διεκδικεί τώρα και στο μέλλον πλήρη και έγκαιρη κάλυψη των δαπανών μεταφοράς των μαθητών.
Δηλώνει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή των μεταφορών των μαθητών, θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο καλώντας και τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
2. Παρέμβαση του Π.Σ. για την διαδικασία των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων
Με αφορμή τις παλινωδίες του αρμόδιου Υπουργείου και το γεγονός ότι ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, ενώ αντίθετα εδώ και μήνες εξελίσσεται μια αδιαφανής διαπραγμάτευση για το κλείσιμο 100 περίπου σχολικών μονάδων στη Στερεά, θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει :
1. Να προχωρήσει σε παρέμβαση προς το Υπουργείο διεκδικώντας :
- να γίνουν σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων και των συλλόγων γονέων που ως άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών
- την εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών στο σχολείο
- περισσότερους εκπαιδευτικούς και πόρους για τα σχολεία της περιφέρειας με δεδομένο ότι ακόμη και τα μικρά σχολεία μπορεί να παρέχουν άρτια εκπαίδευση αρκεί να είναι επαρκώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα,
- συντήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων άρτιων σχολείων στους ορεινούς και αγροτικούς οικισμούς αφού η κατάργηση των σχολείων συνδέεται α. με ιδιαίτερα σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστυφιλία και η αποθάρρυνση της αποκέντρωσης, η αύξηση της μαθητικής διαρροής δηλ. των παιδιών που εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και η αύξηση της νεανικής παραβατικότητας β. με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, οι δαπάνες των μετακινήσεων και η αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης ως αποτέλεσμα της μετατροπής του αγροτικού πληθυσμού σε ανειδίκευτου δυναμικού στις πόλεις
2. Να ανακοινώσει πρωτοβουλία για διάλογο ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και την αυτοδιοίκηση προκειμένου να βελτιωθούν όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των σχολείων και να συντονισθούν οι διεκδικήσεις προς το Υπουργείο για το επόμενο έτος. Η μετατροπή των συλλόγων γονέων σε ικέτες βουλευτών, πολιτευτών, μητροπολιτών κλπ προκειμένου να σώσουν τα σχολεία τους, είναι άλλος ένας κρίκος στην κρίση του πολιτικού συστήματος.
3. Κοινωνική μέριμνα για τους μετανάστες της Θήβας
Το τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με την υγειονομική υπηρεσία της Π. Ε. Βοιωτίας και την αστυνομία, προχώρησε σε κατεδάφιση κτιρίων και μαζική έξωση μεταναστών στην περιοχή του Συνοικισμού της Θήβας. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 120 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι και αντιμέτωποι με επιτακτικά προβλήματα σίτισης, περίθαλψης, στέγασης. Το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε και ήρθε σε γνώση του αρμόδιου αντιπεριφερειαρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Μπακομήτρου. Θεωρούμε ότι :
1. Υπάρχει ανάγκη για την άμεση παροχή κοινωνικής βοήθειας για την συγκεκριμένη ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα (όπως ορίζεται στο άρθρο 26 του Π.Δ. 148 –παρ.1, 3.α,3.β,3.γ- με το οποίο εγκρίθηκε ο Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας)
2. Εάν η παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας στους υποβαθμισμένους χώρους διαβίωσης των μεταναστών στον Συνοικισμό, είχε ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και όχι την επιβολή διακρίσεων, όφειλε και οφείλει να συνεχισθεί με την υγειονομική παρακολούθηση των εκδιωχθέντων μεταναστών στους χώρους που κατέλυσαν (όπως ορίζεται στο άρθρο 27 του Π.Δ. 148 παρ. 1 με το οποίο εγκρίθηκε ο Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).
3. Οι μετανάστες συχνά είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Η περιφερειακή αρχή οφείλει να εφαρμόσει α. προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης των μεταναστών με την αξιοποίηση κονδυλίων που διατίθενται ειδικά για το σκοπό αυτό β. σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και των φαινομένων ξενοφοβίας και επιθετικότητας που προκαλούνται από την έλλειψη πολιτικής και μέριμνας των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου