Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Γ. ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ: Συνεργασία για να ενώσουμε δυνάμεις, να δώσουμε λύσεις στο Στόμιο


Η εξαιρετικά χρονίζουσα επικινδυνότητα του δρόμου Στομίου - Πλατάνας αποτελεί για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου αλλά και για την Εύβοια, όχι μόνο ένα τεράστιο πρόβλημα αλλά και ένα μελανό στίγμα της όλης διαχειριστικής πρακτικής της αυτοδιοίκησης αλλά και της ελλειμματικής και σε αδράνεια  ευρισκόμενης Διοίκησης γενικότερα.
Σε μια διαρθρωμένη κοινωνία που σέβεται πρωτίστως του πολίτες και την ανθρώπινη ζωή αλλά και την ομαλή αναπτυξιακή - κατ ελάχιστον συντήρηση - τροχιά μιας περιοχής οφείλουν οι Θεσμοί που την εκπροσωπούν δικαιολογώντας την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους να σταθούν με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων.

Πολύ φοβούμαστε ότι ακόμη και σήμερα κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει ότι τα προβλήματα του τόπου - και ειδικά τα εξαιρετικά επείγοντα - δεν λύνονται με τις επικοινωνιακά θεατρικές συνταγές του παρελθόντος.
Είναι σε όλους γνωστό το πώς κάποιοι στο παρελθόν αντιμετώπισαν επί μακρό το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Είναι γνωστές οι αντιπαραθέσεις με τη Περιφέρεια και το γνωστό πινγκ πονγκ των ευθυνών. Αποτέλεσμα των παρελκυστικών αυτών πολιτικών είναι σήμερα να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Με ένταση των γεωλογικών φαινομένων της περιοχής , με κατακόρυφη αύξηση της επικινδυνότητας διέλευσης (πρόσφατα ατυχήματα) αλλά και κλείσιμο της οδού με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής και τη συρρίκνωση της επικοινωνίας με το νησί της Σκύρου.
Δυστυχώς ακόμα και τώρα η τεχνική του εντυπωσιασμού δια μέσου των ανακοινώσεων έχει υποκαταστήσει την αποτελεσματική και δημιουργική πολιτική.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα εμβρόντητη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την στείρα αντιπαράθεση για την ερμηνεία των εγκυκλίων, των προδιαγραφών, την άρνηση ανάληψης ευθυνών, των υπεκφυγών και την αρτιότητα των μελετών.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες γνωστών από το παρελθόν διαιρετικών λογικών που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης , την πόλωση με τη δημιουργία ''ρευμάτων'' λογικής στην αντιμετώπιση και της αποκατάστασης της οδού Στομίου - Πλατάνας.
Έτσι εμπεδώνεται ένα κλίμα αντιπαράθεσης των θεσμών (Δήμος - Περιφέρεια) που είναι αδιέξοδο και ταυτόχρονα καταστροφικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου.
Είναι γνωστό ότι κάποιοι έχουν μεγάλες ευθύνες για αυτό. Ευθύνες που τις φέρνουν μαζί τους από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.
Χρέος όλων όμως σήμερα είναι να αποκρούσουμε αυτές τις λογικές, αυτές τις αντιλήψεις. Να σκύψουμε υπεύθυνα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου μεγάλου προβλήματος της οδού κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις που μπορούν υπεύθυνα , άμεσα και σοβαρά να δρομολογήσουν αξιόπιστες λύσεις και έργο.
Προϋπόθεση για αυτό είναι η Συνεργασία όλων. Δήμου , Περιφέρειας, Υπουργείου Υποδομών  και τεχνικού δυναμικού.
Συνεργασία όπου ο διάλογος , η αξιολόγηση των λύσεων, η τεχνική και οικονομική εφικτότητα θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.
Συνεργασία για να ενώσουμε δυνάμεις, να δώσουμε λύσεις και όχι να βαλτώσουμε στην αφασία της στείρας αντιπαράθεσης που κάποιοι επιθυμούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε άμεσα:

  1. Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης-Αλιβερίου με μοναδικό θέμα το πρόβλημα της αποκατάστασης της οδού Στομίου – Πλατάνας. Στη συνεδρίαση όπου κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να παρευρίσκεται η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας , θα πρέπει να παρουσιαστεί – επιτέλους – η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών για να διαπιστώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο αν αποτελεί πρόταση ή μελέτη κατά την έννοια του Ν.3316, και να παρουσιαστεί βεβαίως και ο πρόοδος της μελέτης που έχει αναθέσει η Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας. Έτσι με διάλογο ουσίας θα γίνουν γνωστές όλες οι παράμετροι που συνθέτουν το πρόβλημα.
  2. Τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Δήμου Κύμης-Αλιβερίου , εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών όπου θα αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες για την αποσαφήνιση, των δράσεων, των έγκαιρων παρεμβάσεων αλλά και του προσδιορισμού της οικονομικής δυνατότητας και εφικτότητας κατασκευής του έργου.

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη δημοκρατική και υποχρεωτική διέξοδος προς όφελος των προβλημάτων του τόπου.

Υ.Γ.
Είναι προφανές ότι η όποια στρατηγική κινητοποιήσεων και ‘’αυθόρμητων’’ μαζικών εκδηλώσεων για το μεγάλο θέμα του Στομίου είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου , και όχι απλά θέμα άποψης πλειοψηφίας. Θέλουμε δε να πιστεύουμε ότι οι διαχεόμενες  πληροφορίες είναι ανακριβείς.
Σε αντίθετη περίπτωση κάποιοι αναλαμβάνουν στο ακέραιο την ευθύνη.
Μια  είναι η διέξοδος : αυτή της Συνεργασίας όλων και της άμεσης αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού έργου προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου