Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Λαίλαπα 3,5 δισ. ευρώ με ...επικοινωνιακά τρικ

Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί «να χρυσώσει το χάπι» της νέας φορολογικής επιδρομής που σχεδιάζει, με δύο επικοινωνιακά «τρυκ»: 
Πρώτον, εγκαταλείπει την αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% που είχε εντάξει και στον προύπολογισμό του 2011, μέτρο το οποίο θα αφορούσε μη βασικά καταναλωτικά είδη, όπως τα αναψυκτικά και κάποια τρόφιμα «πολυτελείας» (πχ σολωμό, χαβιάρι κλπ). Δεύτερον, κηρύττει πόλεμο κατά της επώνυμης φοροδιαφυγής, των «ρετιρέ» και κατόχων ακίνητης περιουσίας.

Επί της ουσίας, αποζητώντας επιπλέον έσοδα 3,5-4 δισ. ευρώ από φόρους το 2011, προτάσσει πολύ αυστηρά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, ώστε οι διώξεις «μεγαλοκαρχαριών» , όχι απλά να ικανοποιήσουν το «κοινό αίσθημα» ,αλλά να αποτελέσουν το άλλοθι για τις ποινές που θα πέσουν και στη «μαρίδα» που πιάνεται στα δίχτυα κατά της φοροδιαφυγής.

Στοχοποιήσεις
Βάσει του σχεδίου που θα ανακοινωθεί την Δευτέρα στοχοποιούνται για να δειγματοληπτικά και κατά προτεραιότητα με διαδικασίες «εξπρές»:

- επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος βάσης 2009 ) και όλες οι Τραπεζικές, Ασφαλιστικές και εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ.
- 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.
- επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση.
- όσοι εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης (περίπου 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ)


Παράλληλα θα προχωρήσουν:
- προσωρινοί έλεγχοι σε 1700 φυσικά πρόσωπα και
- έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου για υποκρυπτόμενα εισοδήματα,
- κλήση για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων εισοδήματος από κατέχοντες ακίνητα που δεν δήλωσαν την αγορά και την αξία απόκτησής τους.
- κλήση για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ την περίοδο 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής θα προτείνεται άμεσος έλεγχος.

Το βασικό σχέδιο
Το σχέδιο «φορολογικής συμμόρφωσης», όπως θα ονομάζεται, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο ευρείας διϋπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και με την συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που έχουν ήδη «κλειδώσει» προβλέπουν τα εξής:
- επιχειρησιακό Σχέδιο για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
- διενέργεια περισσότερων και πιο στοχευμένων τακτικών και προσωρινών ελέγχων
- νέου τύπου ελέγχους (βάσει του ELENXIS) σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
- αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων φυσικών προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία
- αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων
- αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό
- αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και
- αποδοτικότερη καταπολέμηση λαθρεμπορίου.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων όμως είναι ταυτόχρονα προάγγελος και της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών (πχ κάτοικοι νησιών και παραμεθορίων περιοχών), παροχών και επιδομάτων (πχ ανεργίας), καθώς και αυστηροποίησης ελέγχων και επιβολής προστίμων για χιλιάδες επιχειρήσεις και μικρομεσαίους, η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές δεκαπενθήμερο. Η νέα φοροκαταιγίδα θα οροστικοποιηθεί κατά την έλευση των ελεγκτών της Τρόικα έως τα μέσα Μαΐο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου