Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μη κερδοσκοπικοί φορείς θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας

Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδίως σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες αστικού δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικές ενώσεις θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας του υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου 50.000 άνεργοι θα απασχοληθούν επί πεντάμηνο σε κοινωφελή έργα.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (θα την βρείτε παρακάτω) οι φορείς αυτοί θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:• Διαθέτουν νομική προσωπικότητα, η οποία αποδεικνύεται από νόμιμα δημοσιευμένο καταστατικό - νομιμοποιητικά έγγραφα.
• Στο καταστατικό τους, πρέπει να προβλέπεται η υλοποίηση δραστηριοτήτων κοινωφελούς - κοινωνικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι παρακάτω τομείς:
- Περιβάλλον - Πολιτισμός
- Κοινωνική ένταξη
- Κοινωνικές υπηρεσίες - Υγειονομικές Υπηρεσίες
- Αντιμετώπιση της φτώχειας
- Καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, κ.λπ
• Λειτουργούν αποδεδειγμένα πριν από την υποβολή της υποψηφιότητάς τους στη σχετική Πρόσκληση.
• Δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
• Είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι.
• Διαθέτουν πραγματική έδρα και οργανωμένο χώρο εργασίας, που πληροί βασικές υλικοτεχνικές προδιαγραφές σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας. Σε περίπτωση απασχόλησης ατόμου με αναπηρία, ή/και υποβολής πρότασης που αφορά σε άτομα με αναπηρία, πρέπει να ικανοποιούνται πλήρως οι σχετικοί κανόνες προσβασιμότητας.
• Είναι διαχειριστικά επαρκείς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, εθνικό και κοινοτικό.
• Δε συμμετέχουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% στην εταιρική σύνθεσή τους, ΟΤΑ, φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Αντίθετα δεν είναι δικαιούχοι:
- Πολιτικά κόμματα και παρατάξεις
- Κυβερνητικοί οργανισμοί και Νομικά Πρόσωπα (ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου) εποπτευόμενα από το κράτος
- Εμπορικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής
- ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα
- Αθλητικά σωματεία και σύλλογοι
- Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης
Τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά θα προσδιορίζονται στις σχετικές προσκλήσεις των Διαχειριστικών Αρχών.
Συμπράττοντες φορείςΟι παραπάνω δικαιούχοι φορείς θα συνάπτουν έγγραφο Μνημόνιο συνεργασίας με τους συμπράττοντες φορείς, οι οποίοι δύνανται να είναι:
1. ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα
2. Κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως περιγράφεται στο καταστατικό τους ή άλλο διοικητικό έγγραφο.
Οι συμπράττοντες φορείς θα πρέπει:
- να έχουν χαρτογραφήσει με συστηματικότητα τις ανάγκες τους στο χώρο των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα,
- να έχουν την αρμοδιότητα παρέμβασης στο συγκεκριμένο πεδίο που θα υλοποιηθεί το έργο,
- να έχουν επιλύσει όλα τα ενδεχόμενα διαδικαστικά και θεσμικά ζητήματα (άδειες, αποφάσεις κλπ),
- να έχουν διασφαλίσει τους λοιπούς απαιτούμενους για την εκτέλεση του έργου πόρους, πλην του εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους, το οποίο θα καλύπτεται από το πρόγραμμα,
- να πιστοποιούν σε μηνιαία βάση προς το Δικαιούχο την ολοκλήρωση του αντίστοιχου τμήματος του φυσικού αντικειμένου του έργου, βάσει του εγκεκριμένου Μνημονίου Συνεργασίας.
Περαιτέρω προδιαγραφές, όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι Δικαιούχοι και οι συμπράττοντες φορείς, θα εξειδικεύονται στις σχετικές προσκλήσεις των Διαχειριστικών Αρχών.
Ωφελούμενοι
Στα έργα που θα υλοποιηθούν θα απασχοληθούν άνεργοι οι οποίοι θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή
• Αυτοαπασχολούμενοι, ασφαλισμένοι σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς με ατομικό/οικογενειακό εισόδημα έως το ετήσιο αφορολόγητο όριο, όπως κατ’ έτος καθορίζεται.
• Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Περαιτέρω κριτήρια επιλογής αφορούν στην κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων ωφελουμένων, αποδεικνύονται με νόμιμα σχετικά δικαιολογητικά και δίνουν προτεραιότητα:
• σε μακροχρόνια ανέργους
• σε βραχυχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας
• σε ανέργους νέους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία
Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων (όπως αυτά θα εξειδικευθούν στη σχετική πρόσκληση), στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού.
Όλα τα παραπάνω θα εξειδικεύονται στις σχετικές προσκλήσεις των Διαχειριστικών Αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου