Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ενισχύονται οι Κοινωνικές Δομές και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στην Χαλκίδα

Με συνέργεια Δήμου Χαλκιδέων &  Εργατικού Κέντρου χρηματοδότηση 918.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Με απόφαση (την με αρ. πρωτ. 2.35736/6.8511/24-01-2013 που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» με την ΑΔΑ: ΒΕΙΨΛ-Η6Κ)  της γεν. γραμματέως Διαχείρισης Κοινωνικών & άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Άννας Δαλλαπόρτας,
η πράξη «Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων»  εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα, στον άξονα προτεραιότητας «Πλήρους ενσωμάτωσης του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών στις Περιφέρειες σταδιακής εισόδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».   
  
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙΣΑΣ ΠΡΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η Πράξη στοχεύει στην υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω  ενός πλέγματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο Χαλκιδέων.
Ειδικότερα, το φυσικό αντικείμενό της, στοχεύει:
- στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας ατόμων, μέσα από ενέργειες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, οι οποίες θα παρέχονται από τις Κοινωνικές Δομές που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Πράξης
- στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί από την κρίση.
Συγκεκριμένα, η Πράξη αφορά στη λειτουργία για 2 έτη στο Δήμο Χαλκιδέων (σύμφωνα με τους όρους και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την πρόσκλησή της) των εξής Κοινωνικών Δομών άμεσης  αντιμετώπισης της φτώχειας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, πληροφόρησης, ενδυνάμωσης και ενσωμάτωσης του πληθυσμού που πλήττεται ή απειλείται από τον κοινωνικό αποκλεισμο:

1. Κοινωνικό Παντοπωλείο

2. Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων

3. Δομή Παροχής Συσσιτίων

4. Τράπεζα Χρόνου

5. Γραφείο Διαμεσολάβησης
 
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ


Από την ίδια την πρόσκληση της Πράξης, απαιτείτο η συνέργεια από ΟΤΑ και Κοινωνικούς Φορείς. Το φυσικό αντικείμενό της, όρισε φυσιολογικά και τους φορείς αυτής της συνέργειας: τον Δήμο Χαλκιδέων (τοπική αυτοδιοίκηση), το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (εργατικό κίνημα), τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκίδας & Περιχώρων, την Πανευβοϊκή Φιλόπτωχο Αδελφότητα και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer & Συγγενών Διαταραχών – Τμήμα Εύβοιας (σωματεία κοινωνικού / κοινωφελούς χαρακτήρα). 

Από την ίδια την πρόσκληση της Πράξης δε, ως δικαιούχος φορέας δεν εδύνατο να παρουσιάζεται ΟΤΑ αλλά απαιτείτο νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οπότε, συναποφασίστηκε να υποβάλει την αίτηση, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.



Παρά την αρχική ψυχρολουσία του Ιουνίου του 2012 περί εξαίρεσης των Περιφερειών του «Στόχου 2» (Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου, ως εχουσών στατιστικά υψηλότερο οικονομικό επίπεδο από το μέσο όρο της Χώρας) από τη χρηματοδότηση για τα κοινωνικά κοινοτικά προγράμματα προνοιακών δομών, κοινωνικής φροντίδας, απασχόλησης και ευαίσθητων κοινωνκών ομάδων, η κατάληξη ήταν θετική. Ανατράπηκε η εξαίρεση αυτή, αφού αντιμετωπίστηκε η υπερδέσμευση πόρων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ήρθε η αιτούμενη έγκριση.



Στην προσπάθεια αυτή, ο Δήμος Χαλκιδέων ευχαριστεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο, Στεφ. Μπασινά, τον αντιπρόεδρο, Δημ. Σταύρου καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία. Όπως ευχαριστεί και τις διοικήσεις των υπολοίπων συνεργούντων φορέων.



Για μια προσπάθεια που όπως αποδείχθηκε στο διά ταύτα, από τη θετική αξιολόγηση της πρότασης και το ύψος της χρηματοδότησης, ήταν άκρως επιτυχημένη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου