Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τοποθέτηση του κ. Αθ. Χειμάρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , στις 31 Ιανουαρίου , σχετικά με τον απολογισμό του έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , για το έτος 2012



Ο κ. Αθ. Χειμάρας συμμετείχε και τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , σήμερα 31 Ιανουαρίου 2013 στη Λαμία.
Στην τοποθέτησή του μεταξύ των άλλων ο κ. Αθ. Χειμάρας τόνισε :
Πέρασαν 2 ολόκληρα χρόνια από τη δημιουργία και λειτουργία της Αιρετής Περιφέρειας .
Για να κάνουμε σήμερα απολογισμό του έργου μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι :
Χάσαμε φυσιολογικά χρόνο για την αντικατάσταση της Κρατικής από την Αιρετή Διοίκηση της Περιφέρειας.
Χάσαμε κάποιο χρόνο και για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Είχαμε επίσης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τόσο μεγάλη Εθνική οικονομική κρίση.
Όλα αυτά δυσχέραιναν το έργο της σημερινής Αιρετής Διοίκησης στην Περιφέρειά μας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.
Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση της Περιφέρειας , αυτές τις δυσκολίες τις αναγνωρίζουμε και τις λαμβάνουμε υπόψη στην κριτική μας.

Όμως κε Περιφερειάρχα, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, που μας τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις, πρέπει να σας πούμε, ότι δεν προσφέρατε σε κανέναν τομέα ουσιαστικό και σοβαρό έργο.
Βρήκατε πολλά έργα σε εξέλιξη, κυρίως ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και των ειδικών προγραμμάτων ,καθώς και αρκετές ώριμες μελέτες , για νέες εντάξεις και προώθηση τους, για κατασκευή , αλλά δυστυχώς , ο συντονισμός και η προώθησή  τους – με τη λύση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονταν κάθε φορά, ήταν από ελάχιστος , έως ανύπαρκτος.

Κατά τη διάρκεια της διετίας, τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές, αλλά δυστυχώς ,   δεν καταφέραμε να σας δραστηριοποιήσουμε και να φέρετε σοβαρά και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω.
Η Περιφέρεια κατά βάσει λειτουργεί, για να μην πω υπολειτουργεί, από τις φιλότιμες προσπάθειες των Υπηρεσιακών Στελεχών και μερικών φιλότιμων Αντιπεριφερειαρχών .
Το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες της Αιρετής Περιφέρειας, τις οποίες δυστυχώς δεν ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ.

Στο μόνο τομέα που αναγνωρίζω , τη μεγάλη επιτυχία σας, είναι ο τομέας της επικοινωνίας.
Καταφέρατε να περάσετε πολλά θετικά μηνύματα στους πολίτες, τον πρώτο καιρό,  κυρίως στους μη ενημερωμένους, ότι π.χ. η Περιφέρειά μας είναι πρώτη σε απορρόφηση στην ΕΛΛΑΔΑ στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χωρίς ποτέ να πείτε, ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα, δεν είναι της σημερινής Αιρετής Περιφέρειας.

Θέλω επίσης να τονίσω, ότι η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Αιρετή Περιφέρεια, δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.
Όλα τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν και αφορούν : την Παιδεία –( Πανεπιστήμιο – ΤΕΙ κ.λ.π.)  , την Υγεία ,( όπως Νοσοκομεία , Κέντρα Υγείας ),τον Τουρισμό,  τον Αγροτικό Τομέα, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τις Συνεταιριστικές Τράπεζες , τις κρατικές Περιφερειακές Υπηρεσίες , όπως Επιθεώρηση Εργασίας και τόσα άλλα, είναι θέματα στα οποία, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα ή όταν πρέπει, να αναβαθμιστούν επιβάλλεται να πρωτοστατεί η Αυτοδιοίκηση και όταν απαιτείται , να ζητά και τη στήριξη των Βουλευτών και των Κομμάτων .

Όμως τον πρώτο λόγο σε αυτά, πρέπει να έχει - κυρίως σήμερα - με τον Περιφερειακό θεσμό, η Διοίκηση της Περιφέρειας. Δηλαδή ο Περιφερειάρχης.

Εγώ δεν είμαι μηδενιστής, βλέπω κάποιους Αντιπεριφερειάρχες ,  , που παλεύουν , όπως προανέφερα ,όμως άλλες οι θεσμικές δυνατότητες του Περιφερειάρχη,           ο οποίος δυστυχώς συνήθως είναι ΑΠΩΝ και άλλες των Αντιπεριφερειαρχών . »

Και κλείνοντας τόνισε :

«Και θεωρώ κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι ,

Ότι εκ της θεσμικής μου θέσης , είμαι υποχρεωμένος να κάνω τέτοιες επισημάνσεις.

Φυσικά επειδή υπηρέτησα πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση και έχω δώσει δείγματα γραφής, δικαιούμαι να είμαι και αυστηρός ΚΡΙΤΗΣ.

Κύριε Περιφερειάρχα ,

Σας θυμίζω, ότι απομένει μόνο 1 χρόνος , το 2013 για παραγωγή έργου  και τη λύση των σοβαρών προβλημάτων της Περιφέρειας , διότι το 2014, θα είναι καθαρά προεκλογικό.

Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε πραγματικά , για τον τόπο μας, τη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ πράγμα που αμφισβητώ,  και έχετε αποφασίσει, να είστε ξανά υποψήφιος Περιφερειάρχης, ΤΟΤΕ, θα πρέπει, να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε άμεσα την υλοποίηση αναγκαίων αναπτυξιακών έργων, την πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα, να πρωτοστατήσετε στον αγώνα, για τη διατήρηση των κεκτημένων της Περιφέρειας.
  

Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, γιατί αν :
Το κενό έργων της διετίας , συνεχιστεί, μόνο με λόγια, όπως μέχρι σήμερα και η Περιφέρειά μας,  απωλέσει ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ , που αφορούν : στην ΠΑΙΔΕΙΑ, στην Υγεία , στο Στρατό, στη Συνεταιριστική Τράπεζα, ( για το κλείσιμο της οποίας φέρει ευθύνη και η Περιφέρεια), στην Επιθεώρηση Εργασία  και τόσα άλλα, με ΑΠΟΝΤΑ ή ανενεργό τον Περιφερειάρχη, τότε μην ετοιμάζεστε για τις άλλες εκλογές.

Σας μιλώ  με ειλικρίνεια και σας ενημερώνω ότι:

Στις ερχόμενες Περιφερειακές εκλογές, δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο κόμματα και παρατάξεις - όπως οι τωρινές- αλλά από ότι ακούγεται , θα προστεθούν στους αντιπάλους σας και στελέχη, που στις εκλογές του 2010 σας στήριξαν με πάθος, όχι γιατί πίστευαν σε ΣΑΣ, αλλά γιατί δεν ήθελαν το βασικό αντίπαλό σας , για καθαρά  προσωπικούς λόγους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου